2008. november 5., szerda

Kuszaság a fejekben


"Kuszaság a fejekben

Megtagadott oltások címmel (október 17.) foglalkoztak a tardi háziorvos esetével, aki az orvosi felelősség és a munkadíj kifizetésének tisztázatlansága miatt nem oltja be az influenza elleni védőoltással a körzetéhez tartozó betegeket. Keszthelyi Gyula esete igen tanulságos. Rámutat arra, hogy nemcsak a köztudatban, de az illetékes állami szervek tisztviselőinek a fejében is összemosódik az állami egészségügyi ellátás az egészségbiztosítási szolgáltatásokkal, hiszen az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szóvivője szerint a háziorvosok fix összegű díjazást kapnak az egészségbiztosítási pénztártól, amiért minden feladatot kötelesek ellátni.

A járványügyi tevékenység azonban alapvető állami feladat, amit nem az egészségbiztosítási pénztár(ak)nak, hanem a központi költségvetésnek kell finanszíroznia. A fertőző betegségek elleni védekezés ugyanis olyan közérdekű feladat, ami nem tehető függővé az egészségbiztosítási jogviszony fennállásától. Szükség esetén az érintett akarata ellenére, hatósági eszközökkel is végre kell hajtani. A védőoltások, mint járványügyi megelőző intézkedések tehát nem tartoznak az egészségbiztosítási szolgáltatások körébe, így finanszírozásuk nem tartozik az OEP feladatai közé. Amikor az orvosok védőoltást adnak be, nem egészségbiztosítási szolgáltatást nyújtanak, hanem állami egészségügyi feladatot látnak el. Elvégzését nem tagadhatják meg, mivel akkor járványügyi szabálysértést követnek el, miközben az állami költségvetésből nem kapnak semmilyen díjazást. Erre vezethető vissza a kialakult konfliktus.

Nem ez az egyetlen eset, ami azt mutatja, hogy maguk az illetékesek sincsenek tisztában az egészségügy finanszírozásának egyes alapvető szabályaival. Múlt év nyarán az országgyűlés törvénymódosítást fogadott el, amely szerint a járványügyi érdekből végzett tüdőszűrő vizsgálatokért nem kell vizitdíjat fizetni. Ennek a szabálynak azonban semmi értelme nem volt, mert vizitdíjat az egészségbiztosítási szolgáltatások igénybevételéért kellett fizetni, a járványügyi szűrővizsgálatok azonban nem tartoznak ezek közé. Azoknak, akik ezt a törvénymódosítási javaslatot benyújtották és elfogadták, valószínűleg fogalmuk sem volt az állami egészségügyi ellátás és az egészségbiztosítási szolgáltatások közötti különbségről.

Itt tartunk tizenhat évvel azután, hogy megkezdődött az állami egészségügyi ellátás és az egészségbiztosítási szolgáltatások szétválasztása.

Dr. Csiszár Róbert

Orosháza"

( blogger megjegyzés: a szerző fogorvos)

Unrated
9:27 | Giulio Hozzászólás / Comments



Nincsenek megjegyzések: