2009. január 10., szombat


Számlával milliókért, avagy a Tiszta Haszon program

Dr. Morcz

Pártunk és Kormányunk kreativitása nem ismer határt. Az új évre új programmal rukkoltak ki, hogy a magyar gazdaság úgy kifehéredjen, mint a patyolat. Aki beküldi a számlát (persze közüzemi díjak, mobilszámlák stb. nem játszanak), az esélyt kap arra, hogy nettő egymilliót nyerjen. Ki ne szeretné?

A magam módján én is szeretném a kormányt támogatni. Úgyis nehéz idők járnak rá. Már a külügyminiszter meg a kijevi és moszkvai magyar nagykövet se vakációzhat nyugodtan, holmi csip-csup gázkrízis miatt visszarendelik őket állomáshelyükre. És már a spájzban dekkol a keresztény kurzus, és szenteltvízzel töltött vízágyúkkal fogják tömegesen keresztelni a járókelőket. Az ember már nem tudja, mi jöhet még.

Lelkiismereti kötelességemnek érzem, hogy segítsem a kormányt abbéli törekvésében, hogy számla nélkül senki sem juthasson jövedelemhez. Ezért megpróbálom számlagyűjtésre ösztönözni az egyik legpimaszabb csoportot, akik milliókat tesznek zsebre anélkül, hogy bármi számlával bizonyítani kéne a jogosultságukat: a költségtérítésükkel manipuláló parlamenti képviselőket.

Eddig százezren gondolták úgy, hogy lehet Magyarországon is csökkenteni a korrupciót. És Ön mit gondol? Segítene Seres Máriának? Egy kattintás ide, és kiderül, miről van szó.


És egy mai hir : "Felesleges minden faluba hivatal"

Átfogó reformra van szükség az önkormányzatok területén - mondta Gy. Németh Erzsébet (MSZP) országgyűlési képviselő. Mint kifejtette, először a feladatellátás rendszerét, a jogi és szabályozási hátteret, valamint a finanszírozást kell újragondolni, és ezután lehet az önkormányzati struktúrával foglalkozni. Ha csak létszámcsökkentésben gondolkodik valaki, az a könnyebb utat választja - vélekedett. Gy. Németh Erzsébet elmondta: minden településen megilleti az embereket az a jog, hogy általuk választott testület intézze az ügyeiket. Azzal azonban teljesen egyetértek, hogy nem kell minden kistelepülésen polgármesteri hivatal: körjegyzőségekkel, több település összefogásával is jól el lehet látni a feladatokat - tette hozzá. Mint mondta, igen sok téves adat kering a közvéleményben az önkormányzatokról. A politikus példaként említette, hogy azok a számok, amelyek szerint az önkormányzatok mintegy ezermilliárd forintot fordítanának saját működésükre, nem felelnek meg a valóságnak. Gy. Németh Erzsébet kifejtette: az államtól összesen mintegy 1.400 milliárd forint támogatást kapnak különböző jogcímen az önkormányzatok; teljes képtelenség lenne, hogy ennek kétharmadát a saját működésükre fordítsák. Az önkormányzatok ebből a forrásból közszolgáltatást, alapellátást, egészségügyi, szociális, oktatási és egyéb feladatokat látnak el. A szocialista politikus úgy látja, meg kell vizsgálni mind megyei, mind pedig fővárosi szinten, hogyan lehetne átalakítani a képviselő-testületek létszámát. Kiemelte: nincs ellene a csökkentésnek, de nem ennek kell az első lépésnek lennie, hiszen az önkormányzati reform komplex végrehajtására van szükség. Mivel ez kétharmados törvénymódosításokat igényel - fűzte hozzá -, újra kell kezdeni a tárgyalásokat az önkormányzati rendszer felülvizsgálatáról. Véleménye szerint abban egyetértés van a pártok között, hogy a rendszer egyre reménytelenebbül küzd a pénzhiánnyal, ugyanakkor a pazarlás is jelen van. Kérdésre válaszolva Gy. Németh Erzsébet elmondta: nem támogatná, hogy törvényileg szabályozzák, hogy az önkormányzati képviselők ingyenesen, társadalmi munkaként lássák el feladatukat. Ez - álláspontja szerint - az egyén döntése kell hogy legyen.

Forrás: MTI


Nincsenek megjegyzések: