2008. október 10., péntek




Tromf
Németh György: Tájkép nagykabáttal: Bokros Lajos a nyugdíjrendszer reformjáról

Volt pénzügyminiszterünk érdeklődése az utóbbi időben olyan tárgy felé fordult, amely eddigi munkássága alapján a legkevésbé sem volt várható: a társadalmi szolidaritásról kezdett írni – legutóbb a nyugdíjrendszer kapcsán. Bokros azonban a társadalom felső egy-három százaléknyi elitjének "szabadságharcához" – a társadalom alsó néhány tizedének önmagáról való lerugdosásához – készíti az ideológiát.

Rovat Analízis
Orosz Éva: Lehetséges-e egészségpolitikai paradigmaváltás?

A jelenleg uralkodó szemlélet szerint a "cél" a gazdasági növekedés, az "eszköz" pedig a művelt, egészséges ember. Amartya Sen azonban megfordítja ezt a kapcsolatot: a gazdasági növekedés – eszköz. A jobb egészség, az iskolázottabb társadalom önmagában véve cél, a társadalmi fejlődés immanens összetevője. Egy új egészségpolitikai paradigmának ez kell legyen az alapköve.

Paul Wetherly: Anthony Giddens és a "harmadik út" bírálata

A harmadik út koncepciója – eredeti intenciója szerint – túllép a "régi baloldal" és az "új jobboldal" közötti közötti megosztottságon, és alapjául szolgál a szociáldemokrácia átalakulásának. Mivel a jóléti állam a szociáldemokrácia meghatározó eszméje, nem meglepő, hogy a harmadik utas gondolkodás egyik alapvető célja: magyarázatot találni a háborút követő jóléti konszenzus megszűnésére, s újragondolni a jóléti állam mibenlétét és hatáskörét.
Rovat Kapitalizmus kezdőknek
Harasztosi Péter: A "harmadik út" és a munkaerő piac


Rovat Periszkóp
Tom Frank: Marketing és felszabadítás

A Nike, amely fiatalkorúak kizsákmányolásáról híresült el Ázsiában, az amerikai fiatalok előtt a "forradalom" híveként tűnik fel. A Seven Up üdítő szörnyűséges nemzetközi összeesküvést leplez le. Célja? Megtiltani a fogyasztóknak, hogy Seven Up-ot igyanak.
Robert Went: A globalizáció és a hosszú hullám (interjú)

Vázlat egy holland, angol, német és magyar nyelven megjelent könyvről, amelyet a szerző a közkeletűen globalizációnak nevezett jelenségről írt.
Rovat Kislexikon
Andor László: Amerikai évszázad


Rovat Olvasójel
Szigeti Péter: Loic Wacqant: A nyomor börtönei c. könyvéről

Rovat Dokumentum
Jörg Huffschmid: Európai közgazdászok egy alternatív gazdaságpolitikáért (kivonat)

Nincsenek megjegyzések: