2010. november 28., vasárnap

10-11-27 - írta Giulio

"Formalint itattak a soproni beteggel?

Rutinműtétre készült, de végül az életéért küzdött egy középkorú asszony, aki a soproni kórházba múlt hétfőn feküdt be aranyérműtétre, ám a kedd estét már Győr-Moson-Sopron megye helyett a fővárosban, a Péterfy Sándor Kórház toxikológiai osztályán töltötte. A beteggel ugyanis tévedésből formalint itattak a kórházi osztályon.

Az idős nőnek az operáció előtti este a nővérek bevittek két kancsót, amelyekben - elmondásuk szerint - béltisztító folyadék volt, és arra kérték, hogy igya meg az egészet. Margit néni hajnali négykor ki is töltött bögréjébe egy adagot, és jó nagyot belekortyolt. A második korty után azonban nem volt hajlandó többet inni, az "ártalmatlan" folyadék ugyanis égette, marta a torkát és gyomrát, karjai pedig elzsibbadtak.

Azonnal ráittam egy kis ásványvizet, de a maró érzés nem múlt el. A nővér az mondta, hogy csak túl mohón ittam, és a többit lassabban kortyoljam el - emlékszik vissza Margit néni, aki szerencséjére ellenszegült az utasításnak.

Az idős nő láthatóan rosszul volt, ám az orvos csak 7 órával később vizsgálta meg. A doktor úr 11 órakor jött, hogy megműtsön. Ekkor szóltak neki, hogy nem érzem jól magam, és az előírt folyadékot sem ittam meg mind. Az orvos kérdezte, hogy mi a probléma, majd beleszagolt a kancsóba. Azonnal tudhatta, hogy baj van, mert elrohant, és többedmagával tért vissza. Kiderült: a kancsóban formalin volt - mesélte a nyugdíjas néni, akit azonnal Budapestre szállítottak.

Az asszony antibiotikumokat és gyomorsavlekötőket kapott a bélfal gyulladására, illetve egy speciális baktériumkivonattal pótolták az elhalt bélflórát. A beteg pert tervez a soproni kórház ellen.

NyugatHír"

-------------------------------------------------------------------------------

"Véletlen véletlen hátán."Véletlen" nem kellene kimondani végre, hogy a sok-sok véletlen talán nem is olyan véletlen? Egyszer ki kéne már mutatni, és utána a NAGYKÖZÖNSÉGGEL a sajtó útján folyamatosan tudatosítani, hogy az egészségügyben a jelenlegi anyagi és személyi feltételek mellett a hasonló véletlenek SZÜKSÉGSZERŰEN gyakrabban fognak bekövetkezni a közeljövő(k)ben.S a véletlen lehet, hogy épp a tisztelt olvasóval, vagy tv-nézővel fog bekövetkezni váratlan állapotromlást okozva, vagy végzetes egészségkárosodást eredményezve.

Az egészségügyi vezetőknek - a szakképzettségük birtokában, és annak erejével - bizonyára nem nagy kunszt bebizonyítani (vagy elvetni), hogy a kevés és egyre kevesbedő egészségügyi személyzet, a hétköznapi anyagi gonddal küzködő, emberileg, erkölcsileg lépten-nyomon megalázott eü. dolgozók az egyre nagyobb munkahelyi szakmai követelmények és terhek mellett IGENIS többet fognak hibázni (VAGY épp kevesebbet /teher alatt "nyő" a pálma/-bocs!).

Lényeg: (ha igaz, akkor) Ki kell jelenteni és lépten-nyomon, únos-untalan hangoztatni, hogy egyre kevésbé tud a jelenlegi egészségügyi rendszer megfelelni az elvárt követelményeknek.
Sőt váratlan, akár halálos kimenetelű véletlenek is egyre gyakrabban bekövetkezhetnek a betegellátás folyamán.Ha lesz aki ezt kimondja, nagyobb lépést tesz az általános FELVILÁGOSÍTÁS terén, mint bármikor azt megelőzően bárki.Persze ha továbbra is csak "maszatolás" történik, akkor újból és újból váratlan véletlenek "lepik el" majd az egészségügyet."

Dr. F. L. Forrás: WebDoki
-------------------------------------------------------------------
"Tegyük még hozzá ezt is: a rabszolga munkája természeténél fogva hanyag."
Dr. J.I. Forrás: WebDoki

---------------------------------------------------------------------

Nagyon fontosnak tartom ezeket a véleményeket, mint ahogyan azt is, hogy ezek ne csak zárt orvosi oldalon legyenek olvashatóak. Tudja minden egészségügyi vezető, és minden magyar beteg, hogy a mai körülémények között az egészségügyi ellátórendszerbe kerülni életveszélyes lehet, kivéve, ha az egyenlők között egyenlőbbek kiváltságos módon jól ellátott és megfizetett intézményeibe kerülhetnek.

Az elit éppen ezért egyáltalán nem is érdekelt az egészségügy (illetve az átlagbeteg) életben tartásában, mert saját VIP ellátásáról bőkezűen gondoskodik közpénzből, vagy magas jövedelméből ki tudja fizetni az extra színvonalat. Leszavaznak minden erre fordítandó javaslatot, forrásbővítést. A férgese hullhat.

A tömeg egészségügye még nagyon sokáig nem lesz megmentve, ami áldozatokat jelent. Nem mindegyik hiba ilyen nyilvánvaló, és durva, a napi stressz nyomása alatt ezerszámra történnek kisebbek-nagyobbak. Sokszor a durva szó is végzetes hiba lehet. És ezek a kiugró véletlenek talán valóban nem véletlenek, ez egy tendencia, ami egyre nyilvánvalóbb. Vegyétek észre, és gondolkozzatok el rajta. Foci, vagy gyógyítás?

Libera nos Domine...

Nincsenek megjegyzések: