2010. november 13., szombat

Hálapénz a szülőszobán - kiszámoltuk: milliárdokat rakunk a borítékba

Egy gyermek világrajövetele komoly üzlet is: a Napi Gazdaság Online becslései szerint tavaly legalább 20 milliárd forintot tehetett ki a magyar szülészeti piac a tb-finanszírozással és a hálapénzzel együtt. Egy császármetszés közel 200 ezer forintjába kerül az adófizetőknek, az otthonszülés semmibe.


Geréb Ágnes újbóli fókuszba kerülése kapcsán újra az otthonszülés van porondon, míg a nyár közepén még a szülészeknek fizetett hálapénz volt a téma. Mindez jelzi, hogy a kormány egészségügyért felelős tagjainak mielőbb rendeznie kellene a szüléssel kapcsolatos égető kérdéseket. Hogy a szülészet mekkora üzlet ma Magyarországon, azt nehéz megbecsülni. A paraszolvenciával kapcsolatos felmérések ugyanis nem térnek ki arra, hogy hányan, mekkora összeggel honorálják a szakmában dolgozók munkáját.

A hálapénz ugyan adóköteles jövedelem, de nem kell külön soron feltüntetni a bevallásban, az egyéb kategóriában szerepel, a borravalóval és a felszolgálási díjjal együtt. Arról viszont pontos adatai vannak az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP), hogy az adó-, pontosabban a járulékfizetőknek mennyibe kerül egy gyermek világrajövetele.

Császármetszés dupla árért

Az OEP tavaly több mint 94 ezer szülést finanszírozott, ami összesen 14,6 milliárd forintba került a tb-kasszának. A szülések mintegy harmada császármetszés, aminek darabja több mint 194 ezer forintot kóstált 2009-ben, a sima hüvelyi szülésért pedig közel 93 ezer forintot fizettek a kórházaknak, de csak abban az esetben, ha az újszülött és édesanyja legalább 72 órát töltött el az intézményben - ellenkező esetben csupán az összeg kétharmada járt. Az adatok szerint azonban nem divat az ambuláns szülés, vagyis az, amikor az anya és a gyermek közvetlen a szülés után, vagy egyetlen bent töltött éjszakát követően távozik. A nagy rizikójú szülésekért közel félmillió forintot fizet az OEP, az epidurális érzésetelenítés több mint 11 ezer forintba kerül.

Hála, előre borítékolva


Az internetes fórumokon fellelhető tarifák szerint minimum 30 ezer forintot fizetnek a szülők az orvosnak, az árfolyam 40-120 ezer forint között szóródik, vidéken általában kevesebbet, a nagyvárosokban és Budapesten pedig többet csúsztatnak a borítékba. A legdurvább összeg, amire a neten bukkantunk, 250 ezer forintos honorárium volt. Ha ehhez hozzáadjuk az OEP által a kórháznak fizetett támogatását, az összeg már közelít a magánklinikák áraihoz, melyeknél félmillió forinttól indul a szülés ára, de egy szűk réteg akár egymilliót is hajlandó fizetni érte. A Telki Magánkórházban például egy normál szülés 4 napos ellátással és egyéb extrákkal 560 ezer forintba kerül. A szülésznők szolgáltatásait általában 15-40 ezer forinttal hálálják meg, illetve sokan a nővéreknek is adnak 5 ezer forintot.


Ötvenezer a Geréb-féle tanfolyam "listaára"

Az ország leghíresebb, most éppen kuruzslással is meggyanúsított bábája és az otthonszülésben dolgozó társai soha nem fogadnak el pénzt a nagy eseménynél nyújtott szakmai segítségért, viszont kizárólag azokhoz mennek ki, akik résztvettek a többhetes felkészítő tanfolyamukon. Ez elvileg 50 ezer forintba kerül, de a gyakorlatban mindenki a fizetőképességéhez mérten fizet be valamennyit a háborítatlan szülést támogató Alternatal Alapítvány kasszájába, vagy felajánlhatja adója egy százalékát a non-profit szervezetnek.



Milliárdos üzlet


Nincs adat arra vonatkozóan, hogy a várandósok hány százaléka szül választott orvosnál, ezért az internetes fórumokon olvasottakból, illetve házi, reprezentatívnak nem nevezhető közvéleménykutatásunkból kiindulva azzal a feltételezéssel kalkuláltunk, hogy az újszülöttek kétharmada után fizetnek, átlagosan 60 ezer forintot. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi 96,5 ezres születésszám mellett közel 4 milliárd forint hálapénzt adtak a szülészorvosoknak.

Az összeghez még hozzáadhatnánk a várandósság alatt a vizsgálatokért és tanácsadásért fizetett díjat, ami a magánorvosoknál 4-15 ezer forint alkalmanként (havi vizsgálat ajánlott, négy pedig kötelező a terhesség alatt). Ha szülésznőt az érintettek fele választ átlagosan 20 ezer forintért, akkor a "szülészeti piac" éves teljesítményéhez további 1 milliárd forintot számolhatunk.

A magánkórházi szülések piacát 1 milliárd forintra becsüli Pócs János. A Telki Magánklinika ügyvezető igazgatójának becslése szerint Magyarországon évente kétezer szülést vezetnek le fizetős intézményekben. A szülészeti piac mérete meghaladja a húszmilliárd forintot, aminek egynegyedét borítékban nyújtjuk át.







Nincsenek megjegyzések: