2010. november 11., csütörtök

Anyabarát Gyermekszülési Kezdeményezés

Altmann Andreának készítette
dr.Telkes József




Az Anyabarát Gyermekszülési Kezdeményezés
10 fontos lépése

Az anyabarát kórházakért, születésházakért és az otthonszülési szolgáltatásokért


Annak érdekében, hogy egy kórház, születésház vagy otthonszülési szolgálat elnyerhesse a CIMS-től az „anyabarát”megjelölés, magáévá kell tegye a fenti filozófiai alaptételeket az által, hogy teljesíti az Anyabarát Gyermekszülési Kezdeményezés 10 fontos lépését:

Az anyabarát kórház, születésház, vagy otthonszülési szolgálat:


1. Felkínálja minden anyának

a lehetőséget, hogy a szülésnél korlátlanul jelen lehessenek az anya által kívánt személyek (apák, partnerek, gyerekek, egyéb családtagok és barátok).

A korlátlan lehetőséget arra, hogy a vajúdás és szülés alatt bármikor érzelmi és fizikai segítséget kaphasson egy tapasztalt asszonytól – pl. dúlától vagy vajúdást támogató szakembertől.

A szakképzett bábai segítség igénybevételének lehetőségét


2. Elegendő leíró és statisztikai információval szolgál a saját vajúdás és szülés alatt végzett gondozásáról, beleértve a beavatkozások felsorolását és a szülési végkifejletek statisztikáját is.


3. kulturális szempontból kompetens gondozást biztosít – ami azt jelenti, hogy olyan gondozást nyújt, mely tiszteletben tartja a különböző vallásokat, hitrendszereket, értékeket, valamint az anya etnikumának és vallásának szokásait.


4. lehetővé teszi a szülő nő számára a szabad mozgást és sétálást, továbbá engedélyezi az anya által kényelmesnek érzett szülési póz felvételét a vajúdás és a szülés teljes ideje alatt (hacsak valamilyen komplikáció ennek ellenkezőjét nem indokolja), és végül nem támogatja a lithotómiás testhelyzetet (megemelt lábakkal való hátonfekvés


5. rendelkezik jól körülírt szabályokkal és eljárásokkal a következő helyzetekre

más szülészeti szolgáltatókkal való együttműködés és konzultálás a perinatális időszak teljes ideje alatt, beleértve az eredeti gondozóval való kommunikációt is, ha az egyik helyszínről a másikra való szállítás aktuálissá válik.

Megfelelő szociális juttatásokhoz segíti a mamát és gyermekét, beleértve a prenatális, gyermekágyi és szoptatási időszakot is.


6. nem alkalmaz rutinszerűen semmiféle eljárást, amely nem tudományosan igazolt, beleértve (de nem kizárólag ezekre korlátozva) a következőket:

leborotválás beöntésekintravénás kanül bekötése

étel vagy ital visszatartása

a burok korai megrepesztése

elektromos magzat-megfigyelés

más eljárások a következő szerint vannak limitálva:

a vajúdás megindítások aránya 10% vagy kevesebb

a gátmetszések aránya 20% vagy kevesebb, de a cél az 5% vagy kevesebb

a teljes császármetszések aránya 10% vagy kevesebb a közkórházakban, és 15% vagy kevesebb a sürgősségi kórházakban

a császár utáni hüvelyi szülések aránya 60% vagy több, és a céljuk a 75% vagy több.


7. kiképzi a stábot a nem-gyógyszeres fájdalomcsillapítási módszerekre, és nem támogatja az olyan érzéstelenítő és altató szerek használatát, melyeket nem kifejezetten komplikációk elhárítására szántak.


8. bátorít minden anyát és családját arra, hogy megérintsék, megöleljék, szoptassák és gondozzák babájukat, még akkor is ha az beteg, koraszülött vagy egyéb rendellenességekkel is bír.


9. nem támogatja az újszülöttek nem vallási indokú körülmetélését.


10. törekszik elérni a WHO-UNICEF által a sikeres szoptatás elérése érdekében kiadott „10 lépés a Bababarát Kórházakért Kezdeményezést”:


1. rendelkezzenek írott szoptatásra való szabályzattal, amit minden alkalmazott felé kommunikálni kell.

2. képezzenek ki mindenkit arra, hogy ezt a szabályzatot szakszerűen alkalmazni tudja.

3. tájékoztassanak minden várandós nőt a szoptatás mikéntjéről és előnyeiről.

4. segítsék az anyát hogy megkezdhesse a szoptatást fél órán belül a szülést követően

5. mutassák meg az anyáknak, miként kell szoptatni, és hogyan gondoskodhatnak az anyatejellátásról még távollétük esetén is.

6. az újszülötteknek csak orvosilag indokolt esetben adjanak az anyatejen kívül más táplálékot.

7. tegyék lehetővé, hogy az anya és a baba napi 24 órát egy légtérben lehessen.

8. támogassák és bátorítsák a spontán, igény szerinti szoptatást

9. ne adjanak cumit a csecsemőnek.

10. segítsék a szoptatást támogató csoportok létrejöttét, és a kórházból való távozás után irányítsák hozzájuk a kismamákat.

Kapcsolat:

Altmann Andrea
altmancs@fibermail.hu




Ajánlott oldalak:
http://www.szuleteshete.hu / http://www.halapenz.hu



Blog:
http://www.anyabaratszules.freeblog.hu


Anyabarát
Gyermekszülési
Kezdeményezés


***
Támogatja a http://www.intranets.hu, az első magyar zárt körű közösségi portál,

valamint a Független Vállalkozók Érdekvédelmi szervezete sz.b.

***

http://www.szules.hu/new/szuletespenztar/index.html




Haas György

A Születéspénztár közösségének felhívása
dr. Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász, pszichológus és a háborítatlan szülés/születés ügyének támogatására

A Születéspénztár védett név.

Terveink szerint egy olyan szakosított pénzintézetet jelöl majd e szó, amely a pénztártagok számára a háborítatlan szülés/születés anyagi forrásainak megteremtését segíti. Annak a feltételei azonban, hogy minden szülőnő élhessen önrendelkezési jogával, és szabadon választhasson a természetes és a medikalizált szülés között - s ehhez megalapíthassuk az egészségpénztárakhoz és nyugdíjpénztárakhoz hasonló szervezetetünket -, ma még nem állnak rendelkezésre Magyarországon. E feltételek hiányán túl tovább nehezíti a helyzetet, hogy a Magyar Orvosi Kamara a háborítatlan szülés lehetőségét bemutató, s abban szaksegítséget nyújtó orvosokat és családjukat kamarai tagságuk - ezáltal orvosi tevékenységük - felfüggesztésével egzisztenciálisan ellehetetlenítette. E felfüggesztések egyikének visszavonását követően dr. Geréb Ágnes maradt az egyetlen szakorvos az országban, akit a kamara e sajátos kényszerrel próbál eltéríteni tevékenységétől, s álláspontjától.


Dr. Geréb Ágnes az egyetlen szülész-nőgyógyász orvos Magyarországon, akinek a háborítatlan, intézeten kívüli, szaksegítséggel történő szülés kísérésében gyakorlata van. Geréb doktornő a másfélezer általa kísért szülésnek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásaival egybecsengő tapasztalatai alapján tévesnek tartja a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium állásfoglalásának azokat az állításait, amelyekre a Magyar Orvosi Kamara a kamarai tagság felfüggesztését kimondó határozatát alapozta. A tevékenységét ismerő és elismerő szakemberekkel együtt dolgozik a háborítatlan szülés/születés feltételeinek - jogi háttér, akkreditált képzés, születésházak hálózata, háttérkórházak rendszere és társadalombiztosítási támogatás - megteremtéséért.

E szakemberekkel és a szabadon szülést saját élmény szinten ismerő szülőkkel közösen alapították meg a Független Szülészeti Szakmai Kollégiumot, fogalmaztak petíciót Szabadon szülni, szabadnak születni címmel, indítottak mozgalmat az aláírások gyűjtéséhez és a petícióban megfogalmazott célok eléréséért, szerveztek sajtókampányt, és készítik elő a független bábák képzését.


Mi, akik a magunk számára és/vagy környezetünkben és tágabb társadalmi környezetünkben élők számára a háborítatlan szülés/születés szabad választásának lehetőségét kívánjuk biztosítani Magyarországon;

annak tudatában, hogy a megfelelő tájékoztatást követő szélesebb körű igény kielégítéséhez nem elegendő egyetlen szakember;

annak tudatában, hogy a háborítatlan szülés/születés iránti növekvő társadalmi igény elodázhatatlanul szükségessé teszi az intézményen kívüli, születésházban, vagy saját otthonban történő "otthonszülés" születés kísérésében gyakorlattal rendelkező szakérto módszertani tapasztalatainak rendszerezését és átadását, a szakmai képzés mielőbbi megindítását;

felismerve, hogy e tevékenység háborítatlan végzésének egyik feltétele a szilárd egzisztenciális háttér, aminek aláaknázása - többek között - a szakmai hatalom egyik eszköze abban a háborúban, amit az intézményen kívüli szülést támogatók ellen hirdetett

teljes bizalmat szavazva dr. Geréb Ágnesnek az általunk nyújtandó támogatás felhasználást illetően úgy döntöttünk, hogy önként, adózott jövedelmünk terhére, közvetlenül és havi rendszerességgel - anyagi lehetőségeinkhez mért - folyamatos támogatást nyújtunk dr. Geréb Ágnes és családja, valamint az ő közvetítésével, általa kezdeményezett és/vagy támogatandónak ítélt, a háborítatlan szüléssel/születéssel kapcsolatos projektek számára. Mint adományozók, akképpen rendelkezünk, hogy dr. Geréb Ágnes a számlájára befolyó összeget elsősorban saját és családja méltó megélhetésére, másodsorban pedig - a fennmaradó összeg erejéig - a háborítatlan szülés/születés feltételeinek, folyamatának finanszírozására fordítsa, legjobb belátása szerint. Az adományozott összeg felhasználására vonatkozó esetleges tájékoztatásunkra, annak módjára, formájára vonatkozóan semminemű megkötést nem teszünk. A támogatást mindaddig folyósítjuk, amíg anyagi lehetőségünk fennáll, és bizalmunk töretlen. Felhívunk mindenkit, aki kezdeményezésünket havi ezer forinttal, vagy ennek többszörösével támogatni kívánja, hogy csatlakozzon a Születéspénztár közösségéhez.

A Születéspénztár alapító tagjai

Jelentkezés, információ:
szuletespenztar@freemail.hu
Kedves Érdeklődők! A Születéspénztár eredeti formájában megszűnt. Ha bárkit érdekel megszűnésének vagy létének története, 2004. júniusi körlevelemet, amely ezeket az információkat is tartalmazza, elkérheti a szabad@szules.hu e-mail-címen. A körlevelet ezen oldalról Haas György és Vincze Krisztina kérésére levettem.

Geréb Ágnes


2004. augusztus 31.


GERÉB ÁGNES LEVELE:
Kedves Ti Mind!

Ezúton szeretnénk beszámolni Nektek mindarról, ami az elmúlt évben körülöttünk történt.


A megszólításban a "Mind" szó azért fontos, mert a legutóbbi Otthon született gyerekek találkozója alkalmával volt olyan, aki megkérdezte, vajon van-e helye ott, hiszen ő végül nem szült otthon. A gyerekek között pedig akadt, akinek a testvére otthon született, ő nem, és nem akart eljönni, mondván, hogy ő nem született otthon és ki fogják nézni a találkozóról. Nem! Azok is, akik velünk készülve bármikor és bármiért kórházba mennek, beletartoznak a "Mind"-be, családjukkal együtt.

Köszönjük a karácsonyi, újévi, névnapi jókívánságok garmadáját! Egy alkalommal nekiültünk kitalálni, melyiket ki küldhette, már ahol ez kétséges volt. Sok sms jött csak telefonszámmal, sok képeslap nehezen azonosítható aláírással (pl. sok Mari és Józsi pár létezik, a Nagy családot se sikerült beazonosítani, éppúgy a Kiss családot se, Móni és a gyerekek is többen lehettek, stb.), de még a beazonosíthatókra se győzzük a választ, így kérünk Benneteket, érezzétek viszonozva az összeset!

Az adóbevallások ideje itt van - így itt az ideje köszönetet mondani azoknak, akik adójuk 1%-át ránk bízták. Köszönjük! Az Alternatal Alapítvány (teljes nevén: Alternatal Alapítvány a háborítatlan szülésért, születésért) továbbra is jogosult az 1%-okra. Adószámunk 18050354-2-41. Az utolsó számjegy változása tudtunkkal amiatt van, hogy megváltoztattuk az Alapítvány székhelyét, így másik APEH kirendeltség hatáskörébe tartozunk.

Az otthonszülés iránti érdeklődés továbbra is nagy. Egy évvel ezelőtt, tavasszal, nehéz időszak köszöntött ránk. Érthetetlen módon több anya is megbetegedett a szülés környékén, különböző okokból, szinte egyidőben. Aztán egy nehéz, de végül sikeresen végigküzdött szüléssel véget ért ez az elátkozott korszak. Az anyák meggyógyultak. Egyikük sajnos nem szülhet többé. Sokszor eszünkbe jut a története. Azóta nem fordultak elő hasonló megbetegedések. A tavaly velünk született gyerekek valamennyien jól vannak. Mindnyájuknak nagyon örülünk!

Az elmúlt évben öt bábainasunk végzett a szülésznőképzőben. Bár ketten közülük máris kiestek (saját maguk és a párjuk nem kis örömére, családi okok miatt). Köszönjük mindenkinek, aki megengedte, hogy a szülésénél, a személyes beszélgetéseknél jelen lehessenek bábainasok! Számukra ez az egyetlen lehetőség a tanulásra. Vidéken két ifjú bába kezdett tevékenykedni, az ott lakók nem kis örömére. Bár egyikük máris kiesett (saját maga és a párja nem kis örömére, családi okok miatt). Idén egy újabb végzett bábainas várható. Májusban mi (a két Ági) egy konferencián vettünk részt, így négy napig külföldön tartózkodtunk, mindketten egyszerre. (Mindeddig példátlan az ilyen hosszú, egyidejű elutazásunk!) Ezidő alatt többen is szültek. Bizony jó volt abban a tudatban utazni, hogy hozzánk hasonló felkészültségű, a mieinkhez hasonló értékeket képviselő bábákra bízhattuk őket, még ha tapasztalatuk kevesebb is. Majd a tapasztalat is gyűlik, de az évekbe telik.

Megkezdték végre az Alma utcai születésházban az átépítést! (Itt olvashattok az Alma utca tavalyi helyzetéről: http://www.szules.hu/new/doulak/korlevel2005aprilis.htm .) Hogy miért késlekedtünk idáig, pedig többőtök kölcsöne már nálunk volt? Sokféle engedély kellett, hosszú időbe telt, mire mind megérkezett és elkezdhettük a falat bontani az átépítéshez. Tartófalat nem bontottunk, de a ház régi, statikája már nem az eredeti. Így a válaszfal bontása elég volt ahhoz, hogy a fölöttünk lévő lakások fala megrepedjen, még tégla is esett ki az egyik lakásban. Vissza az egész, nesze neked, engedély! Mindent elölről kellett kezdeni. De most már látszik a vége! Ha törik, ha szakad, idén májusban már ott dolgozunk! Mindenkinek, aki segít-segített benne - akár kölcsönnel, akár egyébbel (múlt héten pl. hét segédmunkás delegálásával segített valaki, de van, aki radiátorral, van, aki wc-kagyló átruházásával, van, aki a munkások számára ebédfőzéssel, van, aki pedig az átalakítás tervezésével) - nagyon köszönjük! Remélem, Mindannyiótoknak hasznára, örömére szolgál majd a hely. Tervezzük, hogy ott állandó élet lesz - pl. mivel a szülésfölkészítő tanfolyamunk csak a szülésig, illetve az azt követő pár napig terjed, készülünk ezt a Hétköznapok keretében kibővíteni - Sződy Judit szoptatási tanácsadást, Büki Gyuri (régi, kedvenc gyermekgyógyász, gyermekideggyógyász barátunk) konzultációs napot ad majd, rendszeresen lesz majd gáttorna, este is, hogy a gyerekek lefektetése után még eljöhessetek, stb. Szeretnénk, ha benyújtanátok igényeiteket, hiszen Nektek, Miattatok és Általatok él a Napvilág Születésház! És Belőletek is, hiszen a fönti programokon részvételi díj is lesz, ami a ház működésének költségeibe olvad majd bele. Doula-képzőink és egyéb csoportjaink továbbra is vannak, lehet jelentkezni
http://www.szules.hu/new/napvilag/mascsoportok.htm

Az idén független szülésfölkészítőket is képeztünk, már el is kezdtek dolgozni

http://www.szules.hu/new/napvilag/fszf.htm.

Veletek mi van? �rjatok, jelentkezzetek! Bővítsétek szolgáltatásaitokkal, hirdetéseitekkel, azzal, amivel akarjátok a www.szules.hu Magunknak egymásról rovatát, adjatok-vegyetek azon keresztül! Osszátok meg kedvenc könyv-, film- és egyéb kulturális, képzőművészeti és más élményeiteket, tudásotokat, ajánljatok egymásnak gyerek- és fölnőtt programokat, szolgáltatásokat, találkozzatok egymással! Tudjátok-e, hogy néhányan összefogtak és saját óvoda-szerűséget hoztak össze úgy, hogy mindig másik szülő van az 5-6 gyerekkel? Majdnem azt írtam, "vigyáz" az 5-6 gyerekre, de nemcsak vigyáz, hanem "van" is velük. Lehetne több ilyen is! Keressétek egymást! Ilyesmikre való a Magunknak egymásról. Küldjetek fényképeket a Családi fotóalbumba, gyerekrajzokat, hogy végre a Gyerekrajzok rovat is működjön! Legjobb e-mail-ben, de ha nem tudjátok megoldani, jöhet postán is. �rjátok oda a kép, fotó címét, a rajta szereplőket, a rajz címét! És nem utolsó sorban: ismerkedjetek meg a Komatál-lal! Aki kipróbálta, ódákat zeng róla. Nemsokára teljesen megújul a www.szules.hu, működni kezd végre majd az Alternatal.hu, a doula.hu is, a szuleteshaz.hu is - köszönjük azoknak, akik munkájukkal elősegítik ezt (grafikusoknak, fényképet adóknak, web-helyet adóknak stb.)!

Pár évvel ezelőtt a Születéspénztár kb. 10 otthon szült, valamint Haas György, akkori támogatónk együttes ötleteléséből keletkezett. Gyurival - az én kezdeményezésemre - különváltak útjaink, ő továbbra is a születés ügyével foglalkozik, övé most már a közösen kezdett Szülétés Hete is. Azt is, valamint a Születéspénztár szót is levédette és kéri, hogy mi ne használjuk. �gy átállunk az Eredeti Születéspénztár megnevezésre, Születéspénztár néven az interneten is őt, az ő bejelentkezési lapját és számlaszámát találjátok. Az Eredeti Születéspénztárt pedig továbbra is Király �gi kezeli, rajta keresztül lehet a támogatás mikéntjét, a számlaszámot is megtudni. Későre jár... álmodjatok szépeket!


Ági (a három és félszeres nagyi) és Ági


Budapest, 2006. február 14.


www.szülés.hu - www.birth.hu

Petíció: Szabadon szülni, szabadnak születni
Követelések az egészségügyi ellátás megváltoztatására (először) a szülészet terén

http://www.szules.hu/peticio_fo_oldal.shtml

A petíció szövege

Petíció
Szabadon szülni, szabadnak születni
Követelések az egészségügyi ellátás megváltoztatására (először) a szülészet terén

Kérjük és követeljük, hogy a szülőnők élhessenek szabad választási és önrendelkezési jogukkal szülésük módjának, kísérőjének és helyének megválasztásában.

Ahhoz, hogy ezt biztonságban tehessék, kérjük és követeljük, hogy az ország egészségügyi vezetése - alkotmányos kötelezettsége alapján - tegye lehetővé orvosok és bábák általi szaksegítség nyújtását a komplikációmentesnek ígérkező, kórházon kívüli szülés választása esetén is.

Az anyák és gyermekeik biztonsága érdekében kérjük és követeljük, hogy az egészségügyi kormányzat biztosítsa a háttérkórház rendszerét a kórházon kívüli szülés választása esetén.

Kérjük és követeljük a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégiumtól, hogy a nemzetközi felmérések és statisztikák tükrében vizsgálja felül eddigi állásfoglalását az intézeten kívüli, szaksegítséggel történő szüléssel kapcsolatban.

Kérjük és követeljük, hogy szüntessék meg az otthonszülés elé állított jogi, bürokratikus és dogmatikus akadályokat.

Kérjük és követeljük, hogy éveken át fizetett társadalombiztosítási járulékainkból támogassa az egészségügyi kormányzat a tudományos vizsgálatok által biztonságosnak bizonyult és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt összes szülési alternatíva választását. Követeljük, hogy az Országos Egészségügyi Pénztár az intézeten kívüli, szaksegítséggel történő szülést a kórházi szülésekkel azonos módon részesítse anyagi támogatásban.

Ezen lap hátoldalának aláírásával a petícióban megfogalmazott kéréseinkkel, követeléseinkkel való egyetértését jelzi.

A petíciót és aláírásokat eljuttatjuk a miniszterelnöknek, az egészségügyi miniszternek, a gazdasági miniszternek, az igazságügy miniszternek, az összes médiának és más fontos állami és civil szervezeteknek.

Budapest, 2001. augusztus

A petíció kibocsátói:

név - cím - személyi szám vagy a szervezet vezetője / képviselője - aláírás

Alternatal Alapítvány
A háborítatlan, öntörvényu, szabad szülésért, születésért
1519. Bp. Pf. 428
Domjánné Harsányi Katalin
Napvilág Születésház
2030. ÉrdFacélia u. 68-70.
dr. Geréb Ágnes
Születésház Egyesület
A szabad választásért
1140. Bp.Egressy út 137.
Pettik Ágnes

Ki is az a Haas György

Az eredeti változat , amit eltüntettek a honlapról ! ,-mint sok minden mást is fejlesztés cimén ! Ime :

Haas György vagyok, 50 éves. Feleségem a háborítatlan halál területén dolgozik (www.singer.hu), http://www.singer.hu , én pedig a háborítatlan szülés körül, úgy is, mint a kevés férfi dúlák egyike. Nagylányaink 27, fiaink 25 évesek, a 13 éves Sára és a 9 éves Benjámin közös. Gimnazistaként egy filmrendezőtől ezt hallottam:

"Egész életemben azt nyögöm, hogy egyből felvettek. Mindent megtanultam, kivéve az életet. Ha rám hallgatsz, egy személyazonosságit megtöltesz munkahelyi pecsétekkel. Próbáld ki magad, amiben tudod, mielőtt döntenél, hogy merre.

Hallgattam Bácskai Lauró Istvánra. Voltam tűzoltókészülék ellenőr és művelődési ház igazgató, segédmunkás és könyvtárvezető, népművelési előadó és díjbeszedő, magántanár és újságárus, statiszta és biztosítási ügynök, telefonügyeletes és ablaktisztító, stúdiós a Nemzeti Színházban és udvartakarító. Közben elkezdtem az ELTE magyar-művelődésszervező szakát, amit megszakítás után, jópár évvel később, magyar egyszakos bölcsészelőadóként fejeztem be, hogy posztgraduális képzések formájában rögtön újrakezdjem. Előbb a magam kibogozása, majd mások segítése céljából. pszichoterápiás és problémamegoldó módszereket kezdtem tanulni, a Schultz féle autogén tréningtől a Leuner féle katatim képélmény módszeréig, a Berne féle tranzakcionális analízistől Freud pszichoanalíziséig, a bostoni Robert Weiss féle válási szemináriumtól a szufi eredetű Enneagramig és tovább.

A 80-as években a Pszichoteam alapító tagjaként a pszichológiai módszereknek a klinikumból való kiszabadításán, a mentálhigiéné szemléletének elterjesztésén dolgoztam, (többek közt Gurdon Katival ld. archívum).

A 90-es években lap- és könyvkiadóként, majd a Kódexpress cégcsoport alapítójaként szervezetek születésénél bábáskodtam. Az ezredforduló után az történt, hogy Koós Tamás (ld. archívum), gimnáziumi osztálytársam, aki közben man-doula (férfi dúla) lett, megmutatott egy videófelvételt. Megmutatta, milyen a természetes, nem háborított szülés. Azóta ez az ügy nem enged el.

Elsősorban dúlaként, de szervezeti szinten is jelen vagyok. 2001-ben indítottuk néhányan a Születéspénztárat, ami ma is működik.

Az Alternatal Alapítványnak 2002-től 2003-ig voltam képviselője, ekkor indítottuk a Születés Hete országos szakmai és kulturális rendezvénysorozatot, ami idén folytatódik, új szervezeti keretek között.

Jelenleg az Országos Bábaszövetségnél dolgozom, elsősorban az önálló bábaképzés feltételeinek kialakításán. Elérhetőségeim: haas@baba.s.zovetseg.hu, 30/922 2008.



http://www.szules.hu/new/doulak/haas.htm

a jelenlegi változat :

Haas György vagyok, 50 éves, négy gyermek édesapja, október óta boldog nagypapa, régebben pszichoterapeuta és könyvkiadó, az ezredforduló óta a szülés, születés szerelmese, előbb dúla, most már bábatanonc is. Magyar szakos bölcsész előadóként végeztem az ELTÉ-n, de fél évtizede a szülés, születés újjászületése körül bábáskodom. Ezt szolgálja a Születés Hete portál és mozgalom, és háttérszervezete, a Társaság a Várandósság és Anyaság Megszenteléséért (TAVAM), amelybe várunk mindenkit, aki szeretne tenni a szülés méltóságáért, szülészeti és anyasági ellátás fejlesztéséért. Önmagáért is, aki nőként született, s édesanyjáért és lányaiért, unokáiért és szerelmeiért, a várandósokért és a szülő nőkért, az anyákért és a gyönyörű leányokért, a drága nagymamákért, a női bölcsességért és szépségért és szabadságért és virágzásért és gyönyörűségért pedig az, aki férfiból van, mint én.



Háborítatlanságra vágyunk



Altmann Andrea
2005. március 26., szombat

Virgina, USA

Szülés után az apának adott babákban a stresszhormon kétszerese annak, ami azokban a babákban mérhető, akik a mamájuknál maradnak. Viszont tízszeresére nő abban az esetben, ha máshoz kerülnek.

A rendezők igencsak meglepődtek a résztvevők számán, akik a találkozó teljes időtartama alatt kétszer annyian lettek, mint az előző találkozókor. – Ez alkalommal még az is eltérő volt a korábbi szervezéstől, hogy először hívták meg a külföldi szervezetek képviselőit a találkozóra. – Így mind a négy földrészről érkeztek a találkozóra. Európából csak Csehországból és Hollandiából érkezett egy-egy résztvevő, és Magyarországot ketten képviseltük Szénási Dórával.

A harmadik Anyabarát Szülési Fórum


A találkozó jó hangulatban telt, a Sheraton Crystal City Hotelben kényelmesen érezhettük magunkat. Mary C. Zwart, a holland bába volt a legszemfülesebb, aki megtalálta a reggelizőhelyet és a szaunát. (A 15 emelet között ez nem volt egyszerű, ugyanis senki nem világosított fel minket.)

Négyágyas szobánkban Henci Goerral, Lucie Ryntovával és Lauren Schowével laktunk együtt. A program 10.00-kor kezdődött és 17.00-ig tartott.

Deborah Wolley a CIMS elnöke vezette be a találkozót. A CIMS létrejöttéről beszélt, arról a dokumentumról, amelyet a szüléssel foglalkozó szervezetek dolgoztak ki és írtak alá. Ez az Anyabarát Szülési Kezdeményezések néven vált ismertté. Valamint azokról a kutatásokról szólt, amelyeket a közeljövőben terveznek. Legfőbb céljuk a szülés közbeni beavatkozások indikációjának vizsgálata. További információkat találhatunk munkájukról a www.maternitywise.org és a www.birthsource.com oldalain.

Suzanne G. Haynes az Amerikai Egészségügyi és Humán Szolgáltatási Minisztérium szakértőjeként a Nemzeti Szoptatási Tudatosság Kampány eredményeiről számolt be.

Ezt a programot 2004 júniusában indították, és eddig mintegy 40 millió ember hallott a kampány tartalmáról. Céljuk 2010-re a 33%-os szoptatási arányt (az első 6 hónapban) 50% fölé emelni.

A kutatások bizonyítéka szerint a 6 hónapig szoptatott babáknál alacsonyabb a valószínűsége az olyan betegségeknek, mint a leukémia, cukorbetegség, elhízás, hasmenés, fülgyulladás, légúti megbetegedések. Szeretnék visszaszorítani a tápszerek fogyasztását az anyatej javára.


Telefonos kérdőívvel folyt a kutatás. Szlogenjeik:„A babák szoptatásra születtek!"„Miért kockáztatná a babája egészségét a szülés után, ha a várandósság alatt sem tette?"„Az idő nagyon számít"„Aranyóra"

Mary Kroeger könyve szolgáltatta a kutatás alapját, amely kimutatta a szülés és a szoptatás kapcsolatát. (A szülés módja befolyásolja a szoptatás módját és időtartamát.) Annak a fontosságát bizonyítja, hogy a mama és baba együttlétének folyamatossága pozitív hatással van a kapcsolatukra és a szoptatás hosszára, e folyamatosság megszakadása viszont fizikai szinten is mérhető negatív változásokat okoz a gyermekben.

Például a szülés után az apának adott babákban a stresszhormon kétszerese annak, ami azokban a babákban mérhető, akik a mamájuknál maradnak. Viszont tízszeresére nő abban az esetben, ha máshoz kerülnek. Ugyanígy kutatásokat végeztek a bőrkontaktus és a szopási kedv kapcsolatával.

Az orvosi tanulmányok sajnos gyakran ellentmondanak a valóságnak. Például egy amerikai orvosi lapban megjelent, hogy az epidurális érzéstelenítés teljesen veszélytelen. Valójában nagyobb a veszélye a gyermekágyas időszakban a láz kialakulásának epidurális érzéstelenítés hatására.

A dúlák segítő szerepét mutatta ki egy másik kutatás, amely szerint az érintésük, simogatásuk az oxytocintermelést növeli, és a vajúdásnál ez nagy segítség. Sok kórházban bezárták a csecsemőszobát és a tápszerraktárt felszámolták, ennek köszönhetően nagyban csökkentek a kiadások.

További információk:
www.4woman.gov
www.adcouncil.com

Roberta M. Scaer, a CIMS előző elnöke könyvéről beszélt, melynek címe: A jó szülés, a biztonságos szülés. Előadásában arról szólt, hogy a pszichológiai traumák hatását és a jó tapasztalatokat milyen nagy mértékben meghatározza a baba-mama kapcsolat folyamatosságának fenntartása. Beszélt a különböző szülés közbeni beavatkozások hatásáról a szoptatásra.

Jelmondata: „ Ha nem ismered a választási lehetőségeidet, akkor nincsen egy sem."

Ebédszünetben megkörnyékeztem Roberta M. Scaer-t, aki Henci Goer szerint a legjobban emlékszik azokra az időkre, amikor a CIMS szervezete kialakult és kidolgozta a dokumentumait. Végig azt hangsúlyozta, hogy minden taggal más kommunikációs technikát kellett alkalmazni annak érdekében, hogy megnyerjék az ügynek. Minden szervezetnél szükséges találni egy kulcsembert, aki tárgyalóképes.

Ebéd után kezdődött egy rövid előadásokból álló szakasz, melynek célja annak bemutatása volt, hogy milyen etikai kérdéseket vet fel a választási lehetőségek és kontroll működése az intézményekbe kerülő anyák szempontjából. Milyen kapcsolatban vannak ezek a kérdések az anyabarát alapelvek intézményi bevezetésével. Henci Goer volt a moderátora ennek a szakasznak.

Wyndi Marie Anderson, a Várandós Nők Nemzeti Képviselőjeként számolt be azokról az esetekről, amikor az anyák visszautasították az orvosi beavatkozást, és meghalt gyermekük miatt gyilkosságért elítélték őket. Más esetben kábítószert fogyasztó várandós anyák kerülnek börtönbe. Az ő jogaikért szólal fel a szervezet, és próbál a börtönbüntetés helyett más megoldást találni. Rámutatott arra, hogy sok esetben az anyáknak nincs is választási lehetőségük.

Zola D. Golub, aki kórházi körülmények között vizsgálta a várandós anyák igényeit, éppen arról tartott előadást, hogy mennyire meghatározza az egészségügy az anyák igényeit, és úgy tűnhet, mintha a valós igényeket ki is elégítené. Valójában az igény szerinti gondozás csapdájába kerülünk. Hogy mi a legjobb nekünk, az attól függ, hogy mit hallunk magunk körül. A várandósság, vajúdás és szülés medikalizációja azt a mítoszt keltette életre és tartja működésben, hogy a tudomány és a technológia biztosítja az egészséges szülési eredményeket.

Nicette Jukelevics (akinek férje magyar) és a CIMS elnökhelyettese a VBAC-ről beszélt. Fő szakterülete a normál úton történő szülés császármetszés után. Támogatja, hogy lapjukon nyissunk egy magyar oldalt (magyarul) ahonnan eljuthatnának más magyar honlapokra is az érdeklődők.

Az első nap végén a külföldi résztvevőket külön köszöntötték.

a

Nincsenek megjegyzések: