2010. november 5., péntek

10-11-06 - írta Giulio

"Népszabadság - A beteg és a vizelet


A beteg és a vizelet

A beteg olyan magányos ma Magyarországon, amilyen csak a műtőasztalon lehetne. Évek óta kétségbeesett kiáltványok figyelmeztetnek az egészségügy vészhelyzetére. Az ember nem tudja eldönteni, melyik kezével üt nagyobbakat a sors: azzal, amelyik betegséggel veri, vagy azzal, amelyik emiatt rendelőbe, kórházba kényszeríti. Már-már ez utóbbi tűnt a súlyosabb kihívásnak a szakmai fájdalomkiáltások ismeretében. Gyógyszer, vatta, tisztítószer, WC-papír a kórházban nincs, ha a beteg nem visz. Éveket kell várni egy egyszerűbb protézisbeültetésre, fél évet a komplikáltabb kezelések előtt nélkülözhetetlen CT- vagy MRI-felvételre, és három órát az ágytálra, nincs elég tisztességes műtéti cérna és beültethető stent, fájdalomcsillapító vagy valóban gyógyító rákgyógyszer ... sorolták az orvosok vég nélkül, hitelesen, a betegek életéért küzdve, még akkor is, ha gyakran mindez úgy kezdődött, hogy a szociál-liberális kormányzat szétverte a magyar egészségügyet.

Mintha csak az imperialisták küldték volna őket. De betegként ilyen nagyot nem gondol az ember, csak annyit, hogy iszonyú lehet a baj, ha már vezető orvosoktól a szakmai kamaráig mindenki egy elfekvő reménytelenségében láttatja a saját szakmáját.

Valaminek azonban történnie kellett, mert április óta nem hallatszanak a segélykérő káromlások. Ha valaki elvérzik szülés közben már nem a reform áldozata, „csak” – nagy valószínűséggel – egy orvosi hibáé. Amióta új kormány van, az orvostársadalom csendes. És akkor is az maradt, amikor a jövő évi költségvetés került a vizsgálóasztalra. Az alapellátás kevesebbet kap ugyan, a rendelők világa lényegében változatlan – tehát rossz – feltételekkel dolgozik tovább, a kórházak pedig annyi pluszt kapnak, amennyivel az adósságaikat kezelik.

De most ez nem baj. Az ágazatért felelős államtitkár mindezt a következő módon volt képes közölni: ez még nem a megváltás éve, de „az eladósodott egészségügyi intézmények helyzetének rendezésére még az idén kezdeményezik egy konszolidációs koordinatív testület felállítását. A kórházakkal meg tudtak egyezni a konszolidációs összeg felosztásának módszeréről.” Ebből így a beteg éppen annyit érthet, mint a latin nyelvű leletből. Segítek: semmi nem történt. Ha egy vagy két éve katasztrofális volt a helyzet, most is az. Ha akkor nem volt az, csak a reformálni akaró kormányzat ellen küzdöttek az apokaliptikus hírekkel, akkor most sem az. Engem, a beteget tehát vagy akkor csaptak be, vagy most. Ennél nehezen tudok megalázóbb alternatívát. Vagy a lehetséges szenvedéseimre hivatkozva akartak politikai-szakmai hasznot húzni vagy ezek nem is igazán fontosak, ha már e tekintetben itt a győzelem. A garantált bizonytalanságban a ködösítés csak ijedtté tesz.

Eközben egy más szinten az a benyomásom, hogy a helyzet nyomorult lehet. Laborvizsgálatra küldenek, de vizeletet – szigorúan reggel fél kilencig – valahogy vigyek magammal, mert nekik erre nincs pohárkájuk.


Keszthelyi Gyula háziorvos népszerű blogjában így értékeli az új költségvetést az egészségügy szempontjából: „Stadionokat mindenhová, betegeket a temetőbe. És további kellemes tippelgetést, hányan lépnek le a magyar orvosok közül is egy éven belül”. Ezek szerint az orvosok mennek, de én a vizeletemmel merre induljak?"


GYERE BODRI KUTYÁM

10-11-06 - írta Giulio

AZOKNAK, AKIKET SZINTÉN BECSAPOTT AZ ORBÁN KORMÁNY

Egy kollégámtól kapott levél adta az ötletet...Mint tudjátok, az orvosoknak külföldi munka vállalásához "jóhírnév bizonyítványt" kell beszerezniük. Ezt jó időben megkezdeni, mert az összes papírral együtt időbe telik. A dokumentumot bárki kérheti, nem kell feltétlenül felhasználnia, de jó, ha kézben van.

Másrészt, miután a kormány becsapott minket, nem árt, ha mindenre fel vagyunk készülve. Itthon sem rend, sem pénz nem lesz még évtizedekig.

Aki tudja, szerezze be ezt a bizonyítványt, egyrészt bármikor felhasználható, másrészt jelzés az elvtársaknak, hogy mi a véleményünk arról a hazugságözönről, amivel eddig etettek minket. A szükséges dokumentum a fenti linken elérhető. Nagyon jó, demonstratív jelleggel is alkalmazható megmozdulássá is terebélyesedhet.



AZ OKLEVÉL, BIZONYÍTVÁNY KÜLFÖLDÖN TÖRTÉNŐ ELISMERTETÉSÉHEZ SZÜKSÉGES HATÓSÁGI BIZONYÍTVÁNY KIADÁSA IRÁNTI KÉRELEM



Alulírott..................... (név) kérem, hogy oklevelem/bizonyítványom .........................................-i (ország neve) elismertetése céljából részemre a következő hatósági bizonyítványokat kiállítani szíveskedjék (Kérjük, hogy X-szel jelölje a kért hatósági bizonyítványokat!):

- konformitást tanúsító hatósági bizonyítvány általános orvos, fogorvos, szakorvos, gyógyszerész, ápoló, szülésznő részére (a 2001. évi C. tv. 60/C. §-a alapján a 2005/36/EK irányelv 24., 25., 28., 29., 31., 34., 35., 40-41., 44. cikke tekintetében)

- szerzett jogot tanúsító hatósági bizonyítvány általános orvos, fogorvos, szakorvos, gyógyszerész, ápoló, szülésznő részére (a 2001. évi C. tv. 60/B. §-a alapján a 2005/36/EK irányelv 23., 27., 30., 33., 37., 43. cikke tekintetében)

- a magyarországi egészségügyi szakmai tevékenység időtartamát tanúsító hatósági bizonyítvány (a 2001. évi C. tv. 60/B. §-a alapján)

- jó hírnév igazolás (1997. évi CLIV. tv. 110/A. §-a alapján)

- végzettségi szintet tanúsító hatósági bizonyítvány (a 2001. évi C. tv. 60/A. §-a, valamint a 2005/36/EK irányelv 11. cikke alapján)

- egyéb:

Kérelmező személyes adatai (Kérjük nyomtatott nagy betűkkel kitölteni!)
Családi név: ...........................................................................................................................................
Utónév: ………………………………………………………………………………………………...
Születési név: ........................................................................................................................................
Anyja születési neve: .............................................................................................................................
Születési hely, idő: ................................................................................................................................
Lakóhely: ..............................................................................................................................................
Levelezési cím: .....................................................................................................................................
Telefon: .................................................................................................................................................
E-mail: ..................................................................................................................................................
Alapnyilvántartási szám: ........................................................................................................................

Kérelmemhez az alábbi dokumentumokat csatolom
(Kérjük X-szel jelölni!):

- Útlevél/személyi igazolvány fénymásolata
- Lakcímkártya fénymásolata
- Bizonyítvány/oklevél fénymásolata
- Igazgatási szolgáltatási díj megfizetését igazoló csekkszelvény/átutalási bizonylat
- Eredeti hatósági erkölcsi bizonyítvány vagy annak hiteles másolata
- Eredeti munkáltatói igazolás vagy annak hiteles másolata
- Egyéb:

A hatósági bizonyítványokat a következő módon szeretném megkapni (Kérjük X-szel jelölni!):

- Személyesen
- Postai úton
- Meghatalmazott veszi át helyettem (meghatalmazás külön csatolandó)
- Egyéb:

Egyéb kérés, megjegyzés:

Alulírott nyilatkozom, hogy a kérelemben feltüntetett adatok a valóságnak megfelelnek és személyes adataim kezeléséhez hozzájárulok.

Kelt: ........................................................... ........................................

kérelmező aláírása



Nincsenek megjegyzések: