2009. január 15., csütörtök


BECSLÉS

Saját véleményem szerint 2009. elejére az alapellátási orvosi tevékenység 90%-a már kizárólag adminisztráció. (De lehet, hogy kicsivel több.)


Figyelve a folyamatban lévő, jogalkotásnak csúfolt minisztériumi tevékenységet, ennek további emelkedése várható, miközben a tárca a háziorvosi rendszer SZAKMAI megerősítését kanalizálja.Értelemszerűen a két vonal, a pofázás és a gyakorlat egymást kizáró dolgok, jó lenne tudni, hogy az érdemi orvosi munka fokozatos ellehetetlenítésével mi a kormány valódi célja?

Informális értesülések alapján sem a szakellátásban, sem a fekvőbeteg ellátásban nem jobb a helyzet, tehát az egész vertikumban folyik a betegek ellátási színvonalának indirekt eszközökkel való csökkentése.

PR szinten viszont kizárólag pozitív dolgok kerülnek a köztudatba. A sajtó ebben partner.Az orvosok alapvető magatartási attitüdjeként mostanra szilárdan beépült az ellátásba a minden szinten folyamatosan fenntartott büntetéssel történő fenyegetések elhárítása, tehát amikor az orvos-beteg találkozó létrejön, az alapvető cél a büntetésdömping elkerülése, és nem a beteg ellátása, mert éppen a színvonalas ellátást sújtja leginkább a jogalkotási furor. Totális defenzív medicinára kényszerült a teljes magyar orvostársadalom. Persze ezt majd a sajtó megcáfolja, de javaslom az újságíróknak, hogy ne a minisztert kérdezzék, hanem mondjuk a nagymamájukat. Vidéken. A nagymama még vélhetően az igazat fogja mondani.


Giulio

Nincsenek megjegyzések: