2009. március 30., hétfő


Vonnegut Semmelweisről és önmagunk megmentéséről.

Vonnegut utolsó könyvében Semmelweis Ignácról a modern hősről írja

”Joggal mondhatjuk, hogy végeredményben több millió életet mentett meg (Semmelweis Ignác) - feltehetőleg az önökét és az enyémet is. És hogyan mondtak köszönetet Semmelweisnek szakmája bécsi vezetői, egytől egyig találgatók? Kénytelen volt otthagyni a kórházat, sőt Ausztriát is, aminek népét szolgálta. Magyarországon véget ért a pályafutása, egy vidéki kórházban. Ott mondott le az emberiségről - azaz rólunk és korunk információs tudásáról - és saját magáról.

Egy nap a boncteremben fogott egy szikét, amivel egy holttestet vágott fel, és szándékosan beledöfte a tenyerébe. Hamarosan meghalt vérmérgezésben-természetesen tudta, hogy ez fog történni. A találgatóké volt minden hatalom. Ismét győztek. A találgatók viszont elárultak magukról még valamit, amit érdemes megjegyeznünk ma is. Valójában nem érdekli őket, hogy életeket mentsenek meg. Nekik csak az számít, hogy hallgassanak rájuk. Ha van számukra gyűlöletes dolog, akkor az a bölcs ember.


De önök csak azért is legyenek azok. Mentsenek meg életeket, mentsék meg saját életüket is. Legyenek tisztességesek.”


Valamiért úgy érzem, hogy Magyarországra is igazak az alábbi gondolatok. Nem a sajátjaim, hanem Kurt Vonnegut gondolatai...

"Az emberi lények az elmúlt mintegy egymillió év során szinte mindennel kapcsolatban találgatásokra kényszerültek. Történelemkönyveink kiemelkedő alakjai voltak a leglenyűgözőbb, esetenként a legijesztőbb találgatóink.Megnevezhetek közülük kettőt?

Arisztotelész és Hitler.Az egyik jól találgatott, a másik rosszul.Az emberek tömegei pedig úgy érezvén, mint mi is ma, ráadásul joggal, hogy nem elég képzettek, nemigen tehettek mást, mint hogy higgyenek valamelyik találgatónak."

"Ám a találgatók valójában semmivel sem tudtak többet a hétköznapi embereknél, sőt néha kevesebbet, még akkor is, vagy különösen akkor, amikor azt az illúziót keltették bennünk, hogy irányíthatjuk a saját sorsunkat.

A meggyőző találgatás oly régóta a vezetés lényege, annyira áthatotta az emberi tapasztalást, hogy egyáltalán nem meglepő, hogy bolygónk legtöbb vezetője - a hirtelen ránk zúdult rengeteg információ ellenére - folytatni akarja a találgatást. Most rajtuk a sor, hogy folyvást találgassanak, és meg is hallgassák őket."

"... A találgatók viszont elárultak magukról még valamit, amit érdemes jól megjegyeznünk ma is. Valójában nem érdekli őket, hogy életeket mentsenek meg. Nekik csak az számít, hogy hallgassanak rájuk - miközben véget nem érően folytatják tudatlan találgatásaikat. Ha van számukra gyűlöletes dolog, akkor az a bölcs ember.
De önök csak azért is legyenek azok. Mentsenek meg életeket, mentsék meg a saját életüket is. Legyenek tisztességesek."

Kurt Vonnegut: A hazátlan ember (A Man without a Country)


Kurt Vonnegut
1922-2007

Az ez év áprilisában elhunyt író ma lenne 85 éves

„Nem igaz, hogy a jó nem győzedelmeskedhet a gonosz fölött.
Csak az angyaloknak is úgy kellene szerveződniük, mint a maffiának.”

Idézet utolsó művéből, a Hazátlan emberből.

Nincsenek megjegyzések: