2009. március 14., szombat

TANULMÁNY ELLENTÉTES KÖVETKEZTETÉSSEL

Kételyek a teljesítmény szerinti fizetés hatásosságáról


A Health Affairs folyóirat által közzétett tanulmány szerint a teljesítmény szerinti fizetést ösztönző programok növekedő befogadásuk ellenére nem képesek javítani az ellátás minőségét. A kutatók megvizsgálták azt a 2003-ban indult pay-for-performance programot, amelyben hét egészségbiztosító és 225 orvoscsoport vett részt Kaliforniában, 6,2 millió lakos lefedésével.

A tanulmányban felmért legtöbb orvoscsoport úgy vélekedett, hogy a program pénzügyi ösztönzője – évi 1500-2000 dollár orvosonként – nem volt elégséges, hogy változásra sarkalja az orvosokat. A kutatók szerint a pénzügyi ösztönzőknek kettőtől ötszörösére kellene növekedniük ahhoz, hogy a minőség javulása érzékelhető legyen. A tanulmány azonban úgy találta, hogy a program elősegítette az egészségügyi információs technológia befogadását, pl. az elektronikus betegnyilvántartást.

Egy másik, az Annals of Family Medicine folyóirat által publikált tanulmány, amely mélység interjúkat tartalmaz Kaliforniában és Nagy-Britanniában praktizáló orvosokkal, úgy találta, hogy a teljesítmény szerinti fizetés megzavarja a beteg-orvos kapcsolatot. A kaliforniai orvosok nehezményezik a pay-for-performance programokban a felügyeleti és fizetési rendszerek struktúráját, amelyek gyakran befolyásolják az ellátást. A szerzők nézete szerint az ilyen kérdéseket úgy lehetne kezelni, hogy nagyobb függetlenséget adnak az orvosoknak a programok megvalósításában. (SZL)

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/141801.php


Mitől javulna az egészségügy? Versenyezzenek az orvosok is!

2009. március 14. WEBDOKI

A RAND Corporation kutatásai szerint a teljesítménybérezés az orvostudományban is jól használható, és bevezetése jelentős javulást eredményezhetne az egészségügyi ellátásban.

A 'Health Affairs' című szaklapban megjelent cikk szerint a legújabb orvosi eszközökhöz és kutatási anyagokhoz való hozzáférés mellett az egyik legjobb módszer az egészségügyi ellátás javítására az orvosok teljesítménybérezése lenne. Ehhez persze folyamatos ellenőrzésre volna szükség - írja a MediPress. Adataink szerint a teljesítménybérezésben dolgozó orvosok munkájában jelentős minőségi javulás tapasztalható, ez pedig a kórházaknak, a biztosítóknak, és nem utolsó sorban a betegeknek is előnyére válhat" - nyilatkozta Cheryl Damberg, a kutatás vezetője.

A kutatás során összesen 35000 orvos teljesítményét hasonlították össze, akik a körzetükben élő mintegy 6.2 millió betegért felelősek. Az adatok szerint az esetek több mint kétharmadában az ellátás minősége jelentősen javult a teljesítménybérezés bevezetése után. Az orvosok a minőségi munkáért alapfizetésükön kívül átlagosan 3000-7500 dollárral kaptak többet évente a program bevezetése után.

Forrás: STOP/Medipress


Nincsenek megjegyzések: