2008. november 8., szombat



Egészségügyi véleményformálók a fizetési reformról

A Commonwealth Fund és a Modern Healthcare Health Care 16. alkalommal végzett „véleményformálói felmérés”-ben egészségügyi és egészségpolitikai vezetőket kérdeztek meg az amerikai egészségügy helyzetéről. A válaszadók több mint kétharmada (69%) elégedetlenségét fejezte ki a jelenlegi rendszerrel szemben, amely általában "fee-for-service" fizetésen alapul. A vezetők szerint a jelenlegi egészségügyi rendszer nem eredményes a hatékony és minőségi ellátás előmozdításában, így az amerikai egészségügy fizetési módszerei alapvető reformokat igényelnek.


A jelenlegi teljesítményen/tételes elszámoláson alapuló fee-for-service rendszer egyenkénti szolgáltatásokat térít, mint kórházi tartózkodás, orvosi vizitek, beavatkozások, ahelyett, hogy a betegség folyamán vagy egy bizonyos időszakban felmerülő legmegfelelőbb betegellátásért nyújtana fizetést. Eközben a fee-for-service ösztönzőket teremt a technikai és költségesebb szolgáltatások nyújtására a hatásosabb és értékesebb ellátás támogatása helyett. Az egészségügyi vezetőknek csak 1%-a részesítette előnyben a fennálló fee-for-service fizetési módszert az alternatív megoldásokkal szemben.

A felmérés kikérte a válaszadók véleményét az Egyesült Államok egészségügyi rendszer teljesítményének javítását érintő lehetséges egészségpolitikai stratégiákról is. 85%-uk véli úgy, hogy a leghatásosabb hosszú távú stratégia egy alapvető fizetési reform lenne, ahol ösztönöznék az egészségügyi ellátókat a hatékony és minőségi ellátás szolgáltatására. A vezetők többsége szintén hatásos stratégiának gondolta a minőségi ellátók számára juttatott bónusz fizetéseket, valamint egy nyilvános jelentési rendszert, mely az ellátók minőségére és hatékonyságára vonatkozó információkat tenné közzé. Nagy támogatásban részesültek a „csomagolt megoldások” a fee-for-service fizetéstől való elmozdulásra. A „bundled approach” egyetlen fizetés nyújtásából áll, ami a beteg által egy esemény vagy egy időszak folyamán igénybe vett összes szolgáltatásért járna.

Összességében elmondható, hogy legtöbb megkérdezett vezető egyértelmű változást követelt. A jelenlegi pénzügyi válság megváltoztatta az egészségügyi reformot érintő vita jellegét. Még inkább szükséges egy olyan tervezet megfogalmazása, amely a lakosság nagyobb hányadának ad biztonságot az egészségügy terén, miközben a költségeket is kontroll alatt tartja. A véleményformálók túlnyomó többsége (85%) támogatja a Medicare díjütemezésének átalakítását is az alapellátási kifizetések növelésére.


A Commonwealth Fund egészségügyi rendszer teljesítmény értékelését végző bizottsága (Commission on a High Performance Health System) úgy határozta meg a jól teljesítő rendszer, mint ami képes mindenkit segíteni egy hosszabb, egészségesebb és produktívabb élet elérésében. Jelenleg azonban az amerikai egészségügyi rendszer – bár más országnál jóval többet költ egészségügyre – az elérhető teljesítmény szint alatt marad. A Commission úgy véli, hogy nem érhető el egy hatékony és értékes betegellátás alapvető fizetési reform nélkül. Ezen célhoz szükséges, a véleményformálók által is erősen támogatott stratégiák között találhatók a következők:

• A minőségi ellátás és a források körültekintő felügyeletének jutalmazása, a pazarlás minimumra csökkentése,

• A jelen fee-for-service fizetéstől való elmozdulás a teljes betegellátás szolgáltatók között megosztott felelősségének irányába,

• A fizetési egyensúlyhiány korrigálása, amely jutalmazza a szakellátást az alapellátással és megelőzéssel szemben, valamint a eljárási szolgáltatásokat a kognitív szolgáltatásokkal szemben. (SZL)

Forrás:
Health Care Opinion Leaders' Views on Payment System Reform
http://www.commonwealthfund.org/usr_doc/Stremikis_HCOL_payment_sys_reform_1189_db.pdf?section=4039




2008-11-06 14:13:06

Nincsenek megjegyzések: