2009. január 7., szerda



Németország: Kórházi barométer 2008: „nincs fény az alagút végén”







2008. október végén a Német Kórháztársaság (DKG) és a Német Kórházintézet bemutatta a „kórházi barométer” eredményeit. A rossz évi eredményű kórházak aránya növekedett, a veszteséges kórházak száma 30%-kal változatlanul magas. Az évi körkérdés szerint a német kórházak között rosszabbak az elvárások a folyó- és a jövő évre. A koalíció időközben elhatározott segélyprogramja csak részbeni tehermentesítést hoz.

A bérköltségemelkedéseknek több mint 50%-át és a dologi költségek emelkedésének túlnyomó részét a kórházaknak maguknak kell vállalniuk. A kórházak gazdaságossági tartalékai kimerültek. A 6,7 milliárd euró költséghiány elfogadható refinanszírozása nélkül a veszteséges kórházak száma tovább fog növekedni. Több mint 20000 munkahelyet kell leépíteni. A dolgozók munkatorlódása tovább fog élesedni. A végén áll a racionálás a betegellátásban, ami egyre jobban érezhető lesz. Mire a kórházak a pénzügyi segélyből profitálhatnának, az év több mint fele elmegy. Sok kórház fog likviditási problémákba kerülni. A bankok későn folyósítják a hiteleket. Nemcsak a bankoknak és a gazdaságoknak, a kórházaknak is segítségre van szükségük a pénzügyi válság ellen.

A „kórházi barométer 2008” eredményeinek rövid összefoglalása

1. Gazdasági helyzet- minden harmadik kórház veszteséges

A kórházak gazdasági helyzete egyre rosszabb. 2007-ben csak a kórházak fele ért el maradványt. A kórházak közel 30%-a veszteséges. 2009-re számos kórház éves eredményeinek további csökkenését várja. A kórházak strukturális deficitje 2008-ra és 2009-re 5 milliárd euró. Az új költséglökés a kórházban azzal fenyeget, hogy az a betegek és a dolgozók terhére megy.

2. Jövőbiztosítás – már minden tizedik kórháznak vészhelyzet bértarifa szerződése van

Egy kórház gazdasági problémáinak elkerülésére és kiküszöbölésére vagy a foglalkoztatás biztosítására adott esetben meg lehet állapodni a bérszerződés szabályozásaitól való eltérésben. A kórházak több mint 9%-ának már ilyen megállapodása van, további 3% tervezi. Egy ilyen szükséghelyzet bértarifa-szerződés a dolgozóknak fizetéscsökkenést jelent, pl. eltérést a bértarifától vagy csökkentést a karácsonyi- és szabadságpénzben.

3. Orvoshiány – 4000 betöltetlen állás

A kórházak kétharmada nem tudja betölteni az üres orvosi állásokat. Ennek oka a problémák a személyzettoborzásban és a kórházak gazdasági helyzete. Átlagosan a kórházi orvosi állások 4%-a üres. A betöltetlen orvosi állások száma két év alatt megkétszereződött. Súlyos problémák fejlődnek ki a fekvőbeteg-ellátásban romlik a betegellátás, növekednek a várólisták.

4. Ambuláns kezelés a kórházban – túl sok az akadály

A kórházak bizonyos feltételek mellett magasan specializált szolgáltatásokat nyújthatnak és ritka betegségek kezelését. Erre csaknem minden második kórház rendelkezik alkalmas szolgáltatási spektrummal. A szerződéses orvosok ellenállása és a túlzott kivitelezési rendelkezések és késedelmes engedélyezések miatt azonban 2008 őszén még csak kevés nyújtja ténylegesen ezeket a szolgáltatásokat.

5. A Betegbiztosítás Orvosi Szolgálatának (MDK) ellenőrzései – magas bürokratikus ráfordítás

2007-ben az MDK 2 millió esetben végzett elszámolási felülvizsgálatokat. Az egy esetre jutó három hónap felülvizsgálati idő viszonylag hosszú. Ezalatt a kórházi személyzetnek az ellenőrzéseket belsőleg fel kell dolgoznia és az elszámolásokat igazolnia az MDK-val szemben. Ez leköti a kórházi személyzetet. A hosszú eljárás, a személyzet lekötése és az MDK személyi költségei nem állnak arányban a vizsgálatok csekély eredményhányadával.

6. Hibakultúra – nagyobb betegbiztonság a kockázatmenedzsmenttel

Németországban a kórházak közel egyharmada rendelkezik egy kockázatmenedzsmenttel a kezelési hibák és kezelési kockázatok elkerülésére. A kórházak további 41%-ában van egy kockázatmenedzsment-rendszer épülőben vagy tervezésben. A kórházaknak több mint fele rendelkezik panaszmenedzsmenttel, hibajelentési- vagy meghatározási rendszerrel a hibákra vagy majdnem hibákra, szisztematikus káreset-elemzéssel és írásbeli szolgálati utasításokkal a közbejött események kezelésére. A kockázatmenedzsment bevezetésével a betegbiztonság javult. A következő években egy konzekvens továbbfejlesztéssel lehet számolni.

7. Hivatás és család

A családbarátságnak nagy jelentősége van a kórházban. A kórházak 80%-ában a hivatás és a család összeegyeztethetőségének a vállalati stratégiában magas helyi értéke van. A kórházak 20%-a nyújt egy üzemi gyermekgondozást, további 30% tervezi. További családbarát intézkedés a rugalmas munkaidő, az üzemi szülőidő, különleges szabadság családi okokból valamint kapcsolattartó programok a szülői idő alatt.



Nincsenek megjegyzések: