2009. január 24., szombat



WHO: Egészségügyi világjelentés 2008. Alapellátás – Időszerűbb, mint valaha. Könyvismertetés


Az Egészségügyi Világszervezet 2008. október 14-én, a kazah Almatiban (régen Alma-Ata) tartott konferenciája keretében hozta nyilvánosságra a 2008. évi „World Health Report” jelentését „Primary health care – now more than ever” – „Egészségügyi alapellátás – időszerűbb, mint valaha” címmel. Ezzel emlékeztek meg az Alma-Ata-i Deklaráció 30. évfordulójáról (1978. „Egészséget Mindenkinek 2000-re”).

A dokumentum a következő témákat járja körül:

1. A változó világ kihívásai

A világon óriási aránytalanságok vannak például a halálozási arányban, a szolgáltatásokhoz való hozzáférés és az ellátásért fizetendő összegek tekintetében. Ez az aránytalanság nem csak az egyes országok között, hanem országokon, sőt városokon belül is megfigyelhető. Az egészségügyi alapellátás, beleértve a közösségi szintű integrált szolgáltatásokat is, elősegítheti az egészségi állapot javulását.

2. Általános hozzáférés

Az emberek méltányosságot várnak el az egészségügyi rendszertől. Az egészségügyi egyenlőtlenségek gyökerei azonban a különböző társadalmi állapotokból is erednek és kívül esnek az egészségügyi rendszer hatókörén. Az egészségügyi rendszerek teljesítményét javíthatja a 30 éve már megfogalmazott, az egészségügyi ellátás holisztikus szemlélete felőli megközelítése.

3. Alapellátás – Az emberek előtérbe helyezése

Az alapellátás segítségével sok probléma megoldható lenne. Egyenlő fontosságúvá kell tenni a megelőzést és a gyógyítást. A holisztikus szemlélet elősegítené azoknak az egészséget meghatározó alapvető tényezőknek a befolyásolását is, amelyek az egészségügyi szektoron kívül esnek.

4. Egészséges közpolitika

A különböző minisztériumoknak (pl. oktatási, kereskedelmi, és környezetvédelmi, stb.) jelentős hatásuk lehet az egészségi állapot alakulására. A döntések meghozásakor mégsem veszik kellően figyelembe az egészség szempontjait. Ezért az „Egészség minden politikában” (Health in all policies) szemléletnek érvényesülnie kellene a kormányzatokban.

5. Vezetés és hatékony irányítás

Az egészségügyi rendszerek önmaguktól nem válnak hatékonyabbá és méltányosabbá. Megfontolt politikai döntésekre, a társadalom minden rétegének (civil társadalom, magán szektor, közösségek, üzleti élet stb.) a megnyerésére van szükség. Utasítás és ellenőrzés helyett a tárgyalások, az irányítás a célravezetőbb megoldás. Az egészségügyi rendszerek kutatása, a döntések bizonyítékokkal történő megalapozása elengedhetetlen a helyes irányításhoz.

6. A jövő

Az EVSZ jelentés javaslata szerint az egészségügyi rendszereket és az egészségügyi fejlesztést illető döntéseket az alábbi négy szempont – az egészségügyi alapellátás alapelvei - szerint kellene alakítani:
- általános hozzáférés,
- ember-központú szolgáltatások,
- egészséges közpolitika (Healthy Public Policy),
- erős egészségügy irányítás.
(VD)


Forrás: http://www.who.int/whr/2008/en/index.html


Nincsenek megjegyzések: