2009. március 19., csütörtök


HírExtra :

70 milliós orvosi csalás

Összesen 67 millió forintnyi kárt okozott hamis orvosi vények gyógyszertári beváltásával három győri lakos; csalás miatt indult eljárás ellenük - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese szerdán az MTI-t. Hármójuk közül egy férfi és egy nő (élettársak) előzetes letartóztatásban vannak - mondta Beleznay Ágnes.

Ismertetése szerint a közelmúltban az egyik veszprémi gyógyszertárban egy férfi két 100 százalékos tb-támogatású orvosi vényt kívánt beváltani, amelyekre növekedési hormont tartalmazó gyógyszerek voltak felírva. Az igényelt gyógyszerek összértéke 2,5 millió forintot tett ki. A patikus - rendkívüli értékű gyógyszerről lévén szó - óvatos volt, felhívta a vényen szereplő győri orvost, aki közölte: ilyen gyógyszert ő nem írt és nem is írhat fel, mert ezt csak speciális szakvizsgával rendelkező orvos adhatja a betegeknek. Az értesített veszprémi rendőrök elfogták a nyilvánvalóan hamis vények beváltásával próbálkozó férfit, majd a nyomozók azonnal értesítették az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP) - mondta Beleznay Ágnes. Ismertetése szerint az OEP gyors vizsgálata megállapította, hogy csak Győr-Moson-Sopron megyében 10 ember nevét és taj-számát használták fel a csalók, illetve öt orvos nevével éltek vissza, s váltottak ki gyógyszertárakban hamis receptekkel nagy értékű gyógyszereket.

Az így megszerzett drága gyógyszereket olcsóbban értékesítették - tette hozzá. A nyomozás során a veszprémi rendőrök gyorsan eljutottak egy győri párhoz, ők álltak ugyanis a recepthamisítás hátterében - mondta Beleznay Ágnes, megjegyezve, hogy már előzetes letartóztatásban vannak, míg a harmadik személy szabadlábon védekezhet. Közölte: az OEP kiterjesztette a vizsgálatot, ugyanis felmerült a gyanú, hogy a három bűnelkövető az ország más területén is váltott ki hamis vényekkel nagy értékű gyógyszereket. Az eddigi kár 67 millió forintra tehető - mondta a veszprémi sajtóügyeletes, hangsúlyozva, hogy csalás és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják a győri triót.
Forrás: MTI

Ez vajon miért orvosi csalás ??? - ahogy ez a cimben szerepel? A lejáratókampány része ez is. Ráadásul nem az OEP rendszere szűrte ki , csak egy patikus ébersége leplezte le a csalást.


A sebész szakma tiltakozik!

A Sebészeti Szakmai Kollégium állásfoglalása

A Sebészeti Szakmai Kollégium mandátuma idén tavasszal lejár. Tagjai – az ország sebészeinek választott képviselői – felelősséget éreznek a betegellátás, a sebésztársadalom és a fiatal sebészgeneráció jövője iránt. Ennek a felelősségnek a jegyében a testület szükségesnek tartja, hogy az egészségügyben kialakult helyzetről véleményt formáljon.

Az Egészségbiztosítási Törvényről állítólag társadalmi vita zajlott le, és a kérdések a szakmai fórumokkal egyeztetésre kerültek. Kijelentjük, hogy az egészségügyi kormányzat velünk semmiféle egyeztetést nem folytatott, sőt az általunk benyújtott mintegy negyven szakmai javaslatunkra, amelyek felölelték az ágyszám- és kapacitáscsökkentés, a progresszív betegellátás, és a szakorvosképzés kérdéseit, egyetlen esetben sem kaptunk érdemi választ. Ugyanakkor írásban felajánlottuk a segítségünket.

Tiltakozunk az intézményesített, és a média segítségével gerjesztett orvos-ellenesség, az orvosokat lejáratni szándékozó kampányok ellen. A rendszerváltás óta ez az első egészségügyi kormányzat, amelyik folyamatosan rombolja az orvosi tekintélyt, és szinte ellenségnek tekinti az egészségügyben dolgozókat. Rendkívül bántó minden becsületes orvos és ápoló számára, hogy az egészségügyi tárca vezetői és tanácsadói a rendszerben dolgozókat alapvetően korruptnak, és velejéig romlottnak tartják. Néhány, a sajtóban megjelent kommentárt idézünk: "A kórházakban a betegek egynegyedét félrekezelik"; "A hazai kórházakban a műtétek nagyobbik részét feleslegesen végzik." "A magyar orvosok nyugat európai színvonalon élnek és balkáni szinten gyógyítanak". Ezek az állítások mérhetetlen szakmai hozzá nem értésről és rosszindulatról tesznek tanúbizonyságot, amelyek csak arra alkalmasak, hogy az állampolgárokat szembefordítsák az orvostársadalommal és az orvosokkal, akik megalapozott szakmai indokokra hivatkozva tiltakoznak az egészségügyi reform elhibázott lépései ellen.

A vezető orvosok nettó fizetése alig több 1000 Eurónál, a kezdő orvosoké pedig 500 Euró körül van. Egy fiatal nyugat-európai szakorvos fizetése 4-5000 Euró. Ennek dacára, a hálapénz felvetésével igyekeznek elfedni azt a kiáltó igazságtalanságot, ami az orvosi fizetések terén jelenleg van. A vezető orvosoknak és specialistáknak – akik alkotják az állítólagos „orvosi lobbyt” – a leginkább az az érdeke, hogy a munkájuk értékén legyen megfizetve, és megszűnjék a hálapénz rendszer.

Kollégiumunk kezdeményezte az orvos szakmai kollégiumok elnökeinek összehívását. A legmagasabb szakmai vezetők között teljes egyetértés alakult ki abban a tekintetben, hogy az Egészségbiztosítási Törvény elfogadása előtt tisztázni kell az orvosok jogállását. Szülessen orvosi jogállási törvény, az orvos-biztosító közötti tárgyalási lehetőséget, valamint az egészségügyi szolgáltatók és biztosítók között a jelenlegi egyoldalú viszony helyett a polgárjognak megfelelő kétoldalú tárgyalási helyzetet garantáló jogszabály. A legmagasabb orvos-szakmai fórum javaslatára sem történt semmiféle reakció.

A "balkáni színvonal" pedig mélyen sértő és igazságtalan. A magyar egészségügy éppen az abban dolgozók szakmai tudása és áldozatvállalása miatt még mindig jobb annál, mint ami az egészségügyre fordított költségvetési kiadások alapján kellene legyen. Érdemtelen és tisztességtelen arra alapozva folytatni orvosellenes kampányt, hogy nagyságrendekkel több a beteg, mint az egészségügyi dolgozó.

Végezetül kihangsúlyozzuk, hogy a Sebészeti Szakmai Kollégium tagjai változatlanul a jobbítás és a magyar egészségügy felemelkedésének töretlen hívei a betegek érdekében.

A Sebészeti Szakmai Kollégium tagjai

Egy komment:
"Bárki is hiszi azt, hogy a minisztérium (vagy egyéb illetékes elvtárs) nincs tisztában azzal, hogy mi zajlik ma a magyar egészségügyben, nagy tévedésben él. A döntéshozók nyilvánvalóan tudják, mi a helyzet, de semmit sem tesznek ellene, sőt elősegítik a folyamatot azáltal, hogy évek óta hatalmas összegeket vonnak el, nem rendezik az eü. dolgozók bérét és jogállását, ellehetetlenítik az orvosképzést, orvosellenes médiakampányt rendeznek. Az egészségügyünk úgy-ahogy még működik, de senkinek se legyenek illúziói: a nyugati finanszírozás tizede-huszadáért nem lehet nyugati színvonalú ellátást nyújtani, sem körülményekben, sem eredményekben. A körülményeket mindenki ismeri, aki olvas újságot, vagy meglátogatta a kórházban a beteg nagymamáját, de azt már kevesebben tudják, hogy a tényleges gyógyulási mutatók is romlanak, egyelőre csak kevésbé, később majd jobban, mivel egyrészt lelépnek a szakemberek, másrészt nincs pénz modern eszközöket, anyagokat venni."

Nincsenek megjegyzések: