2009. január 7., szerda



Előkészítették a korbácsrendeletet

2009. január 07.

Várhatóan január közepén adja ki az Egészségügyi Minisztérium a korbácsrendeletet. Székely Tamás egészségügyi miniszter a balassagyarmati kórház avatóján elmondta, hogy a jogszabályt a szaktárca már előkészítette, csak egy utolsó egyeztetés van hátra a szakmai szervezetekkel. A szaktárca és a szakmai szervezetek arról egyeztetnek majd, hogy mely gyógyszereket érintsen majd a rendelet, amely bünteti azokat az orvosokat, akik rendszeresen az olcsóbb helyett a drágább gyógyszert írják fel. Az egyik szankció az lesz, hogy ezeknek az orvosoknak továbbképzésen kell részt venniük. A gyógyszerfelírással kapcsolatos szabályozás terve - amely korbácsrendeletként került be a köztudatba - még az előző egészségügyi miniszter, Horváth Ágnes idejében született. Korábban ezt az orvosok, a betegszervezetek és a gyógyszercégek is keményen bírálták, így nem is vezették be.

(FH)


Változások a gyógyszerrendelés ellenőrzésében és szankcionálásában

Az új jogszabály száma: 257/2008.(X.21.)

Korm. rendelet a minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló

17/2007.(II.13.) Korm. rendelet módosításáról

A módosított jogszabály: 17/2007.(II.13.) Korm. rendelet. A jogszabályt tartalmazó

Magyar Közlöny száma: 2008/150. szám, 18758.-18761. oldal


Az új jogszabály lényege:

A megalkotása óta - szabályai alkalmazása nélkül - már 5. alkalommal módosított rendelet ismét újraszabályozza mind a fogalomrendszert, mind a számítások módját tartalmazó részletszabályokat. A lényeget kiemelve a kontroll-szándék továbbra is megmarad, de csak a normatív támogatási jogcímen felírt gyógyszerek esetében, a miniszter nagyobb szerepet kap (ő állapítja meg az OEP szakmai kollégiumok véleményét is figyelembe vevő javaslata alapján, negyedévente az egy napra jutó elvárt társadalombiztosítási "célértéket" ATC-csoportonként, tehát nem országos átlag, hanem politikus által bizonytalan korlátok közt meghatározott szint teljesítendő!), az OEP negyedévente (és nem havonta) teszi közzé tapasztalatait, a célértéknél magasabb adatokat produkáló orvosoknál a MEP helyszíni ellenőrzést tarthat, a legrosszabb 5%-ot produkáló orvosokat a MEP kötelezően továbbképzésre küldi, melyet az OEP szervez, 3 hónapon belül kell elvégezni, költségét az orvos viseli, de legalább továbbképzési pontok járnak érte. Megemlítendő továbbá, hogy ellenőrzendő - és szankcionálandó - ATC-kód szerinti területek köre (ami az ugyancsak újraszabályozott mellékletben található meg) jelenősen csökkent, összesen négy terület képezi majd az ellenőrzés tárgyát, ezek: gyomorbántalmak, GERD (ATC: A02), magas vérnyomás (ATC: C02+C03+C07+C08+C09), vérzsíreltérések (magas koleszterin, triglicerid) (ATC: C10), és cukorbetegség (ATC: A10). A rendelet pontosítja még az ellenőrzés szempontjait is, ezek vonatkozásában alapvető módosítás azonban nincs. A rendelet 2008. november 15. napjától hatályos, a kötelező továbbképzésekre vonatkozó szabályt a 2009. március 31. napját követően kiváltott vények esetében kell alkalmazni (az értékelés negyedévente történik majd, nem havonta!).


A korbácsrendelet a hatóanyagok közötti választásról szól. Magyarul mondva az a lényege, hogy az adott ATC csoportból ne a drága legújabb gyógyszereket írjuk fel fel, hanem a régi olcsóbb hatóanyagokat. A korbácsrendelet szempontjából a konkrét készítmény az esetek 95%-ban ( pont a fixesítés miatt) teljesen érdektelen. Írhatunk nyugodtan hatóanyagot, ugyanott vagyunk ahol a part szakad. A korbácsrendelet logikája a következő:

1. lépésben a doktor kiválasztja az adott ATC csoportból a legolcsóbb HATÓANYAGOT
2. Ezt követően az adott hatóanyagot tartalmazó készítmények közül tájékoztatja a beteget a lehetőségekről, az egyes készítmények áráról, kímélendő a beteg pénztárcáját.
3. A gyógyszertárban a patikus helyettesítési jogköre ugyanaz, mint a 2. pont.


Végül ami a hatóanyagot illeti, a gyógyszerrendelésről szóló rendelet a következőképpen szól: a vényen fel kell tüntetni:

"a forgalomba hozatalra engedélyezett vagy a FoNo-ban szereplő gyógyszer esetében a rendelt gyógyszer megnevezését, ideértve a gyógyszerformát is, valamint - amennyiben a készítmény több hatáserősségben forgalomban van - a hatáserősségét és a gyógyszer összmennyiségét (latin nyelven és római számmal)"

a gyógyszertörvény definíciója: "13. gyógyszer neve: a forgalomba hozatali engedélyben meghatározott elnevezés, amely lehet fantázianév, amelyet nem lehet összetéveszteni az általánosan használatos névvel, illetve olyan általánosan használatos vagy tudományos név, amelyet védjeggyel vagy a forgalomba hozatali engedély jogosultjának nevével együtt adnak meg;"

És most lehet tovább vitatkozni.

Nincsenek megjegyzések: