2009. március 7., szombat


AZ ORVOS, A KONFORMIZMUS SZOBRA



Szia Gyula,! Láttam, hogy a gyógyszer támogatások és az OEP féle katyvasz ügyében fellángolt a vita a blogban.( http://giulio.freeblog.hu/ ) Érdekes fejlemény, hogy az ÁSZ is beszállta véleményalkotók közé:

Nézd meg ennek a 66-67. oldalát. Ezt én már 2006- ban a Zöld Könyv társadalmi vitájában megírtam a magyaroszag.hu oldalon a minisztériumnak, de hát rá se hederítettek..Nemcsak a német rendszer ilyen, hanem a belga, holland, angol stb. is. Sokkal egyszerűbb .Persze a
pénz is több.

Belgiumban minden személy évente 1000 Euroért van biztosítva (de ott a gyógyszertámogatás még mindig 70%, már amire egyáltalán van). Szerintem mi is arra felé haladunk, hogy a 25%-os támogatás is megszűnik és csak a 80-90%-os marad meg az igazán rászorulóknak.

Betegjogi szempontból azonban jelentős váltásra van szükség, nyilván amit nem támogat a Tb. annak a személyes adatait nem gyűjtheti össze


Januárban küldtem be az Alkotmánybírósághoz a 45/2008. számú EüM rendelettel módosított 44/2004. Eüm rendelet (gyógyszerfelírás) alkotmányellenességének megállapítását kérő indítványomat.

Ebben éppen ez a kérdés. Az AB-től azt kértem, hogy mondja ki elvi alapon, hogy a tb. nem juthat hozzá a nem támogatott ellátások személyes adataihoz. Ma, van egy olyan érzésem, hogy azért ragaszkodnak minden áron a féktelen adatgyűjtéshez (gyógyszer + BNO kód + minden egyéb kezelés és ellátás adata), mert már egyes multicégekkel elkötelezték magukat ilyen adatok gyűjtésére és átadására.Hitvány aljasság - ebbe szeretnék beleköpni
(Mi szintén...blogger)

A nyugati rendszernek van még más fontos tulajdonsága is:
- a gyógyszerellátás biztosítási alapon működik, ami azt jelenti, hogy a váratlan nagy terhek ellen véd a biztosító (ezt már a Népszabadságban megírtam: http://www.nol.hu/archivum/archiv-453994)

A megvalósítás ennél még sokkal egyszerűbb: aki az év elején ezt az összeget befizeti, az kap egy
igazolványt (kártyát, hologram, fénykép, ...) és ettől a pillanattól kezdve ingyen kap bármilyen tb.-re felírt szert az év végéig
. Németországban negyedévre van kialakítva ez. Akinek a negyedéves költsége meghaladja a 100 Eurot, az a következő negyedév elején befizet 100 Eurot, kap egy igazolványt - és onnantól már nem kell tömött pénztárcával mennie a receptre felírt szerekért a patikába.


Az adatgyűjtésről.
Amikor az összköltség elér egy szintet, onnantól a páciensnek már semennyit sem kell fizetnie.

Az ottani tb. nem gyűjt semmilyen adatot a gyógyszerfogyasztásról.

A támogatás úgy van kitalálva, hogy a támogatás mértéke kerek (2,5,10,20) Euro, azt sem tartják nyilván, hogy a páciens mennyit fizetett a gyógyszerért, sőt a gyógyszer fajtáját és BNO kódját sem.
Csak olyan sorok vannak náluk, hogy
1 doboz gyógyszer 5 Euro támogatás
2 doboz gyógyszer 2x2 Euro támogatás

(mivel a vonatkozó, Magyarország által is aláírt nemzetközi egyezmény szerint is, a tb. pénzügyi ellenőrző szervezet [és biztosító] nem pedig egészségügyi ÁVH.)

Az elektronikus recepttel az a probléma, hogy még sokkal nagyobb jogsérelem érheti a pácienseket. Mivel az adatok eleve elektronikusak.

Ezért Németországban sok orvos, bár megtehetné, mégis papír alapú receptre ír. Ezért tavaly 1193/B/2008. számú AB indítványommal megtámadtam a 134/1999. sz. Kormányrendeletet, és kértem, hogy állapítsa meg az AB, hogy jelenleg jogellenes a patikákban elektronikusan tárolt adatok kezelése, mivel erre nekik semmilyen törvény nem ad lehetőséget. Ez az elektronikus receptek megjelenése előtt - fontos tisztázandó kérdés lenne. Egyébként már megjelentek "kutatók", akik etikai véleményezést kértek olyan kutatásra, ami a gyógyszertárakban fellelhető különleges személyes adatokat dolgozta volna fel. Szerencsére a mi etikai bizottságunk helyből elutasította - ugyanakkor a veszély rendkívül nagy. Ebben az indítványban kértem, hogy a háziorvosok tételes jelentését a felírt gyógyszerekről, az AB szüntesse meg, mert ez is törvényellenes.

A közeljövőben a tb.-nek jelentendő minden egyes adat ellen adok be indítványt és megtámadom az Eüaktv. 22. §-t is. Ha ezt nem is fogják elfogadni, de remélem megjelölnek egy határt, amelyen túlra azOEP nem merészkedhet.

Az AB előtt van most éppen egy indítványom Lásd: www.mkab.hu / napirend / márc 2-3 - amelyben a 23/2002. sz.rendelet 20/Q. §-ának megsemmisítését kértem. Ezen már több mint 1hónapja tanácskoznak.

A kérdés fogós és fontos - vajon az orvosi kutatásra kényszerintézkedés, vagy önkéntes beleegyezés alapján kerül sor. A rendelet szerint kényszerintézkedés, ami ellen a páciens semmit sem tehet. Na ezt támadtam meg - mivel ez egy tipikus auschwitzi hozzáállás. Hogyan bírhatja ezt el a papír, amire ki van nyomtatva?

Ez lehet, 2009-ben?

Üdv:

Zoltán Alexin, PhD, senior lecturer
University of Szeged,
Department of Software Engineering,
e-mail: alexin@inf.u-szeged.hu
www: http://www.inf.u-szeged.hu/~alexin
mottos: "Sine SPAM vita tristis esset."
"e-pistula non erubescit."
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PS :-)))) (Giulio vigyorog)
Üdvözletem Hávelnének, akivel már nagyon szeretnék megismerkedni, de csak az írásait olvashattam eddig.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A levelet természetesen a szerző írásbeli engedélyével tettem közzé.

Mégpedig azért, mert jelezi, hogy óriási kérdőjelek nyomják a Pénztár jelenlegi működésnek törvényességi (alkotmányossági és uniós) megfelelését, valamint azt is, hogy az OEP nem más, mint a politika egyik eszköze a pénzmozgatásra és az adatok esetleges jogellenes gyűjtésére, hiszen az OEP-et irányító jogszabályokat a politika szüli.

A jelenlegi egészségpolitikai kurzus pedig elképesztően pimasz, jogtipró, és orvos/betegellenes.Számomra fontos, hogy nem csak orvosok veszik ezt észre.

Az pedig szégyen, hogy az orvosok hallgatnak. Legalább ilyen aktivitással kellene védjük közösen az érdekeinket. Minden olyan területen, ahol a jogalkotó visszaél a jogalkotói hatalmával, és hülyeségekre kényszerít minket. Köszönjük az anyagot.

Giulio

Forrás: http://giulio.freeblog.hu/




Nincsenek megjegyzések: