2008. november 19., szerda



Miért növekszik gyorsabban a daganat a vörös húsok fogyasztásától?


Testidegen molekula kerül az emberi szervezetbe a vörös hús és a tej fogyasztásával, ez okozza a rákkockázatot...

A Kalifornia Egyetem orvoskutatója, Ajit Varki, aki amellett, hogy orvos, molekuláris- és sejtbiológus is, hosszú évek óta tanulmányozza azt, miként függ össze a vörös húsok* és a tej, tejtermékek fogyasztása a rákos daganatok kialakulásának megnövekedett kockázatával. Fölfedezte, hogy ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása során bekerül az emberi szervezetbe egy olyan sejtmolekula - az N-glikolilneuraminsav** (NGNA), amelyet az emberi szervezet természetes módon nem termel, de az képes beépülni az emberi szövetekbe az ilyen élelmiszer elfogyasztásával. Az emberi szervezet ennek utána antitesteket termel, válaszul az idegen sejtmolekulára. Vagyis egy olyan immunválaszt provokál a szervezetidegen molekula, amely krónikus gyulladáshoz vezethet

potenciálisan - ahogyan ezt Varki professzor már 2003-ban felvetette a Proceedings of the National Academy of Sciences (az USA Nemzeti Tudományos Akadémiáinak folyóirata) hasábjain.

"Kimutattuk, hogy a daganatos szövetek sokkal több N-glicolilneuraminsavat tartalmaznak, mint a normális emberi szövetek" - mondta Varki professzor. "Tehát arra a következtetésre jutottunk akkor, hogy az NGNA valamiképpen kedvez a tumornak." A tudósok már egy ideje felismerték, hogy a krónikus gyulladás valóban előmozdítja a daganat kialakulását. Varki professzor és kutatócsoportja arra volt kíváncsi, vajon miért növekednek azok a daganatok, amelyekben ez a nem-emberi sejtmolekula megtalálható még akkor is, amikor az antitestek is jelen vannak.

"Ez a paradoxon, t.i. hogy az NGNA felgyűlik az emberi daganatokban, miközben ott cirkulálnak körülötte az antitestek, arra engedett következtetni, hogy egy kisebb fokú, krónikus gyulladás van jelen, ami valóban elősegíti a tumor növekedését. Ezt a feltevésünket vizsgáltuk meg" - magyarázta a professzor munkatársa, Nissi M. Varki, patológus professzor. Speciálisan erre a célra kitenyésztett egér-modellen (amelynek hiányzott az NGNA molekulája, tehát hasonlított az emberi szervezet állapotára, mielőtt az a bizonyos idegen molekula - a vörös húsok evésével - bekerült volna oda) igazolták a feltevést. Daganatot keltettek, amely tartalmazta ezt az idegen molekulát (NGNA-t), ezután az állatok felének NGNA antitesteket adtak.

Abban a csoportban, amely antitesteket kapott, gyulladás keletkezett, és a daganat gyorsabban kezdett nőni az állatoknál. A másik csoportban az antitestekkel kezeletlen állatok daganata kevésbé volt agresszív.

Mivel azt más tudósok már kimutatták, hogy a nem-szteroid gyulladásgátlók csökkentik a rák-kockázatot, az antitestekkel kezelt állatoknak ilyen gyulladásgátlókat adtak. A gyulladásgátlók meggátolták az NGNA antitestek hatását, és a daganatok mérete csökkent.

"Mindent egybe véve, eredményeink azt mutatják, hogy krónikus gyulladást okoznak az emberi szervezetben a vörös húsok fogyasztásával az NGNA felhalmozódásra keletkező antitestek, amelyeket mint immunválaszt az NGNA - ez a nem-emberi molekula vált ki. Ez járulhat hozzá a daganat-kockázathoz" - mondta Varki professzor.

Forrás: EurekAlert

* vörös húsok: sertéshús, marhahús

** az N-glikolilneuraminsav - NGNA - a glikánnak egy típusa, vagyis egyfajta cukormolekula




Nincsenek megjegyzések: