2009. január 13., kedd



Sok gyermek teljes betegbiztosítási védelem nélkül - Németország


A Spiegel egyik tudósítása szerint több tízezerre tehető azoknak a gyermeknek a száma, akiknek nincs jelenleg teljes betegbiztosítási védelme Németországban. A lap ennek okaként említi, hogy magas azoknak az alacsony jövedelemmel rendelkező személyeknek a száma, akik hátralékot halmoztak fel az egészségbiztosítási járulék befizetése terén, aminek köszönhetően az ő családtagjaik is elveszítik a kezeléshez való jogot betegség esetén.

A Szövetségi Egészségügyi Minisztérium visszautasította ezt a kritikát és kijelentette, hogy az akut megbetegedéseket továbbra is térítik.

Az ügy hátterében a Spiegel szerint az egészségügyi reform az a szabályozása áll, amely szerint a járulékhátralékot felhalmozott biztosítottak esetében a betegbiztosítás a továbbiakban a házastársuk és gyermekeik részére csupán sürgősségi, illetve akut, fájdalommal járó esetekben fedezi a kezelést.

A nagykoalíció e törvénnyel eredetileg a biztosítással nem rendelkezők számát kívánta csökkenteni. A Spiegel értesülései szerint azonban az újonnan csatlakozott biztosítottak egy része valójában már hónapokon keresztül nem fizet betegbiztosítási járulékot. Ilyen esetekben a törvényi előírások a pénztárak számára csupán a minimális ellátás finanszírozását engedélyezik, amit a Spiegel írása szerint maguk a betegpénztárak is kritikával illetnek. Az AOK vezetője például azt nyilatkozta ezzel kapcsolatban, véleménye szerint helytelen, hogy a gyermekeket a szüleik mulasztása miatt büntetik, ezért e helyzet mihamarabbi újraszabályozását sürgeti.

A Szövetségi Egészségügyi Minisztérium szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy csak olyan szolgáltatásokat tagadnak meg, melyek amúgy is halaszthatóak. A pénztárak ilyen helyzetben nem finanszíroznak például elhalasztható műtéteket, fogpótlást, táppénzt vagy rákmegelőzést. Az itt említhető példák jelentős többsége azonban csupán a felnőtt lakosságot érinti. Az akut betegállapotok elhárítását vagy enyhítését ezzel ellentétben a pénztárak továbbra is átvállalják, aminek semmi köze a minimális ellátáshoz.

A szóvivő felszólította az érintett szülőket, hogy forduljanak egy alapbiztosítási hivatalhoz, mivel rászorultság esetén pénzügyi segítségre tarthatnak igényt. (VN)


Forrás:

Ärzteblatt: http://www.aerzteblatt.de/v4/news/news.asp?id=35001


Nincsenek megjegyzések: