2008. november 4., kedd


Kisiklatták az alkotmányt

Semmilyen joghézag, alkotmányossági mulasztás nem róható a nép terhére


Alkotmányellenesnek, illetve jogilag helytelennek nyilvánították többen is az Alkotmánybíróság hétfői döntését, amellyel a testület megsemmisítette az egészségbiztosítás privatizációjának kérdésében tartandó népszavazás elrendeléséről szóló országgyűlési határozatot. A döntéssel az Alkotmánybíróság végképp ellehetetlenítette az Albert házaspár által kezdeményezett országos referendumot. A többségi döntéssel nem értett egyet Paczolay Péter, a testület elnöke és Trócsányi László alkotmánybíró sem. Különvéleményükben felhívták a figyelmet: a határozat alapján a parlament önkényesen eldönthetné, hogy kíván-e az adott ügyben népszavazást, vagy nem, ez pedig nem felel meg az alkotmánynak. A két alkotmánybíró emellett hangsúlyozza: nincs akadálya annak, hogy az Országgyűlés a visszavont törvény rendelkezéseivel azonos tartalmú jogszabályt fogadjon el. Cservák Csaba alkotmányjogász lapunknak elmondta: a rengeteg, eddig figyelembe nem vett joghézag okozza, hogy ilyen helyzetek előállhatnak.

"Véleményem szerint alaptétel, hogy semmilyen alkotmányossági mulasztás nem róható a nép terhére, jogértelmezési kétség esetén a nép javára kell dönteni" – mondta a szakember, hozzátéve, hogy az Alkotmánybíróság semmilyen körülmények között nem bírálhatja felül az alkotmányt.

Az Országgyűlés júniusban egyhangú szavazással és abban a tudatban döntött a referendum elrendelése mellett, hogy a törvényt már visszavonták – hangsúlyozta lapunk kérdésére az egyik fontos momentumot Balsai István fideszes képviselő. A volt igazságügyi miniszter demagógiának minősítette azokat a véleményeket, amelyek a több milliárd forint megspórolásáról szóltak. A demokrácia pénzbe kerül, és ezt mindenkinek tudomásul kell vennie – szögezte le a politikus. Balsai István szerint az AB alárendelte az alkotmányos szempontokat a politikai helyzetnek, és letért eddigi útjáról.

A népszavazásnak az lett volna az értelme, hogy az állampolgárok kimondhassák: a járulékért, amit befizetnek az államkasszába, megfelelő ellátásban kell részesülniük – mondta Nagy Kálmán, a KDNP egészségpolitikusa. A képviselő szerint az egészségügyben ma is folyik a privatizáció, amellyel tulajdonképp az SZDSZ elképzeléseit hajtják vére. Kökény Mihály (MSZP) képviselő a már említett okafogyottság miatt megfelelőnek tartja a döntést. A szocialisták sem koalícióban, sem most nem akarnak versengő mangánbiztosítói rendszert, mondta a politikus. A döntést szintén kritizáló Védegylet álláspontja szerint az Alkotmánybíróság meglehetősen ingatag jogi érvek alapján semmisítette meg az egészségbiztosítási népszavazásról szóló határozatot. A döntés súlyos kockázatokat hordoz, hiszen így a mindenkori parlamenti többség "kitrükközhetné" a népszavazásokat – szögezi le állásfoglalásában a szervezet. A spórolással kapcsolatban hangsúlyozták: nem jó anyagi előnyökért feláldozni a demokrácia normáit. Különösen ott, ahol a jogállami normák tiszteletben tartása a politikai elit részéről egyébként is igen ingatag módon valósul meg.

Baranya Róbert

Nincsenek megjegyzések: