2009. március 26., csütörtök


USA: Egy elnök, aki meg akarja változtatni az egészségügyi rendszert


Az új egészségügyi miniszter Tom Daschle, intenzíven foglalkozott az európai egészségügyi rendszerekkel.

Különleges értéket tulajdonított a német egészségügyi rendszernek: ennek az országnak az a szerencséje, hogy Bismarck óta többszázéves tradíciója van a társadalombiztosításnak. Németország mint példakép az USA számára – ez lehetne egy opció Barack Obama számára?



El akarja érni, hogy országa minden polgára betegség esetén jól legyen ellátva. Obama meg is tudja valósítani nagyratörő tervét?

George W.Bush többször elutasított a kongresszusban egy törvénytervezetet, amely a jövedelemgyenge rétegekből négy millió gyermek állami betegbiztosítását irányozta volna elő.

Bush a múlt politikusa. Utódja, Barack Obama már elkönyvelhette első sikereit. A demokraták világos többséggel eldöntötték a régen vitatott tervezetet, amely többmillió gyermeknek fog több biztonságot nyújtani betegség esetén. A törvénynek ugyan még a szenátus jóváhagyására van szüksége, de ez a világos demokratikus többségre tekintettel ebben a házban igen valószínű. Obama egy világos jelzést tűzött ki: a válság idején minden gyermeknek betegbiztosítottnak kell lennie – mondta. Az elnök most arra épít, hogy az előterjesztést az egyik első törvényként írhatja alá hivatalbalépése óta.

Az új elnök egy állami betegbiztosítást akar bevezetni, amelynek a magánbiztosításokat kell kiegészítenie. Ez a 65 évesnél fiatalabb emberekre irányul, akik nem kaphatnak biztosítási védelmet munkáltatójuktól és a Medicaid, a rászorulók biztosítása révén sincsenek biztosítva.

Obama ezenkívül kontrollált alternatívákat akar létrehozni a magán biztosítási piacon (National Health Insurance Exchange), amely szolgáltatási- és járulékszintjének világosan meghatározott követelményének kell megfelelniük;

- a munkáltatókat kötelezni akarja, hogy vegyenek részt dolgozóik biztosítási költségeiben vagy fizessenek be az új nemzeti biztosításba;

- a biztosítóknak törvényileg meg akarja tiltani, hogy embereket egészségi állapotuk miatt elhárítsanak;

- az alacsony jövedelmű polgároknak pénzügyi segélyt akar juttatni.

Egy általános biztosítási kötelezettséget – ez volt a központi része egykori riválisa, Hillary Clinton reformtervének – eddig Obama elutasított. Indokolása szerint először azt kell megoldani, hogy minden polgár számára elérhető biztosítási választék legyen.

Obama egy olyan ország elnöke, amelyben hatalmas különbségek vannak a szociális egyenlőtlenség következményeként. A várható élettartam különbsége 18 év. A fehér férfiak várható élettartama a jól ellátott területeken 76,4 év, a rosszul ellátott területeken a fekete férfiaké 57,9 év.

Victor R. Fuchs, a Stanford Egyetem emeritált közgazdaságban professzora szerint az USA-ban gyakran beszélnek egészségügyi reformokról, de kevés történik. A múlt minden reformjavaslatánál eddig még sohasem sikerült a reformerek érdekeit egy kalap alá hozni. Sok, befolyásos, társadalmilag releváns csoportoknak, pl. a nagy gazdasági vállalatoknak nincs érdeke a változásokban. A sok fiatal, egészséges munkavállalókkal rendelkező cégek félnek az egészségügyi ellátás magasabb költségeitől. A gazdasági menedzserek gyakran elvileg utasítják el a „több államot”.

Az új egészségügyi miniszter Tom Daschle, intenzíven foglalkozott az európai egészségügyi rendszerekkel. Különleges értéket tulajdonított a német egészségügyi rendszernek: ennek az országnak az a szerencséje, hogy Bismarck óta többszázéves tradíciója van a társadalombiztosításnak. Németország mint példakép az USA számára – ez lehetne egy opció Barack Obama számára?

Az USA biztosítási lobbyja nyitott Obama terveire

Az általános biztosítási kötelezettség elve a kongresszusi körökön kívül is népszerű. Már két nagy biztosítási lobby jelentette be, hogy tagvállalatai készek minden polgárnak egy biztosítást kínálni. Ez azt jelenti, hogy senkit sem utasítanának el kora vagy betegsége miatt. A lobbyk mindenesetre ajánlatukat azzal a követeléssel kapcsolták össze, hogy biztosítási kötelezettséget vezetnek be minden amerikaira. Az érdekképviselők azzal érvelnek, hogy az általános biztosítási garanciának együtt kell járnia az egyéni biztosítási kötelezettséggel, különben sok polgár csak akkor biztosíttatná magát, ha egészségi problémái vannak.

A demokratáknak világos többségük van

A demokratáknak az Obama éra elején komfortos kiinduló politikai helyzetük van: a Kongresszus mindkét házában, a szenátusban és a képviselőházban többségük van. A 100 szenátor közül 58 a demokrata párthoz tartozik, 41 republikánus, egy szenátori ülés jelenleg nyitott. A képviselőházban 257 ülés a demokratáké, 178 a republikánusoké. Az elnökválasztással a demokraták dominálnak az USA törvényalkotási intézményeiben.
Biztosított vagy nem biztosított?

Az USA-ban minden polgár maga felelős betegbiztosítási védelméért. A polgárok 60%-a munkáltatóján keresztül biztosított. Itt egy önkéntes szolgáltatásról van szó, amire a munkavállalónak nincs igénye. Azoknak a munkáltatóknak a száma, akik élnek ezzel, csökken, mindenekelőtt ez a kisebb vállalatokra vonatkozik. A munka elvesztésével vagy munkáltató váltásnál a biztosítási viszony véget ér.

A polgárok 15,3%-a egyáltalán nem biztosított – 8,9% maga biztosította magát, 27,8% a kormány szociális programján keresztül biztosított, néhány polgár több területről vesz igénybe biztosítást). Van egy állami biztosítás a 65 éven felüliekre (Medicare) és a gazdaságilag gyengékre (Medicaid). Minden más nem magánbiztosítottra csak egy díjtalan kezelés van sürgős orvosi esetekben. Minden más kezelést privát kell finanszírozni.

Problematikus a helyzete azoknak az embereknek, akik túl szegények ahhoz, hogy egy biztosítást megfizessenek, de a Medicaidre sincs igényük. Ezek gyakran biztosítás nélkül maradnak. Mindenekelőtt az ezekből a családokból való gyermekeknek kell az új törvényből profitálniuk, amelyet Barack Obama lehetőleg gyorsan alá akar írni.


Nincsenek megjegyzések: