2009. március 6., péntek


Nem érünk rá felhúzni a vitorlát...

A bélrendszer problémáinak feltárásához -saját tapasztalatomból is tudom- eléggé kellemetlen vizsgálatok léteznek kis hazánkban. Néhány éve azonban már ismert és használatos egy kapszula, amit csak le kell nyelni és némi minimális kellemetlenség árán egy rakás képet készít a bélrendszer állapotáról. Persze ez túl szép, hogy igaz legyen, a kapszula ui. egyszerhasználatos és kb. 230.000 magyar forint az ára... A TB értelemszerűen (?) nem támogatja a kezelés árát, azt mifelénk alapítványok, cégek fedezik. A finanszírozásról így nyilatkozik egy orvos:

"Hosszú távon nem az a cél, hogy a társadalombiztosítás finanszírozza az új eljárást, hanem az, hogy a biztosítók állják a költségeket - magyarázza Rácz professzor, aki egyszerű példával érvel. A kapszula 230 ezer forint, segítségével azonban kiszűrhető a vastagbélpolip vagy a korai stádiumú rák. Ha erre nem kerül sor időben, az onkológián később akár több millióba is kerülhet egy évekig tartó kezelés."

/kisalfold.hu/

Most biztos az a baj, hogy én csak egy egyszerű mérnök vagyok, de:

  • ma még nincsenek az egészségügyben biztosítók,
  • már ma is tudjuk, hogy 230.000 befektetéssel több milliót spórolhatunk a TB-kasszának,
  • akkor most mi van? Várunk a biztosítókra és addig szórjuk ki a milliókat?

Nem beszélve arról, hogy már megint rossz a számolás, tisztelt professzor úr! Ha egy ember onkológiai kezelésre szorul az nem biztos, hogy csak a többb milliós kezelési költségbe kerül az országnak, hanem esetleg kiesik a munkából, nem fizet adót, nem lesz (elegendő) nyugdíja és majd a szociális hálónak kell felfognia valahogy...

És még egy szót sem szóltunk arról, hogy az életminősége is gyökeresen megváltozik.


Emberi Jogok Egyetemleges Nyilatkozata, 25. cikk:

"Minden személynek joga van saját maga és családja egészségének és jólétének biztosítására alkalmas életszínvonalhoz, nevezetesen élelemhez, ruházathoz, lakáshoz, orvosi gondozáshoz, valamint a szükséges szociális szolgáltatásokhoz, joga van a munkanélküliség, betegség, rokkantság, özvegység, öregség esetére szóló, valamint mindazon más esetekre szóló biztosításhoz, amikor létfenntartási eszközeit akaratától független körülmények miatt elveszíti."


Lean egészségügy


BLOGGER KOMMENT:

Csak röviden az M2 kapszuláról. Ideálisnak látszik, de mint minden ideálisnak látszó dolognak, vannak hátulütői is. Egyrészt a folyamat értékelése nagyon sokáig tart, a kapszula csak akkor alkalmazható veszély nélkül, ha az emésztőtraktusban gyanuja sincs szűkületnek, a módszer sokkal kevesebbet nyujt _ aktiv beavatkozás lehetetlensége - az oesophago-gastro-duodenum és a colon-ileum területén. Én azt hiszem a tisztázatlan vérzések diagnosztikájában, elsősorban a vékonybél területén, nagy jövőnek néz elébe, de nem hiszem, hogy Magyarországon évi 2-300 vizsgálatnál többre lenne szükség, ezek elfogadtatásért most küzdenek az OEP-nél, egyébként egy kapszula ára valóban 230 eFt, és a magyar gyakorlatiasság minden igyekezete ellenére a kapszula csak egyszer használható.

Nincsenek megjegyzések: