2008. november 5., szerda


Spórolunk a demokrácián - A Védegylet válasza az Alkotmánybíróság lépésére

forrás: vedegylet.hu

Tavasszal a szükséges 200 000 ezer aláírás helyett 500 000-t gyűjtöttünk össze a egészségpénztárak privatizációja ellen. Az országgyűlés ez alapján idén őszre népszavazást írt ki. Az Alkotmánybíróság most az egészre nemet mondott, a Védegylet szerint ingatag jogi érvek alapján. Az AB határozat pozitívuma, hogy a népszavazási kezdeményezésünknek tulajdonítja, hogy májusban az országgyűlés visszavonta a tébé-törvényt - bal és jobboldali véleményformálók a Fidesz sikereként igyekeztek ezt eddig feltüntetni.


Sajtóközlemény,
Budapest, 2008. november 4.







A Védegylet álláspontja szerint az Alkotmánybíróság meglehetősen ingatag jogi érvek alapján vette ki az állampolgárok kezéből a döntés jogát, amikor megsemmisítette az egészségbiztosítási népszavazásról szóló országgyűlési határozatot. Ugyanakkor szükségesnek tartjuk aláhúzni azt, amire az AB határozata is utal: az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló törvényt az országgyűlés sikeres civil népszavazási kezdeményezésünk hatására vonta vissza. Így ha népszavazásra nem is kerül sor, kezdeményezésünk két vonatkozásban is sikeres volt: összegyűlt a szükséges aláírás mennyiség, és a kezdeményezés elérte közvetlen célját, az egészségbiztosítás privatizációjának megakadályozását.

Az Alkotmánybíróság döntése értelmében nem lehet népszavazást tartani az Albert házaspár népszavazási kérdéséről, amelyhez szakszervezetek és civil szervezetek – köztük a Védegylet – közel ötszázezer aláírást gyűjtöttek össze. A kérdés így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó üzleti alapon működő több biztosítós egészségbiztosítást?” Miután az Országos Választási Bizottság (OVB) hitelesítette a megfelelő számú aláírást, az Országgyűlés – a törvényi előírásoknak megfelelően – határozatot hozott a népszavazás megtartásáról. Az Alkotmánybíróság most ezt a határozatot semmisítette meg, amivel lehetetlenné tette a népszavazást. A határozat indoklása szerint „új körülményt” jelent, hogy az Országgyűlés időközben módosította az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt (Ebpt).

Az Alkotmánybíróság így indokolja döntését:


„Az Országgyűlés többek között a népszavazási kezdeményezésben megnyilvánuló társadalmi fogadtatást is figyelembe véve döntött az Ebpt. hatályon kívül helyezéséről. A népszavazásnak az Országgyűlés döntését befolyásoló funkciója tehát, már a népszavazás kezdeményezésének szakaszában teljesült.

Ezzel a kérdés tartalma és ezzel együtt a népszavazási kezdeményezésnek a választópolgárok által támogatott célja megváltozott.”

„Az Ebptf. elfogadása az egészségbiztosítási rendszer átalakítására irányuló folyamatot megállította. Ezt követően az egészségbiztosítási rendszer átalakítására, illetőleg annak meghatározott módjára irányuló kormányzati, törvényhozási szándék nem fogalmazódott meg. Eredményes népszavazás esetén a kérdésből az Országgyűlés számára jogalkotási kötelezettség nem keletkezik, a népszavazásnak nincs más célja, mint az, hogy – ha az Országgyűlés az Nsztv. 8. § (1) bekezdésében szabályozott három éves moratórium időszakán belül az egészségbiztosítási rendszer átalakítása mellett döntene – megakadályozza olyan törvény megalkotását, amely a kötelező egészségbiztosítás több biztosítós modelljét vezetné be. A népszavazás tehát a megváltozott jogi helyzetben csupán arra irányul, hogy az Országgyűlés a három éves moratórium időtartama alatt tartózkodjon egy olyan tartalmú törvény megalkotásától, amelynek megalkotására nyilvánvaló törvényhozási törekvés az Ebptf. elfogadását követően nem fogalmazódott meg.”

A Védegylet ezzel szemben egyetért dr. Trócsányi László és dr. Paczolay Péter alkotmánybírók különvéleményével, amely szerint (1) a kormányzati szándék ismét változhat a TB privatizációjáról, (2) az Alkotmánybíróságnak nincs lehetősége a népszavazás célját és a választópolgárok belső motivációját vizsgálni, és ezek alapján alkotmányossági kifogásokat megfogalmazni, (3) a jelen határozat komoly kockázatokat hordoz a jövőre vonatkozóan, hiszen a mindenkori parlamenti többség „kitrükközhetné” a népszavazásokat.

Idézet a különvéleményből:

„A jelen esetben (…) azért sem minősülhet az Ebpt. hatályon kívül helyezése új körülménynek, mert semmi nem akadályozza meg az Országgyűlést abban, hogy valamely későbbi időpontban új, az Ebpt.-vel tartalmilag megegyező, a jelen határozat alapjául fekvő népszavazási kérdésben foglaltakkal ellentétes szabályokat rögzítő törvényt fogadjon el. A népszavazási kezdeményezés nem konkrétan az Ebpt. ellen irányult, hanem egy szabályozási rendszer ellen, amely — átmenetileg — az Ebpt.-ben nyilvánult meg.”

„Ilyen elvek érvényesülése esetén az Országgyűlés önkényesen eldönthetné, hogy kíván-e az adott ügyben népszavazást, vagy nem. Ez utóbbi esetben a támadott törvény — átmenetileg — történő hatályon kívül helyezésével megakadályozhatná a népszavazás megtartását, majd rövid időközön belül újra megalkothatná a törvényt. Egy alkotmányos jogintézmény ilyetén módon való kiüresítése nem felel meg az Alkotmánynak.”

Természetesen rövidtávon ésszerűnek tűnhet spórolni egy olyan „értelmetlen” népszavazáson, amelynek közvetlen célja és haszna látszólag nincs. A Védegylet azonban úgy gondolja, nem jó gondolkodás közvetlen anyagi előnyökért feláldozni a demokrácia normáit. Különösen egy olyan országban, ahol a demokratikus, jogállami normák tiszteletben tartása a politikai elit részéről egyébként is igen tökéletlenül valósul meg.

Az mindenesetre örömmel tölt el minket, hogy immár alkotmánybírósági határozat is rögzíti, hogy civil kezdeményezésünk sikeres volt: „Az Országgyűlés többek között a népszavazási kezdeményezésben megnyilvánuló társadalmi fogadtatást is figyelembe véve döntött az Ebpt. hatályon kívül helyezéséről. A népszavazásnak az Országgyűlés döntését befolyásoló funkciója tehát (…) teljesült.”


További információ:
Boda Zsolt, szóvivő




A Tb-mentők kampányának története.
- A Védegylet 2007. október 24-i állásfoglalásától
- A tb-törvény 2008. április 26-i visszavonásáig
- Időrendben
- Sok képpel!







Nincsenek megjegyzések: