2009. március 13., péntek



MINISZTER VS EBF SOKADSZORRA: MIÉRT HAZUDOTT A MINISZTER?


"A védőoltások után fizetett díjakról szólva Székely Tamás elmondta, a pneumococcus elleni védőoltásért nem kérhet pénzt az orvos, azonban 25 ezer forinttal megemelték a házi gyermekorvosok finanszírozását, és 10 ezerrel a vegyes praxisokét. - Úgy gondolom, hogy hamis az az állítás, hogy többletfeladatot kell elvégezniük (az orvosoknak) és nem kapnak pénzt érte - fogalmazott a miniszter, aki hozzátette: az a háziorvos, aki a 0-2 éves korosztály oltását pénzért végzi, szankcióra számíthat.
(MTI)"

Ezt a kijelentést egyféleképpen lehet értelmezni: a nem kötelező védőoltások beadásának díjazását a miniszter előadásában a megemelt OEP finanszírozás fedezi. Az OEP viszont kizárólag az E-Alapból utalhat pénzt a háziorvosoknak. Ma kaptam egy levelet az EBF-től, amelynek fő témája nem a hazug miniszter orrának aktuális hosszúsága, azonban egyebek mellett a következő megállapítást tartalmazza:

Tisztelt dr. Keszthelyi Gyula Úr!
Az Egészségbiztosítási Felügyelethez (a továbbiakban: Felügyelet) 2009. február 3-án benyújtott beadványával kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom. A bejelentésben foglaltak alapján a Felügyelet megkereste az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat, amely 2009. február 26-án kelt levelében arról tájékoztatta a Felügyeletet, hogy az Intermed Oltóközpont (1134 Budapest, Váci út 70.) finanszírozási szerződéssel nem rendelkezik, az Országos Epidemiológiai Központ (1097 Budapest, Gyáli út 2-6.) pedig kizárólag laboratóriumi vizsgálatok szolgáltatásvolumen alapján történő finanszírozására kötött finanszírozási szerződéssel rendelkezik.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 18. § (6) bekezdés t) pontja alapján nem vehető igénybe az E. Alap terhére nem kötelező védőoltással a biztosított immunizálása.

A fentiek alapján a - nem kötelező - influenza elleni védőoltás beadása csak térítési díj ellenében vehető igénybe, az nem finanszírozott szolgáltatásnak minősül.

Az egészségbiztosítás hatósági felügyeletéről szóló 2006. évi CXVI. törvény (a továbbiakban: Ebftv.) 11. § (1 )-(2) bekezdései értelmében a Felügyelet a biztosítottak biztosítási jogviszony során igénybe vett egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos panaszait, bejelentéseit (a továbbiakban együtt: kérelem) vizsgálja ki. A fenti jogszabályi rendelkezés értelmében a Felügyelet hatásköre kizárólag a finanszírozott egészségügyi ellátás nyújtására terjed ki, azonban jelen esetben az Ön által kifogásolt szolgáltatás ­a nem kötelező influenza elleni védőoltás beadása - nem az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott, így annak szolgáltató által szedett térítési díj ával kapcsolatban a Felügyelet hatáskör hiányában nem folytathat vizsgálatot."

Hogy egészen őszinte legyek, nem is érdekel a vizsgálat eredménye. Az érdekel, hogy az EBF jogászai egyértelműen a miniszter kijelentéseit cáfoló, jogilag megalapozott írásbeli véleményt mondtak arról, hogy a nem kötelező védőoltások beadás térítésköteles. Ennek alapján nem lehet igaz a miniszteri sajtótájékoztatón elhangzott kijelentés arra vonatkozóan, hogy az orvosok azért nem kérhetnek az oltásért pénzt, mert az OEP megemelt finanszírozással ezt a betegek helyett megváltja. A miniszter hazudott, a kormány pedig olyan jogszabály módosítást alkalmazott, hogy a térítési kötelezettség mértéke nulla forint legyen.Ez a gátlástalan kisemmizés jelenlegi kormányzati gyakorlata. Térítésköteles szolgáltatás, az ára nulla forint. Bravó.:-)

Tehát adott egy hazug miniszter, és egy jogalkotói hatalmával tolvaj módjára visszaélő kormány, ezek összedolgozva több milliárd forintot loptak ki az orvosok zsebéből. Őszintén szólva nekem ez elég is. Hazudjanak, lopjanak, vegyenek belőle Audit, menjenek nyaralni Tahitire, tartsák el a szegény nyomorgó családjukat. Együttesen azonban számomra így hiteltelen, tolvaj, jogtipró banda az egész bagázs. Nem az összeg nagysága dühítő, ennél ezek sokkal többet nyúlnak le szépen csöndben.

Pimaszságuk az, ami állampolgárként bosszant, és az én szememben teljesen alkalmatlanná minősíti mindannyiukat. Az meg, hogy az ügyészség ilyen jogsértésekhez, alapjogok megsértéséhez hogyan áll hozzá, már csak hab a tortán. Lepöckölik. A disznók között egyenlőbbeknek mindent szabad. Ez pedig nagy disznóság, uraim. Röf-röf, ha értitek.


Giulio

Nincsenek megjegyzések: