2009. március 6., péntek



ORVOSNŐ BILINCSBEN

Kb. Egy éve dolgoztam Norvegiában amikor egy beszélgetés közben egyik norvég kollégám kertelés nélkűl azt mondta, hogy ”Norvégia rendörállam”.

Annak idejen ez a kijelentés nagyon meglepett, annál is inkább mert még a sikerélmény mámorától elfogultan itéltem meg a körülményeket. Évek múlva rájöttem, hogy mire is gondolt, söt arra is, hogy ilyen szempontból a Skandináv országok meglehetösen egyformák. Ez a téma azért lett aktuális mert a svéd média tudositása szerint, múlt pénteken a stockholmi egyetemi kórház gyermekklinikájáról 4 rendör bilincsben kisért el egy orvosnöt.

A fellelhetö forrásokból kiderűl, hogy tavaly szeptemberben elhunyt egy súlyos agyi károsodásokkal kezelt 3 hónapos kislány akinek a halála kapcsolatba hozható valamilyen túladagolással(?)Minden jel szerint a gyemek születés közben az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett melyek végul a halálához vezettek. Konkrétan annyi derűl ki, hogy egy növér fiziológias sóoldat helyett tömény sóoldatot kötött be a kislánynak de nem derűl ki, hogy ennek lett volna káros hatása lévén, hogy például a 10 % so oldatot sokktalanitás céljára is használják. Egy másik feltevés szerint a kislány a koponya MR hez szükséges altatasból nem ébredt fel? Elég az hozzá, hogy a kórház is és a Egészségügyi felügyelet is kivizsgálta az ügyet de nem találtak szakmai mulasztásra utaló jelet mely bűncselekménnyel hozható kapcsolatba. A jelek szerint egy segédápolónö felültette a szülöket akik gyilkosság gyanujával feljelentest tettek, és a feltehetöen népszerűségre éhes ügyesznö kikűldött 4 fogdmeget akik a munkahelyéröl, a betegek es személyzet köréböl emelte ki a szerencsétlen orvosnöt.

A brutalis eljárás országos felháborodást keltett, a cikkeket kommenetelö egyébbként visszafogott kollegák Gestapo - t emlegetnek és országos sztrájkot terveznek. A stockholmi Karolinska egyetemi kórházban azóta leállt a műtö, gyakorlatilag tiltakozó sztrájk van.

Az űgyesznö sajnálja, hogy döntése felháborodást keltett de úgy véli, hogy a bizonyitékok megóvása indokolja a letartoztatást. Bla bla bla, minden adat központilag, elektronikusan tárolt és különben is az utóbbi 6 hónapban az illetékesek alaposan kivesézték az ügyet.

A hiradások annyira nem világosak, hogy nem lehet egyértelmű következtetést levonni de Pirat bay elleni perben tanusitott dilletantizmusból itélve a doktornö valoszinűleg nem vétkes és jelentös kártéritésre tarthat igényt.


Medicus Hungaricus



Nincsenek megjegyzések: