2009. március 25., szerda



UNICEF: A szülés a szegény országokban 300-szor veszélyesebb, mint a gazdagokban



" E szülések több mint felénél nincs jelen szakszemélyzet. „1990 óta 10 millió nő halt meg szövődményekben terhesség és szülés alatt"

Eszerint évente kb. 530000 nő hal meg szövődményekben a terhesség vagy szülés alatt.

A nőknek a világ legszegényebb országaiban 300-szor magasabb kockázatuk van, hogy a terhesség és szülés következményeiben meghaljanak, mint az ipari országokban.

Az egészségügyi ellátás egyetlen területén sem olyan nagy a szakadék a világ szegény és gazdag régiói között, mint a leendő anyák egészségügyi ellátásában – jelentette ki az Egyesült Nemzetek UNICEF gyermeksegély-szerve évi jelentésének, „a gyermekek helyzete a világon 2009-ben” bemutatásánál. Eszerint évente kb. 530000 nő hal meg szövődményekben a terhesség vagy szülés alatt.

Az UNICEF szerint a halálozások 99%-a a fejlődő országokra esik, kétharmada csak 10 országra. A legmagasabb a nők kockázata Afrikában (265000 halálozás és Dél-Ázsiában (187000). A halálozások négyötöde megakadályozható lenne, ha a terhes nőknek hozzáférésük lenne egy rendszeres orvosi alapellátáshoz. A halálokok pl. vérzések, infekciók, mérgezések és szülési szövődmények vagy szakszerűtlen megszakítások.

Mivel túl kevés szülészeti osztály, bába vagy egészségügyi szakszemélyzet van, az UNICEF szerint a nők több mint 60%-a Afrikában vagy Ázsiában otthon hozza a világra a gyermekét, gyakran nem higiénikus körülmények között. E szülések több mint felénél nincs jelen szakszemélyzet. „1990 óta 10 millió nő halt meg szövődményekben terhesség és szülés alatt” – jelentette ki az UNICEF igazgatónője. Ahhoz, hogy csökkenjen a kockázat az anyákra és az ujszülöttekre, az orvosi segítségen kívül azonban jobb képzési esélyekre is lenne szüksége a lányoknak. A kormányoknak többet kellene invesztálniuk, hogy az egészségügyi rendszereket erősítsék a legszegényebb családok számára a fejlődő országokban – követelte az UNICEF. Különösen fontos a bábák, orvosok és az egészségügyi személyzet képzésének kiterjesztése és ösztönzőket teremteni arra, hogy ezek a vidéki régiókban is dolgozzanak.

Nincsenek megjegyzések: