2009. március 26., csütörtök



A titkos politika ellenszere


Az egészségügy területén manapság történő folyamatok jól jelzik a magyar politikai életben a demokrácia deficitét.


"A titkos politika elsődlegesen nem a politikai morál kérdése, hanem a demokratikus döntésbefolyásolás és ellenőrzés problémája."


Az egészségügy átalakítása az ország lakossága ellenében történik.

Szükségesek változások és át kell alakulnia a mai magyar egészségügynek, de nem mindegy ,hogyan. Ez az a terület, ami az Unión belül sincs nagyon leszabályozva, az országokra bízzák , hogy mit tegyenek. A kormánypártok már az előző ciklusban is , kezdettől fogva bojkottálták az egészségügyi kerekasztalnál való részvételt. A most napvilágra került rendelkezések azt mutatják, hogy nagyon szűk körű lobby tevékenység határozza meg , hogy mi történjen ezen az egész lakosságot érintő területen.

Azonosítani kellene a lobbyt .A kormánytagokat és a velük kapcsolatban levő gazdasági érdekeltségeket, befektetőket és a szakértőket, akik enneka folyamatnak irányítói és felelősei.A lobbynak azon tagjait ,akik a kormánynak is tagjai fel kellene szólítani , hogy teljesítsék a kötelességüket:Számoljanak el eddigi tevékenységükkel.

Hozzák nyilvánosságra az egészségügy átalakításával kapcsolatos további terveiket is.Ismertessék azt a döntési folyamatot, amely során ide jutottak, indokolják a döntéseiket .

Eddig a döntési folyamat során tartósan és súlyosan sérült a jogalkotási törvényben az állampolgárok és szervezeteik számára biztosított érdemi véleményezési és véleménynyilvánítási jog. A pártok között sem történt érdemi egyeztetés, így parlamenti képviseleti szinten is alkotmányellenes ez a folyamat. A közellátás egyik alapterületével nem lehet így (el)bánni.

Nem kerülhető meg, hogy a nyilvánosság elé kerüljön az , hogy mit jelentenek a jelenlegi döntések.


Mit jelent és mivel jár az ország, mindnyájunk, a lakosság számára a kapacitásbeszűkítés, a sehol be nem vált több biztosítós rendszer, az egészségügynek jutó állami kvóta csökkentése( az eredeti szintre való visszapótlásának fedezete a tervek szerint már idén is a lakosság által fizetett vizitdíj lesz, vagyis kész helyzet elé vagyunk állítva).

A lobby kormánytagjai forduljanak a tőkekörök helyett oda, ahová az alkotmány szerint fordulniuk kell: vagyis az ország lakossága felé.Ez kötelességük és ezt be kell a társadalomnak hajtani rajtuk.

A jelenlegi vezetés kerüli az emberekkel való találkozást, elbarikádozza magát..A parlament előtti műveleti területről okt. 23-án ki lett tiltva az EDDSZ demonstrációja is a kormány tevékenységét kritizáló többi megnyilvánulással együtt. A gyülekezési jogot korlátozni akarják. Készülnek az erre vonatkozó az új kormányrendeletek.Sokszor az utolsó pillanatokban nyilvánosságra hozott döntések előtti tárgyalások formálisak.

Az egészségügy területén, látva a többirányú felzúdulást, a kormány úgy tesz , mint aki most visszakozik. A Molnár miniszter által bejelentett átalakításokat Gy.F., módosítva a kormány elképzelését , már nem ultimátumként , hanem vitaanyagként hirdeti. A Területi Egészségfejlesztési Tanácsok döntsenek, de már az adott kereteken belül. Ez figyelemelterelésnek is jó. �gy akarják elkerülni , hogy az egész koncepcióval szálljon szembe a társadalom.

Az egészségügy az a terület, ahol most már pártállástól függetlenül összekovácsolódhatna az ország, valóban a saját valódi érdekeik mentén képviselve az embereket. Ennek egy kristályosodási pontja lehetne az Egészségügyi Kerekasztal, ahová további pártok, szakmai és civil szervezetek és szakértők csatlakozhatnak fórumot teremtve a valódi érdekegyeztetésre. Összeállhatna egy össztársadalmi grémium, mintegy népfront. Valódi társadalmi képviselettel és jogosítvánnyal szemben a csak a szűk csoportérdekekre figyelő mostani irányítással és akkor megindulhatna a valódi párbeszéd az ország egészségügyének a sorsáról.

A többi közpolitika területén is hasonló egységes fellépés lenne a hatásos.A túlhajtottan szajkózott és így életidegenné vált neoliberális eszmerendszer mögött és mellett nyomuló gazdasági érdekekkel szemben csak a szocialista, a konzervatív , a mérsékelt liberális és a zöld-ökológiai elveket vallók és a politikai meggyőződésüket rendszerbe foglalni nem tudó vagy nem akaró ,d az ország lakóinak többsége számára élhető körülményeket teremteni és fenntartani akaró emberek összefogása segíthet.

Tavaly évvégén hallottuk a hírt, hogy a kormány paktumra hívja a pártokat.A nyilvánosság megkerülésével, zárt körben szeretne egyezkedni az ötpárti egyeztetés során az ország előtt álló kérdésekben. Valószínű, hogy a kétharmados törvényekről, az ellátó rendszerek kapacitásának beszűkítéséről, a befektetők számára még kedvezőbb környezet megteremtéséről , programjuk támogatásáról lesz szó.Ha a pártok ebbe belemennek és megegyeznek, akkor folytatják azt az ország számára roppant káros demokráciaellenes és országpusztító hagyományt, hogy az erősen polarizált és megosztott társadalmunkban a szűk pártelitek szerepe a döntő. Az ország erőforrásainak meghatározó része feletti rendelkezés vagy már idegenkézbe került vagy az ezek feletti döntés és a hatalmi eszközök a jelenlegi vezetők kezében vannak.Azt szeretnék, ha az ellenzéki pártok szabad utat adnának az eddigi iránynak és részt vennének a jelenlegi viszonyok konszolidálásában.

Titokban készül az alkotmánymódosítás is. A TASZ kérte a dokumentumok nyilvánosságra hozását, majd egy SZDSZ- es politikus is. A válasz az volt , hogy a miniszterelnök nem köteles a döntés előkészítés dokumentumait nyilvánosság elé tárni .Majd a szavazás előtt pár nappal.megismerheti az ország .Dolgozik –e a kormány kis csapatán kívül más is az alkotmánymódosításon? Hogyan lesz ebből érdemi vita?

Ha új alkotmány készül annak meg kell szüntetnie a jelenlegi törvénytelenségek lehetőségét. A mostani viszonyok között sokkal részletesebben kellene szabályozni azt, hogy ki és hogyan vesz részt a döntésekben .A demokrácia garanciáit kellene rögzíteni , ami lehetetlenné tenné a mostani titkos politikát és megjelenhetne ,megnyilvánulhatna a valódi érdekképviselet..


Nincsenek megjegyzések: