2008. november 29., szombat


MILYEN SZÉP NAGY A NEMISZERVED

Ahhoz, hogy egy blogot jó sokan olvassanak, kell hogy legyen rajta szex. Íme.

A biológusokat régóta izgatja a kérdés, hogy miért olyan nagyok az emberi nemiszervek — legalábbis legközelebbi rokonainkhoz, a főemlősökhöz viszonyítva. Az alábbi ábra — amely Jared Diamond magyarul is megjelent A harmadik csimpánz felemelkedése és bukása című könyvében található — a női mell méretét mutatja a többi főemlős nőstényeinek emlőihez viszonyítva.

Nőstények

A külső körök a nő(stény) testméretét ábrázolják a hímek testméretéhez viszonyítva: míg a csimpánz és az ember esetében a nőstények, illetve nők termete nem sokkal marad el a hímekétől (férfiakétól), addig az orangután és a gorilla nősténye sokkal kisebb, mint a hím.

A homo sapiens nőstényei azonban termetükhöz képest sokkal nagyobb emlőkkel rendelkeznek. Mi lehet ennek az oka? Kézenfekvő a feltevés, hogy a mell mérete ugyanolyan jelzés, mint a szarvas agancsa vagy a páva tollai: azt hirdeti, hogy az illető egyed egészséges utódokat hozna a világra, ezért kívánatos partner. E magyarázat szerint a mellméret szexuális kiválasztódás eredménye: mivel a nagyobb mellel rendelkező nőstények népszerűbbek az ellenkező nem körében, génjeiket nagyobb sikerrel örökítik tovább.

Mi a helyzet a férfi nemiszervekkel? Mint az alábbi ábrán látható, a homo sapiens a hímek esetében is kirívóan jobban van felszerelve, mint legközelebbi rokonai. Ami a here méretét illeti, abban ugyan jócskán elmaradunk a csimpánztól, de a nálunk nagyobb gorillát és orangutánt könnyedén magunk mögé utasítjuk.

Hímek

A hereméretnek kevésbé van szerepe a párválasztásban, annál inkább az utódnemzésben. Azok a fajok rendelkeznek relatíve nagyobb herével, amelyek hímjei gyakrabban párosodnak, illetve amelyek nőstényei egymás után több hímmel is nászra lépnek — így minél jobb teljesítményre képes egy hím, annál nagyobb az esélye arra, hogy ő termékenyíti meg a nőstényt. Egy hím csimpánz naponta többször, több partnerrel lép szexuális kapcsolatba és a nőstény csimpánz is több hímmel létesít kapcsolatot termékeny időszakában. A hím csimpánznak ezért több ivarsejt termelésére képes herékkel kell rendelkeznie.

De mi a magyarázata akkor az emberi pénisz kiugróan nagy méretének, amit az ábrán látható nyilak szemléltetnek? A pénisz mérete közömbös az utódnemzés sikeressége szempontjából — a csimpánzok viharosabb szexuális életéhez kisebb méretük tökéletesen megfelel. Megint csak kézenfekvő tehát a feltevés, hogy a nagy pénisz ugyanolyan jelzés, mint a nagy női mell, a szarvasagancs vagy a páva toll: azaz a párválasztásban van szerepe. Legalábbis a férfiak ezt gondolják, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az internetes levélszemét jó része pénisz-nagyobbító szereket ajánl megvételre. Komoly tudósok szerint azonban a nők párválasztásában a pénisz méretének elhanyagolható a szerepe. Ha tehát a péniszméret valóban jelzés, akkor nem a nőknek, hanem a többi férfinak szól.

Itt azonban megáll a tudomány. Nincs jó magyarázat arra, hogy a pénisz méretének pontosan mi a szerepe a férfiak közötti vetélkedésben, a nők kegyeiért vívott harcban.




Nincsenek megjegyzések: