2008. október 11., szombat



Újabb viták a poliklinikák körül


A poliklinikákat érintő vita tovább fokozódik az Egyesült Királyságban, amint az egészségügyi miniszter félrevezető és hamis kampánnyal vádolja a Brit Orvosszövetséget (British Medical Association). A BMA petíciója 1,2 millió aláírást tartalmaz a GP rendelők védelmére. Az orvosszövetség szerint a háziorvosi praxisokat ki fogják szorítani a versenyből, hogy helyt adjanak az új szuperrendelők számára, melyek orvos csoportokat, ápolókat, laborokat, diagnosztikai szolgáltatásokat hoznának egy fedél alá. A BMA visszautasította a vádat és bizonyítékok szolgálására kérte fel a kormányt.

A BMA petíciója arra is felszólítja a kormányt, hogy állítsa le a magáncégek alkalmazását az alapellátás nyújtására, mert az NHS bujtatott elüzletiesítését eredményezné. Az orvosszövetség és a betegek érdekvédelmi csoportjai attól tartanak, hogy a nagy profitalapú cégek fontosabbnak tartják a részvényesek érdekeit a betegek szükségleteinél. A BMA üzenete Gordon Brown miniszterelnöknek az, hogy vegye figyelembe a választók véleményét, működjön együtt (és ne szemben) az orvosszövetséggel, és ne vegye semmibe az NHS legfontosabb emberei, a betegek az kívánságait.

Az egészségügyi miniszter elutasította a BMA petícióját, amely szerinte hamis állításokon nyugszik a szuperrendelőket illetően. Ugyanakkor a konzervatívok is támadást intéztek a poliklinikák tervezete ellen, mely állításuk szerint 1,4 milliárd fonttal rövidítené meg az államkasszát. A konzervatívok számításai szerint ha a 271 új klinika mindegyikét 25 GP-vel látnák el, a személyzet és a fixköltségek maguk 1,66 milliárd fontot emésztenének fel. Az egészségügyi miniszter tervezetének értelmében 10 év alatt 150 új poliklinikát hoznának létre. A kormány szintén utasította az angliai háziorvosi trösztöket (PCT) új, GP-k által vezetett egészségügyi központok - vagyis a poliklinikák kisebb változatainak - létesítésére. (SZL)


Forrás: http://www.guardian.co.uk/uk/2008/jun/12/health.nhs



2008-06-27 12:09:0

Nincsenek megjegyzések: