2008. október 20., hétfő


A tárgyak története (The story of Stuffs)

connect-annie

Köszönet Lászlónak, amiért a tudomásomra hozta a hírt, hogy az angol nyelvű kisfilm magyar változatát ezen az oldalon lehet azonnal megtekinteni. A mintegy 20 perces anyag a globalizált világ heveny problémainak közérthetően előadott sűrítménye. Annie Leonardnak eredményesen sikerül felkeltenie még a közömbösebb beállítottságú néző érdeklődését is. Az apróbb bakik ellenére, csak gratulálni lehet, hogy ilyen alkotások születnek. Reményt csillant fel, mert egyre több van belőlük. Beszélni kell a témáról! Még szeretnék reagálni az egyik hozzászóló, Péter kritikájára is aki ezt mondja:

A film által emlegetett problémakör nagyon fontos! De hemzsegnek benne a szakmai hibák, emellett hatásvadász és sokszor hazug is (pl. az anyatej a legmérgezőbb étel).”

Nos mivel egyik régi barátommal, csak nemrég beszélgettünk arról, hogy az anyatej mintegy 300 mérgező vegyületet tartalmaz, sikerült megtalálnom az ezzel foglakozó német nyelvű tanulmányt, melyet aztán el is küldtem neki. Ide feltettem magamhoz a PDF formátumban letölthető anyagot (lásd lejjebb is) mely teljes mértékben megerősíti Annie Leonard állításait. Az anyatejben lévő vegyületek koncentrációja és száma az idővonalon egy felfelé ívelő görbét mutat. Majd csak akad valaki, aki lefordítja magyarra. Addig is egy csokor azokból a vegyi mocsokságokból melyeknek semmi keresnivalójuk az anyatejben:

image image
A listára ránézni is rossz, hát még meginni... A kép azt mutatja, hogyan jutnak ezek a vegyületek az anyatejbe. Figyeld meg, a lánc elején a szennyezett óceánok állnak...



A tárgyak története (a Strory off stuff c. film magyar fordításban)

2008.09.12.Printer

Az vagy, amit megveszel…

A film az Egyesült Államokban készült, ahol a legmagasabb az egy fõre esõ klímaváltozást okozó szén-dioxid (CO2) kibocsátás. Sok azonban az olyan “nem átlagos” amerikai, akiknek elegük van - amióta tudják, hogy elegük van... A film szembesít a “kell”, a “nekem van” és a “nem tudok nélküle élni” típusú életforma következményeivel. Azt kéri, hogy az “eleget” válasszuk a “több” helyett. A fogyasztói társadalmon túlmutató, új jövõképek kialakítására buzdít. A film magyar verzióját a Védegylet Global Projekt hozta létre. További információ:
www.globalprojekt.hu

Egyszerû animációs film, egyszerû sztorival. Vázlatos grafikáival felfedi azt, amit a szupermarketek polcai nem. Bár a film amerikai adatokkal van tele, a mai magyarországi kép többé-kevésbé hasonló. (Sok angol nyelvû háttéranyag található a film honlapján. Köszönjuk a rendezõknek a hozzájárulást!
http://storyofstuff.com/)


„Egy ilyen problémahalmaznak van azért jó oldala is: hogy sok pontján be lehet avatkozni. Itt az erdõk megmentésén fáradoznak, ott a környezetbarát termelésen. Emberek küzdenek a dolgozók jogaiért, a méltányos kereskedelemért, a tudatos vásárlásért, a hulladéklerakók és a hulladékégetés ellen és ami a legfontosabb: azért, hogy a kormányra is hassanak. Hogy az tényleg az embereké legyen és az emberek érdekeit képviselje. Ez a munka nagyon fontos, de igazi elmozdulást akkor tudunk elérni, ha meglátjuk az összefüggéseket, ha a teljes képet nézzük.”


Linkek



Nincsenek megjegyzések: