2009. március 31., kedd



HAZUDIK A SZEMED AZ A GYÖNYÖRŰ
.....

"A védőoltások után fizetett díjakról szólva Székely Tamás elmondta, a pneumococcus elleni védőoltásért nem kérhet pénzt az orvos, azonban 25 ezer forinttal megemelték a házi gyermekorvosok finanszírozását, és 10 ezerrel a vegyes praxisokét.- Úgy gondolom, hogy hamis az az állítás, hogy többletfeladatot kell elvégezniük (az orvosoknak) és nem kapnak pénzt érte - fogalmazott a miniszter, aki hozzátette: az a háziorvos, aki a 0-2 éves korosztály oltását pénzért végzi, szankcióra számíthat. (MTI)"


Ezt a kijelentést egyféleképpen lehet értelmezni: a nem kötelező védőoltások beadásának díjazását a miniszter előadásában a megemelt OEP finanszírozás fedezi. Az OEP viszont kizárólag az E-Alapból utalhat pénzt a háziorvosoknak.Tegnap kapott egy kollégám levelet az EBF-től a következő tartalommal:


"----- Original Message ----- To: drkoteles@t-online.hu
Sent: Monday, March 23, 2009 5:23 PM
Subject: Tájékoztatás



Tisztelt Dr. Köteles László Úr!

Az Egészségbiztosítási Felügyeletnek megküldött válaszlevelére, valamint a 139-9/2009-es iktatószámú levelünkben foglaltakra hivatkozva az alábbi kiegészítést tesszük: A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 18. § (6) bekezdés t) pontja alapján nem vehető igénybe az Egészségbiztosítási Alap terhére a nem kötelező védőoltással a biztosított immunizálása. Az egészségbiztosítás hatósági felügyeletéről szóló 2006. évi CXVI. törvény (a továbbiakban: Ebftv.) 1.§ (2) bekezdése és a 11. § (1)-(2) bekezdése értelmében a Felügyelet a biztosítottak biztosítási jogviszony során igénybe vett egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos panaszait, bejelentéseit vizsgálja ki. A fenti jogszabályi rendelkezések értelmében a Felügyelet hatásköre kizárólag az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott egészségügyi ellátás nyújtására terjed ki, azonban jelen esetben az Ön által kifogásolt szolgáltatás – a nem kötelező védőoltás beadása, így az önkéntesen, térítésmentesen igénybe vehető influenza elleni védőoltás beadása is – nem az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott, így a védőoltás nővér általi beadásának jogszerűségével kapcsolatban a Felügyelet hatáskör hiányában nem folytathat vizsgálatot. "


Tavaly októbere óta minden létező helyen elmondtam, hogy Székely tamás hazudott akkor, mikor azt a látszatot keltette az egész ország közvéleményében, hogy a nem kötelező oltások (Fluval AB,Prevenar) beadását az orvosok felé az OEP megfinanszírozza. A miniszter fenyegetésekkel ingyenmunkára kényszerített engem és még 10000 másik orvost. Ezt magasról lexarta az Ügyészség is, ahol viszont érdekes módon senki nem dolgozik fizetés nélkül.:-) Ezért fontos, (és szégyen), hogy bár az EBF immár másodszor, két különböző ügy kapcsán is kimondta ugyan, azt, amit én már fél évvel ezelőtt, azonban ez a gyáva oroszlán a mai napig nem mer megszólalni a kérdés kapcsán, és elismerni: -igen hazudtam, kisgyurcsány vagyok én is. A magyar Akotmány, és a PTK is garantálja az elvégzett munka ellenértékét minden polgárának.


Ezt fedezi hazugsággal a miniszter, ezt a pénzt lopja el a kormány, és ezt a cselekményt fedezi az Ügyészség, amikor hivatali kötelezettségét megszegve nem védi meg az alkotmányos alapjogokat.


Semmit nem tett egyetlen hivatalos szerv sem e kérdés megoldása irányába. Kénytelenek voltunk kerülő úton, más eset kapcsán véleményeztetni a jogi helyzetet a Felügyelettel, és kimondatni velük az igazságot a tényleges finanszírozási helyzettel kapcsolatosan. Az már megint más kérdés, hogyha az E-Alap nem finanszírozza a védőoltások beadását, akkor hogyan tehet ezt bármely más jogszabály az orvos kötelező feladatává, hiszen ez tipikusan kényszermunka, ld. Human Rights és más hasonló ostobaságok. Ha pedig nem finanszírozza, akkor a napi 8 órás munkaidőben ezt nem is lehet elvégezni ugye, hiszen ebben az időszakban az OEP megbízottjaiként finanszírozott alapfeladatokat látunk el.Ugye, hogy zűrzavaros? Még egyszer: hazug miniszter, tolvaj kormány, kollaboráns (alkalmatlan?) ügyészség.

Nyeljétek csak szépen a nokedlit.:-)



NEVERENDING STORY


Sent: Tuesday, March 31, 2009 2:36 PM
Subject: Új vizsgálat kérése

Tiszelt Főorvos Úr!
A tavalyi Prevenar oltási kampány során több ízben jeleztem az Ön hivatala felé, hogy a nem kötelező védőoltások finanszírozása tisztázatlan.Nem kellett hozzá sok ész, csak az EbTv ismerete, hogy mindenki tudja, ezeket az immunizálásokat az OEP de jure nem finanszírozhatja. A Tiszaújvárosi kistérségi, majd a BAZ Megyei ÁNTSZ jogerős határozatban kötelezett arra, hogy TÖRVÉNY által térítéskötelesnek minősített tevékenységet ingyen végezzek el, tették ezt a fenti törvény, a PTK, és az Alkotmány kötelező előírásainak ellenében. A mellékelt dokumentumban az egészségbiztosítási pénztár felügyeleti szerve félreérthetetlenül megállapítja, és kijelenti, hogy a nem kötelező védőoltások törvényi szintű szabályozása ezen beavatkozásokat térítéskötelessé teszi. Ld. a mellékelt levél 4. bekezdését. A levél többi része számunkra indifferens, a lényeg, hogy arra hatáskörrel rendelkező szerv megállapítja: a TB által nem finanszírozott szolgáltatás térítésköteles.Az Ön hivatala, az ÁNTSZ intézménye viszont nem rendelkezik olyan jogkörrel, ami térítési díjak megállapításával bármilyen szinten összefüggésbe hozható lenne. Ez a jogalkotó, vagy a szolgáltató hatásköre. Ennek ellenére hagytak Önök jóvá olyan határozatot, mely engem ingyenes tevékenységre kötelezett, alacsonyabb rendű jogszabályra hivatkozva. Ezzel egy időben károm is keletkezett, hiszen a saját hatáskörömben jogszerűen megállapított térítési díjakat az Önök tiltása, fenyegetése miatt nem tudtam senkitől beszedni.

Esedékes a Prevenar oltások ismétlése, ám a fenti EBF vélemény alapján tudni szeretném, melyik hatóság téved?Mert valamelyik nyilvánvalóan téved. Egy térítésköteles tevékenység nyilvánvalóan nem lehet ingyenes. Ezért kérem Önt, hogy az ügyben eddig elkövetett szarvashibákat tárják fel, és tisztázzák, hogy a kérdésben két hatóság hogyan juthatott egymással homlokegyenest ellenkező álláspontra. Kérem nevezze meg, hogy végül is ki köteles a munkámat megfizetni, és ezt még az oltások ELŐTT legyen szíves tisztázni. Ezek alapján tudom ugyanis eldönteni, hogy az elmaradt bevételemet, illetve a következő sorozatoltások ellenértékét kitől kérhetem.

Tard, 2009. március 31.
Keszthelyi Gyula

Giulio Hozzászólás / Comments


ÜGYÉSZSÉG TOVÁBB

Azt még elmondom, hogy március 5-én kaptam egy másik levelet is a Legfőbb Ügyész helyettesétől, aki a sorok között megírta nekem, hogy baromira unják ezt az egész ügyet, és amennyiben ebben a témában a továbbiakban megkeresem őket, akkor leveleimet válaszadás nélkül fogják az irattárban elhelyezni.

Vagyis végleg el akarják ásni az ügyet, bármit írhatok, nekik nem kell. :-) Na, ez azért ritkaság. Nem tudom, van-e effajta ügykezelésre lehetőség a törvényesség legfőbb őreinek fellegvárában, de a közlés önmagában is meglepő, hiszen válaszadási kötelezettségük van, az meg elolvasás nélkül normális esetben nem megy, bár lehet, hogy ez az intézmény kivétel.Beszarás... Ide jutottunk. Szóval nem véletlenül írom az ügyészekről azt, amit írok. Ez pimaszság részükről, jogsértés részükről, durva diszkrimináció a részükről. Hogy mi még, azt nem tudom, de szeretném ha azt tudná mindenki, hogy így is lehet nálunk ügyészkedni.

Magyarország jogállam.



Giulio Hozzászólás / Comments (2)


ELKÉPESZTŐ DEZINFORMÁCIÓ - HA IGAZ

Az ÁNTSZ körlevélben kiküldött Prevenar tájékoztatója egyszerűen eltitkolja a szülők elől a súlyos mellékhatásokat. Pici szuri kaptafára készült.:-)Bagatellizáló, rábeszélő atitüdjét nem lehet nem észrevenni. Mint a gonosz mostoha a Hófehérkéből.Harapj bele, finom, édes, nem mérges...

A körlevél tartalma:

TÁJÉKOZTATÁS A KÉT ÉVEN ALULIAK PNEUMOCOCCUS ELLENI VÉDŐOLTÁSÁRÓL

A pneumococcus baktériumok tüdőgyulladást, középfülgyulladást, agyhártyagyulladást és vérmérgezést okozhatnak. Csecsemőknél és kisgyermekeknél ezek a betegségek súlyos lefolyásúak is lehetnek. A súlyos megbetegedések hatékonyan megelőzhetők védőoltás segítségével, amely az Ön gyermeke számára ingyenesen biztosított. A védőoltás kockázata minimális, a beadását követően csak nagyon ritkán fordulnak elő kellemetlen tünetek, és azok is általában enyhék és gyorsan elmúlnak. Mellékhatásként levertség, étvágytalanság, aluszékonyság, esetenként láz, valamint az oltás helyén bőrpír, fájdalom jelentkezhet. A védőoltás beadását követően jelentkező tünetekkel kapcsolatos kérdéseivel forduljon a gyermek háziorvosához!

A gyári tájékoztató:

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden védőoltás, a Prevenar is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.A gyakoriság mértékére használt kifejezések jelentése a következő: Nagyon gyakori: a mellékhatás 10-ből több mint 1 ember esetében jelentkezhet. Gyakori: a mellékhatás 10-ből kevesebb, mint 1 ember esetében jelentkezhet. Nem gyakori: a mellékhatás 100-ból kevesebb, mint 1 ember esetében jelentkezhet. Ritka: a mellékhatás 1000-ből kevesebb, mint 1 ember esetében jelentkezhet. Nagyon ritka: a mellékhatás 10 000-ből kevesebb, mint 1 ember esetében jelentkezhet. - Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek: Nagyon ritka: nyirokcsomó duzzanat (limfadenopátia) a beadás környékén. - Idegrendszeri betegségek és tünetek: Ritka: görcsök, lázgörcs. - Emésztőrendszeri betegségek és tünetek: Nagyon gyakori: az étvágy romlása, hányás, hasmenés - A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei: Nem gyakori: kiütés, csalánkiütés Nagyon ritka: eritéma multiforme (bőrpír) - Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók: Nagyon gyakori: fájdalom, érzékenység, bőrpír, duzzanat az injekció helyén, 38 °C feletti láz, ingerlékenység, aluszékonyság, nyugtalan alvás Gyakori: 2,4 cm-nél nagyobb átmérőjű bőrpír, duzzanat az injekció helyén, a végtag mozgatását befolyásoló érzékenység, 39 °C-nál magasabb láz. Ritka: túlérzékenységi reakció az injekció helyén (pl. kiütés/csalánkiütés, viszketés), ájulás, sokkszerű epizód. - Immunrendszeri betegségek és tünetek: Ritka: súlyos túlérzékenységi/allergiás reakciók, melyek a következők lehetnek: az arc és/vagy a száj duzzanata, nehézlégzés, és/vagy sokk (keringés-összeomlás). Ha kérdése van, vagy bármi nyugtalanítja, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez. Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

*******

A körlevélben foglalt hazug tájékoztatás semmilyen formában nem felel meg az EüTv-ben kötelezően előírt teljes körű és személyre szabott tájékoztatáskritériumainak, ezért használata véleményem szerint etikátlan, jogellenes, és komplikáció esetén súlyos jogi következményekkel járhat az oltóorvosra nézve. Azonban, ismerve az ÁNTSZ-t, mindez nem meglepő. Csak figyeljetek oda, és szerintem a szülőknek adjátok oda a gyári tájékoztatót is. Előre. Mielőtt rendeltek oltóanyagot.Az ÁNTSZ pedig ilyen, hozza önmagát. A más felelősségére. Továbbra is hangsúlyzom, hogy az oltóanyag ingyenessége nem egyenlő az immunizálási folyamat ingyenességével.Miután világos, hogy az OEP nem finanszírozza a beadást, kérdezem Székely Tamást hazugminisztert, hogy a beadás ellenértékét a hatályos jogszabályok szerint kinek kell megfizetnie?



Nincsenek megjegyzések: