2009. március 10., kedd


Állitsátok meg az OEP-et

T. OEP!
Kérem szíves tájékoztatásukat arra vonatkozóan, hogy a jelenleg a számítógépes programozóknak kiküldött érvényes gyógyszerlistán szerepel-e olyan készítmény, amely nem felel meg a 2006. évi 98-as Tv-ben megfogalmazott (de nem definiált) költséghatékonyság feltételeinek?

Amennyiben ilyen szer nincs a listán, az orvosoknak nincs semmiféle mérlegelési teendője a továbbiakban, bármelyik szert rendelheti a szakma szabályai szerint, mindenféle hókuszpókusz nélkül. Mert akkor mindegyik szer de jure és de facto gazdaságos és költséghatékony.

(A törvény nem ad lehetőséget arra, hogy a költséghatékonyságban bárki fokozatokat, lépcsőzetes mértéket alakítson ki. Kizárólag abszolút költséghatékony, és abszolút nem költséghatékony lehetőségeket sorol fel.

Azt ennek ellenére az OEP önkényesen megváltoztatja, és piros/fehér/zöldet kezd játszani, azt állítva, hogy a befogadott gyógyszerek mégsem egészen költséghatékonyak, ő maga a befogadott készítményeket tovább osztályozza, és ezzel azonnal megsérti a törvényt. A gazdasági döntés terhét pedig, ami az ő kötelessége lenne, áttolja az orvosokra.)


Ha pedig véletlenül van ilyen -nem költséghatékony - szer a listán, akkor nevezzék meg azokat (hiszen tudniuk kell, a listát Önök készítik és színezik ki) és a törvény értelmében annak a támogatását azonnal meg kell szüntetni.

Ha Önök a törvény szerint járnak el, akkor teljesen okafogyott bármiféle rendeleti szintű szabályozás, bonyolult képletek használata. Ha csak költséghatékony szereket fogad be a biztosító, akkor azok további orvosi költségelemezések nélkül írhatóak. Nonszensz, hogy a szakemberek által szakmailag megfelelőnek és GAZDASÁGOSNAK nyilvánított, és befogadott gyógyszerekről orvosok döntsék el a beteg ellátása közben, hogy az még esetleg közgazdaságilag milyen további vonzatokkal jár.

Vagy esetleg mégsem ANNYIRA (menyire?) költséghatékony, egy matematikai képlet szerint, amit az orvos persze nem ért. Ritka nagy szarkavarás folyik itt, ennek illusztrálására még beidézném az egyetlen definíciót, amit a hatályos egészségügyi jogban a költséghatékonyságról találtam.:-)

Tessék jól figyelni:


32/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet
a törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek társadalombiztosítási támogatásba való befogadásának szempontjairól és a befogadás vagy a támogatás megváltoztatásáról


i) költséghatékonyság: a befogadási döntéseket a költséghatékonyság figyelembevétele alapján kell meghozni; a támogatási szabályok, támogatási egységek, feltételek meghatározásával ösztönözni kell a költséghatékony egészségügyi ellátás gyakorlati megvalósítását.

Ez egy szemantikai fából vaskarika, de egy dolog biztos: a rendelet kimondja, hogy már a befogadáskor érvényesülnie kell a költséghatékonyságnak. Egyszerűbben: Az OEP köteles betartani a vonatkozó törvényi előírásokat.

És innen kezdve mit ugrabugrálnak listákkal, meg értelmezhetetlen rendeletekkel. A miniszteri rendelet megerősíti, hogy az OEP a hunyó, már a befogadástól kezdve övé a felelősség. Itt a kör bezárul. A törvényt kell betartani. És az OEP ezek szerint nem tartja be. :-)

Ezért kell a további szűkítési feltételrendszer. Jelenleg úgy néz ki, hogy jogilag az a gyógyszer költséghatékony, amelyik költséghatékony.

Nesze semmi, fogd meg jól.:-)

Giulio

Nincsenek megjegyzések: