2009. január 18., vasárnap

Az egészségügyi regulációs díjak módosításának terve Csehországban


.Csehországban 2009-ben folytatódnak az egészségügyi regulációs díjak szabályozásával kapcsolatos intézkedések. A parlament tavaly decemberben jóváhagyta az ellenzék javaslatát a díjak megszüntetéséről. A tavalyi őszi önkormányzati választásokon győztes Szociáldemokrata Párt megkezdte ígéreteinek beváltását, és a közép-csehországi megye határozata alapján öt önkormányzati kórházban januártól már nem kell fizetniük a betegeknek napidíjat. Mivel ez eltér az érvényben levő egységes jogszabálytól, az Egészségügyi Minisztérium és a szakmai társadalom nagy része fellépett a helyzet jogi rendezésének megvalósítása tárgyában.
A parlamenti döntést a díjak megszüntetéséről a szenátusnak is jóvá kell hagynia, ennek határideje január 29-e. Kevés esély van arra, hogy a parlament döntését a szenátus elfogadja. Reálisabbnak látszik annak lehetősége, hogy a kormánykoalíció kompromisszumos megoldást fog javasolni. A kormány célja, hogy a szenátus olyan koalíciós megállapodást fogadjon el, amely biztosítja a regulációs díjak fennmaradását, és megállja helyét a parlamentben is. A regulációs díjakat a kormány tavaly vezette be az egészségügyi reform első szakaszának részeként. Ez a lépés a baloldali ellenzék erős kritikájába ütközött, amelyhez az utóbbi hónapokban csatlakoztak a kisebb koalíciós pártok és a polgári demokrata párt egyes tagjai is. Az Egészségügyi Minisztérium javaslatot tett a 15 éven aluli gyermekek mentesítésére és az éves 5000 koronás limit 3000-re való csökkentésére a gyermekek és a nyugdíjasok esetén. Széleskörű tárgyalásokat folytat az illetékes pártokkal a megfelelő megoldás kidolgozása céljából. A minisztérium szerint az egészségbiztosítóknak is komoly szerepük van abban, hogy megvédjék a betegeket a törvénysértések következményeitől.

A szakmai társadalom szerint meg kell változtatni a megyei kórházak jogellenes intézkedéseit, amelyek hátrányos helyzetbe hozzák a többi egészségügyi intézményt és beteget, mivel nincs egységes szabályozás a kórházaknak, illetve a betegeknek nyújtandó kedvezmény nyújtására. Felhívják a figyelmet a regulációs díjakról szóló törvény respektálására. A Cseh Orvosi Kamara (CLK) bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalnál az ügy felülvizsgálatára. A CLK és a Magánorvosok Koalíciója a helyzet rendezésére irányuló tárgyalásokat folytatott az Egészségügyi Minisztériummal a regulációs díjak megszüntetésének kérdéseiről, beleértve a megyei intézmények törvénysértő intézkedéseit.

A Cseh Orvosi Kamara javaslata a regulációs díjak szabályozásának módosítására

A Cseh Orvosi Kamara bemutatta saját változatát a regulációs díjak szabályozására, amely szerint mentesítenék a díjak alól a 18 éven aluli gyermekeket, és a jelenlegi 30 koronáról 20-ra csökkentenék a receptdíjat. A 60 koronás kórházi napidíjat a betegeknek legfeljebb 20 napig kellene fizetniük, ugyanakkor javasolják a díj emelését. A CLK is javasolja az éves 5000 koronás éves limit 3000-re való csökkentését, amely azonban magába foglalná a vizitdíjon és gyógyszertérítésen kívül a kórházi napidíjat és az ügyeleti díjat is. A regulációs díjak teljes megszüntetésével a kamara nem ért egyet, ehelyett szociálisan elviselhető díjakat preferálnak. Így felvetették az időskorúak mentesítését is. A kamara csak abban az esetben fogadná el a díjak megszüntetését, ha az ezzel járó pénzkiesést az egészségbiztosítók kompenzálnák az egészségügyi intézményeknek és az orvosoknak. (VM)



Leváltották a cseh egészségügyi minisztert


Mirek Topolánek kormányfő január 12-én bejelentette a kabinetben történt változásokat. Tomás Julínek egészségügyi miniszter (ODS = Polgári Demokrata Párt) befejezi funkcióját. Rajta kívül távozik a kormányból a közlekedési miniszter (ODS), a miniszterelnök-helyettes (Kereszténydemokrata Néppárt) és a kisebbségi ügyekért felelős miniszter (Zöldek Pártja). A kormányfő hangsúlyozta, hogy a leváltás nem jelenti azt, hogy a miniszterek rosszul dolgoztak. Julínek egészségügyi miniszter a befejezetlen lépések miatti frusztráció villámhárítójává vált, és elvesztette képességét a koalíciós partnerek meggyőzésére. A másik oldalon azonban ő az első olyan egészségügyi miniszter, aki be tudta vezetni a szükséges és népszerűtlen változásokat, amelyek az ágazat stabilizációját szolgálták.

A kormányfő egyelőre nem közölte, kik lépnek a leváltott miniszterek helyébe. A miniszteri posztra esélyesek között szerepel Marek Snajder eddigi miniszter-helyettes, Dana Filipová parlamenti képviselő és Boris Stastny, a parlament egészségügyi bizottságának elnökhelyettese. Julínek egészségügyi miniszter azzal az elhatározással vette át a tárca vezetését, hogy végrehajtja a nélkülözhetetlen egészségügyi reformot, azonban csak a reform első szakaszát, elsősorban a regulációs díjak bevezetését sikerült megvalósítani. A reform alapvető részével nem tudott megbirkózni, és a tervezett hét törvény közül csak négyet sikerült a kormánnyal elfogadtatni. Az ellenzéki pártok és a koalíciós képviselők egy része is számos kritikát támasztott a regulációs díjak és a törvénytervezetek ellen. Komoly ellenállást tanúsítottak a szakszervezetek, a szakmai szervezetek és az egyetemek. A legnagyobb problémát az egészségbiztosítók és az egyetemi kórházak részvénytársaságokká alakításának terve okozta.

Tomás Julínek első olyan miniszter, aki 2008 januárjában bevezette az egészségügyi regulációs díjakat (vizitdíj, kórházi napidíj, receptdíj és ügyeleti díj). A parlamenti képviselők nyomására augusztustól megszüntették az újszülöttekre vonatkozó díjakat, és a kormánykoalíció további korlátozásokat tervezett. 2008 decemberében az ellenzék elérte, hogy a parlament elfogadta a regulációs díjak megszüntetésére tett javaslatát, most a szenátus döntésére várnak. Az Egészségügyi Minisztérium szerint a regulációs díjak bevezetésével sikerült mintegy négy milliárd koronát megtakarítani, a reform folytatatására szükség van, lehetőleg a politika kizárásával. (VM)

Forrás: CTK, 2009. 01. 13.
www. ZDN.cz. – 2009. 01. 13.
Idnes.cz – 2009. 01. 13.

Nincsenek megjegyzések: