2009. január 25., vasárnap


Háziorvosi "átvilágítás"?

"Néhány héten belül önként jelentkezhetnek a háziorvosok arra a kormányzati programra, amelyben maguk értékelhetik praxisuk minőségét - tájékoztatta a Népszabadságot Vojnik Mária, a tárca államtitkára. A tervek szerint az értékelést két év múlva megismételnék. A program pontos képet adhat a körzetekben zajló orvosi munka minőségéről.

...

Az új rendszer, amelyben amerikai és európai minőségbiztosítási szakemberek elveit alakította a hazai viszonyokra nyolc magyar háziorvos, négy területen, hatvannégy szempont szerint értékeli a praxisokat. Kiderülhet, hogy mennyire könnyű vagy nehézkes elérni az ellátást, vagy csak odajutni a rendelésre, korszerű vagy elavult eszközök segítik-e a kezelést, hányszor küldi tovább a gondjaira bízottakat az orvos, előjegyzéssel, a megbeszélt időben, vagy csak hosszas várakozás után juthat-e be a beteg? A minősítő szempontok része az is, hogy a körzetben működik-e betegklub, illetve mennyire tartja karban az orvos krónikus betegeit.

...

Nyilvánvaló, hogy ebből a panaszszámból és a szakfelügyelői látogatások segítségével sem lehet minőséget mérni, ezért jó, ha egy ilyen rendszer elindul, ám a sikerre csak akkor van esély, ha nem ró túlzott adminisztrációt az orvosra. Most egy négyórás háziorvosi rendelésre az orvos gyakran újabb órát kénytelen ráhúzni, hogy eleget tegyen az adminisztrációs kötelezettségeinek. Tehát az új, minőségmérő rendszerhez olyan informatikai programot kellene társítani, amely szinte magától legyűjti az orvos gépéből az adatokat - mondta végül Komáromi Zoltán."

Bevezető kérdések a rendszert kidolgozó 8 háziorvoshoz:

Mi alapján gondolják a kollégák, hogy a felsorolt szempontok bármilyen kapcsolatban is vannak a munkám minőségével?

Mi alapján gondolja a 8 háziorvos kolléga, hogy attól színvonalas az Én munkám, hogy továbbküldöm a szakrendelésre a beteget (amelyre a jogszabály engem egyes helyzetekben ELEVE kötelez...)?

Mi a definíciója a korszerű vagy elavult eszközöknek, amikor még háziorvosi protokollok sem léteznek? Mi alapján gondolja a 8 háziorvos kolléga, hogy a betegklubot NEKEM kellene megszerveznem?

Ezen és más problémák megbeszélése érdekében kérem az érintett 8 háziorvos kollégát (élükön dr. Szatmári Mariannával), hogy keressenek fel. NAGYON-NAGYON SOK MEGBESZÉLNI VALÓNK VAN.


Háziorvosi "átvilágítás" ( II. rész )

Kis keresgélés után:

"OALI „qualy munkacsoport”

Munkacsoportunk 2004-ben jött létre az OALI keretében, azzal a céllal, hogy kidolgozzunk, és egy pilot modell keretében kipróbáljunk és értékeljünk egy a magyar viszonyoknak megfelelő háziorvosi minőségellenőrzési rendszert.A munkacsoport tagjai az ország különböző részein és különböző településtípusaiban dolgozó háziorvosok: Dr. Arday András (Csenger), Dr. Balázs Mihály (Bágyogszovát), Dr. Holló Margit (Eger), Dr. Pánykó Magdolna (Celldömölk), Dr. Soltész Andrea, házi gyermekorvos (Vác), Dr. Sonkoly Iván (Békéscsaba), Dr. Szatmári Marianna, a munkacsoport vezetője (Budapest), Dr. Veress Attila (Apagy)."

Szóval OALI. Nem tudom eldönteni, hogy sírjak-e vagy röhögjek.

A munkacsoportban résztvevő nagy tudású, és nyilván speciális alapon válogatott háziorvosok nem túl interaktívak. Ők a leskelődök csoportjába tartoznak. És még csak véletlenül sem kíváncsiak arra, ami engem szúr. Ők arra kíváncsiak, amit a minisztérium mond nekik. Akkor volnának tisztességesek, ha a nap mint nap rágódó kollégáik problémafelvetéseivel foglalkoznának és nem azzal, amit valami potentát a nyakukba vág házifeladatként.


Minőségbiztosítás alapszinten bukik például 15-20 perc/ beteg átlagos idő alatt. Ezzel kéne kezdeni. Második lépés a személyzet bérezése. Harmadik a működési költségek tartalékkal is rendelkező biztosítása. Majd ha ezzel már készen vannak, jöhetnek a hülyeségeikkel. Akkor nekem is lesz hozzá hangulatom esetleg. De ESZÜKBEN sincs ezzel foglalkozni.



Giulio / Comments (3)


Nincsenek megjegyzések: