2009. március 27., péntek



Ki fizeti a révészt?

Esti híradóban hallottam: Minden beteget külön nővérnek kell gondoznia az országos kórházak intenzív osztályain. Ez az egyik feltétel, aminek meg kell majd felelniük a kórházaknak májustól. Azt is szabályozzák, hogy melyik osztályon hány orvosnak kell majd dolgoznia. Az egészségügyi miniszter szerint a kórházaknak nem lesz kibúvó, amelyik nem teljesíti a feltételeket, attól szeptembertől megvonják a támogatást.

A miniszter azt mondja, az új feltételek alól nem lesz kibúvó.

„Nem lesz ideiglenes működési engedély, nem lesz ellátási érdek hanem valaki vagy megfelel a minimum feltételeknek és akkor szerződik vele a biztosító, vagy nem felel meg, és akkor nem szerződik vele a biztosító” – mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter.

Most én is kérdezek: miből fogja fizetni a kórház a megemelt kötelező nővér és orvoslétszám bérét? A 70%-os bázisfinanszírozásból? Ha nem szerződik a kórházzal a "biztosító", mi lesz a beteggel? A mi szakmánk - intenzív aneszteziológia - az egyik leginkább érintett szakterület. Honnan kerítenek a kórházak intenzív osztályonként 15-20 intenzív szakasszisztenst és 5-10 intenzív orvost? A kórházak tisztességes finanszírozása alól MIÉRT van kibúvó? Egyébként a minimum feltételek eddig is rögzítve voltak.

A ki nem fizetett gyógyitás

A fekvő beteg ellátásban - egyszerűbben fogalmazva a kórházakban - hangzatos bejelentéssel eltörölték az u.n. teljesítmény volumen korlátot. Csak azt felejtették el ugyanekkor és ugyanezen nyilvánosság mellett elmondani, hogy a továbbiakban a kórházak aktív ágyainak finanszírozása úgy történik, hogy a múlt évi (tehát még volumenkorlátos) teljesítmény 70%-áig fizetnek, a maradék 30% u.n. lebegtetett összeg = majd valamikor, valamilyen formában fizetnek - talán. MIÉRT? Azokat a betegeket is el kell látni. Miből? Akkor miért beszélünk folyton a körbetartozás fenenagy következményeiről és az "irdatlan" erőfeszítésről, hogy azt megoldjuk. A beteget a kórháznak kötelessége ellátni (A BIZTOSÍTOTT BETEGNEK pedig JOGA VAN AZ ELLÁTÁSHOZ), akkor is, ha az állam nem fizeti ki az ezért járó pénzt - így aztán a kórház sem tud fizetni a gyógyszerért, mosatásért, villanyszámláért stb., a bérekről nem is beszélve. Miért nem állnak ki a nagy nyilvánosság elé: kérem a következő évben csak a betegek első 70%-át gyógyíttatja meg az állam. A maradék 30% halassza jövőre a szívinfarctust, agyvérzést, tüdőgyulladást, stb.

Mennyit is kaptak mostanság a bankok?


Forrás: http://lata.blog.hu/



Nincsenek megjegyzések: