2008. november 18., kedd




Döntés az NHS-t kiegészítő magánellátás engedélyezéséről
Advertising
A brit kormány várhatóan engedményeket tesz a betegek számára, hogy kiegészíthessék az NHS-en belüli ellátásukat magánellátással. Angliában jelenleg az NHS kizárja a szolgálatból azokat a betegeket, akik olyan kezeléseket vesznek igénybe, amelyek nem állnak rendelkezésre az NHS-ben.
A kormányzat bejelentése szerint azonban nem léteznek jogi érvek arra nézve, hogy a betegeknek föl kellene adniuk az ingyenes NHS ellátást pusztán azért, mert saját költségen vásárolnak gyógyszereket.A kérdés nagy vitákat indított el, mivel néhány területen betegek haltak meg azért, mert nem tudták érvényesíteni jogukat az NHS-en kívül nyújtott ellátás igénybevételére. Más területen azonban kevésbé szigorúan alkalmazzák a szabályokat – mint kiderült, évente kb. ezer beteg egészíti ki NHS kezelését magán úton vásárolt gyógyszerekkel.

A kormány korábban kijelentette, hogy a betegek nem vegyíthetik a magánellátást az NHS ellátással. A probléma kikerülése érdekében több NHS kórház lehetővé tett magánrendelői vizitet a betegek számára, melyet aztán az ellátás egy epizódjának számoltak. Egy másik esetben egy orvos egy privát receptet írt fel, melyet egy magáncég juttatott el a beteg otthonába. Az idén egy 64 éves beteg bélrákban halt meg, mialatt harcolt azon jogáért, hogy az NHS kezelésén felül vásárolhasson gyógyszereket magán úton, hogy növelje a betegség elleni harc esélyeit. A beteg kb. 11 ezer fontot költött saját forrásból a cetuximab nevű gyógyszerre.

A brit szabaddemokraták egészségügyi szóvivője szerint elfogadhatatlan, hogy megtagadják az emberektől azt a jogot, hogy kiegészíthessék rendes ellátásukat, ezért üdvözli a kormány döntését a kérdésben. Igazságtalannak és embertelennek tartja, hogy az összes ellátást megvonják azoktól, akik hajlandók önerőből pénzügyileg hozzájárulni életmentő kezelésekre.

A Macmillan Cancer Support vezetője szerint a kormány bejelentésének az lesz majd a próbája, ha megreformálják a klinikai irányelvek készítését végző szakmai intézetet, a NICE-t (National Institute for Health and Clinical Excellence). Ezzel biztosítják majd, hogy azok a klinikailag hatásos gyógyszerek, amelyek befogadását a NICE jelenleg megtagadja, rendelkezésre fognak állni az NHS-en belül. Az a becslés szerinti 10 ezer beteg, akiktől megtagadják ezeket a gyógyszereket, kétségbeesetten várnak a változásra. Az NHS Confederation vezetője üdvözli a szakpolitikában beálló változást, ugyanakkor figyelmeztet arra is, hogy ha megengedik az NHS ellátásban a magánfizetéseket, az egy nem kívánatos kétsebességű egészségügyi szolgálathoz vezethet. (SZL)


Forrás: http://www.guardian.co.uk/politics/2008/nov/04/topuphealthcare-nhs


Nincsenek megjegyzések: