2009. március 26., csütörtök



Európai Bizottság: Meghallgatás az egészségügy munkaerőiről




The Green Paper on the EU Workforce for Health

Brussels, 10 December 2008



Az Európai Bizottság decemberben elfogadta a Zöld Könyvet az egészségügy munkaerőiről Európában. Bevezetőjében arra utal, hogy az a 2007 októberében elfogadott és Fehér Könyvben kiadott egészségügyi stratégián alapul és egy új koncepciót tartalmaz, amelynek biztosítania kell, hogy az EU minden hatalmában állót megtesz, hogy megfeleljen a kihívásoknak, mint pl. az egészségi veszélyek, pandémiák, az életvezetést meghatározó betegségek, egyenlőtlenségek és a klímaváltozások amelyek a 27 tagállammal kapcsolatosak.

Egy öregedő Európában az egészséget egészségfejlesztő intézkedésekkel kell támogatni az egész életszakaszon keresztül a polgároknak az egészségügyi veszélyektől való védelmén keresztül és a dinamikusabb egészségügyi rendszerek támogatása és az új technológiák révén. A Zöld Könyv célja, hogy az egészségügyi szakmák problémáit az EU-ban erősebben helyezze az előtérbe, világosabb képet rajzoljon a kihívásokról, amelyekkel az egészségügyi menedzserek helyi és/vagy országos szinten szembenéznek és jobb alapot képezzenek az ezekről való meggondolásokhoz, amit EU szinten meg lehet tenni a problémák hatásos megoldásához, éspedig oly módon, hogy ne lépjenek fel negatív hatások az egészségügyi rendszerekre az EU-n kívül.

A Zöld Könyvnek olyan pontosan kell ábrázolnia a kihívásokat, amennyire csak lehetséges, amelyek az egészségügy munkaerői előtt állnak az EU-ban és amelyek minden tagállamban közösek: a demográfiai fejlődést (öregedő össznépesség és öregedő munkaerők az egészségügyben), ami ahhoz vezet, hogy nincs elegendő fiatal, akik helyettesítsék azokat, akik nyugdíjba mennek; a munkaerők heterogenitását az egészségügyben; az egészségügyi szakmák csekély népszerűségét a fiatal generációban; az egészségügy foglalkoztatottjainak ki- és bevándorlását az EU-ból; az egyenlőtlen mobilitást az EU-n belül és különösen a foglalkoztatottak migrációját az EU-n belül a szegényebb országokból a gazdagabbakba, valamint a szakmunkaerők elvándorlását harmadik országokból. A Zöld Könyv második célja megnevezni azokat a területeket, amelyeken az Európai Bizottság véleménye szerint további intézkedéseket kell tenni.

A Zöld Könyv az Interneten lehívható:
http://ec.europa.eu/health/ph-systems/docs

Az Európai Bizottság minden érdekel szervezetet felkér, hogy legkésőbb 2009. március 31-ig a Zöld Könyvben felvetett kérdésekről nyilatkozzon és állásfoglalását küldje el a következő címre:

Európai Bizottság, Zöld Könyv az egészségügyi munkaerőkről,
B 1049 Brüsszel, Belgium

vagy e-mailon: sanco-health-workforce@ec.europa.eu

Nincsenek megjegyzések: