2009. március 30., hétfő




Németország: Beteghoteleknek kell bezárniuk az ellátás hézagait





A brémai kezdeményezés, az „ambuláns ellátási hézagok,” beteghoteleket akar létrehozni, hogy a túl korán elbocsátott kórházi betegeket átmenetileg gondozzák. „Az orvos valakit betegnek ír ki, mert már egyetlen lépést sem tud járni, de a betegpénztár mégsem érzi magát illetékesnek” – mondja az egykori brémai nővér és csoportja védnöke, az egykori brémai polgármester. Ők azt akarják, hogy a kasszák bővítsék alapszabályaikat, hogy pl. az öreg betegeket a kórházi elbocsátás után jobban gondozzák.

A háttérben az van, hogy a Szociális Törvénykönyv előirányozza, hogy a betegpénztárak meghatározott feltételek mellett a kórházi elbocsátás után háztartási segítséget fizessenek, pl. egyedülálló nőknek 12 éven aluli gyermekekkel. De megengedi a kasszáknak, hogy ezeket a rendelkezéseket bővítsék. A brémai általános betegpénztár pl. 14 éven aluli gyermekek esetén is fizet.

A védnök egy nagyobb bővítés mellett van. „Különösen az idős és egyedülálló betegek egy kórházi ápolás után otthon gyakran segítség nélküliek” – mondta. „A korábbi rendszerek, mint a család vagy a szomszédság, már nem olyan jól működnek. Itt tud belépni egy beteghotel.

Az egykori polgármester és kezdeményezése most leveleket ír a tartomány kórházainak. „Tudni akarjuk, hogy mikor, mely, milyen korú betegeket bocsátottak el. Az adatokból megláthatjuk, hogy megerősítik-e a gyanúnkat vagy nem.”

Nincsenek megjegyzések: