2009. január 29., csütörtök



Első és második pillérben gondolkodik Bokros Lajos

Akárcsak a nyugdíjbiztosításban, az első pillér a tb lenne, a második a kötelezően választott magán-egészségpénztár.

Az Élet és Irodalom legutóbbi számának mellékleteként jelent meg Bokros Lajos egykori pénzügyminiszter tanulmánya „A reformok kritikus tömege" címmel. A szerző szerint a reformokat – annak érdekében, hogy erősítsék egymás hatását – célszerű összefűzni, azért, hogy képesek legyenek a társadalom uralkodó kultúrájának megváltoztatására. Erről szól a reformok kritikus tömege. A megváltoztatandó területek fontossági sorrendben: egészségügy, oktatás, nyugdíjrendszer, a közigazgatás és az adózás.

Ami az egészségügyet illeti, Bokros kétszintű versenyző modellről (two-tier competitive model) beszél, napirenden a finanszírozás magánosítása, privatizációja van, ám nem feltétlenül teljes mértékben. Mint írja, „a versengő magánbiztosítókat nem feltétlenül a társadalombiztosítás helyett, hanem a mellett kellene létrehozni".

Miről szólna a modell a gyakorlatban? Kötelező magánbiztosítás lenne, amelynek tagsága minden 18 éven felüli állampolgárra kötelező. Mivel ez a megoldás lényegében korlátozza az egyéni választási szabadságát, ezért cserébe a szerző korlátozná az egymással versengő magánbiztosítók választási szabadságát, mégpedig három vonatkozásban: egyetlen hozzájuk bejelentkezőt sem utasíthatnának vissza, a kötelező biztosítás alapdíja életkortól függetlenül mindenki esetében azonos lenne, s minden ügyfélnek ugyanazokat a szolgáltatásokat kell felajánlani és hozzáférhetővé tenni.

A fenti esetben a biztosítók versengenének az ügyfelekért, már csak azért is, mert fejkvóta finanszírozás esetén a biztosítók az ügyelek számának növelésében lesznek érdekeltek. Minél több az ügyfél, annál kisebb a fajlagos működési költség, annál magasabb lehet a nyereség.

A szolgáltatói oldalon viszont egyáltalán nem korlátozná Bokros a versenyt. A magánbiztosítók nem lennének kötelesek szerződni egyetlen konkrét szolgáltatóval sem, mi több, a szolgáltatóknak kellene versenyezniük a magánbiztosítók kegyeiért, ami végső soron a betegekért folytatott versenyt jelentené. A szolgáltatók tulajdonviszonya nem lényegtelen, de nem is a legfontosabb kérdés Bokros Lajos szerint. A biztosítók ugyanis nyilván azokkal fognak szerződést kötni, akik bizonyítottan képesek jó minőségű szolgáltatásokat nyújtani, függetlenül tulajdonviszonyaiktól. Aki nem tudja garantálni a biztosítók által ellenőrzött minőséget, az tönkre megy. Akárcsak a vállalati szférában, csőd és felszámolás fenyegetné őket.

A további lépések közé tartozna a dolgozók közalkalmazotti jogállásának megszüntetése az állami tulajdonú intézményekben. „Az állami (önkormányzati) szolgáltató intézmények csak akkor lesznek képesek versenyezni a bízvást szaporodó magán, szövetkezeti, egyházi, alapítványi tulajdonban lévő szolgáltatókkal, ha teljesen szabadon vehetnek fel, bocsáthatnak el és ismerhetnek el anyagilag bármely vezetőt, alkalmazottat."

A biztosítók versengenek a betegekért, a szolgáltatók a biztosítókért (lényegében a betegekért), az orvosok, ápolók pedig a jó minőségű munkahelyekért – így lényegében három szintű versenyről lenne szó.

Ami a társadalombiztosítást illeti, a Bokros-féle megoldás – s ezt nem is tagadja a szerző – alapvetően hasonlít a nyugdíjbiztosítás jelenlegi rendszerére. Vagyis a jelenlegi tb lenne az első pillér, s mellé sorakoznának fel a kötelezően választott magánbiztosítók. Ami pedig a járulékot illeti, az utóbbiba minden 18. életévét betöltő személy havi 10 ezer forintot fizetne, míg az első pillérbe „a dolgozó népesség ezen felül fizet valamennyi jövedelemarányos járulékot is".

Az egészségügy átalakításának mikéntjét is felvázoló tanulmány nem tartalmaz új elemeket. Bokros Lajos az elmúlt években több fórumon kifejtette az ágazat modernizálásával kapcsolatos elképzeléseit. Így például a Pénzügykutató 2006-os konferenciáján, illetve 2007 januárjában azon a két napos, nemzetközi szakembereket is felvonultató konzultáción, ahol érvek és ellenérvek csaptak össze az egészségügyi reform mikéntjét illetően.

Pénzügykutató Rt konferenciája

A két napos parlamenti konzultáció


2009-01-26 15:21
Forrás: Weborvos - H.J.

Kapcsolódó cikkek

Nincsenek megjegyzések: