2008. november 10., hétfő



Influenza elleni védőoltás

Nem tartozik bele az ingyenes védőoltás programba. Megyénként változó, hogy kik kapják meg ingyen. Örebro megyében eddig a „samhällsbyggnad” területén dolgozók kapták ingyen. (Megmondom őszintén, nem igazán tudom mi ez a terület. Talán területfejlesztés lehet. Ha valaki tudja pontosan a régebb óta itt élők közül, várom a segítséget.) Az óvodákban, iskolákban dolgozók körében a munkahelyi vezető dönti el, hogy a saját keretéből költ-e arra, hogy ingyenes influenza elleni védőoltásban részesítse a dolgozóit. Egy új rendelkezés szerint mostantól a szociális ellátás, azon belül is az idős ellátás területén dolgozók kapnak az egész megyében térítésmentesen influenza elleni védőoltást.

Kampány oltások Örebro megyében

október 20 és november 21 között. Minden 65 év feletti és a tüdő és szívbetegségben szenvedők, valamint a csökkent immunitású betegek számára ingyenes. A többiek számára 180 SEK a védőoltás beadásának ára. Influvac2008 (Solvay Phrama) ára a patikában 89 SEK. Az influenza elleni védőoltás nem tartozik bele a frikort szisztémába. (ez azt jelenti, hogy meg van szabva egy határ amit egy beteg egy évben orvosi ellátásra vagy gyógyszerre költhet és ez a védőoltás nem tartozik ebbe bele.) A rendelőintézetekbe előjegyzés nélkül lehet menni a megadott időpontokban. Az egyik svéd rádio riportja szerint Uppsalában az egyik rendelőintézetben időnek előtte kifogyott az oltóanyag. Hiába mentek a betegek megadott időpontban már nem jutott nekik, néhány napot várniuk kell. Ez persze nagy felháborodást váltott ki. Elmondásuk szerint a vártnál nagyobb volt az oltásra jelentkezők száma , pár nap alatt több közel 1200 embert oltottak be. Az újságiró a kérdésére, hogy miért nem rendeltek nagyobb mennyiséget , azt a választ kapta, hogy nagyon szigorú hütési előirások vannak,az oltóanyagnak folyamatosan hütőszekrényben kell lennie. Ez behatárolja az egyszerre megrendelhető mennyiséget.

Itt hallgatjátok a svédnyelvű riportot.

http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&id=1440305


Követelik, hogy a kormány finanszírozza az új védőoltásokat .

A Socialstyrelsen ajánlása szerint a pneumococcus és a HPV elleni védőoltásnak be kell kerülnie az ingyenes védőoltás programba.A svédországi megyék és Önkormányzatok, SKL támogatja a javaslatot, de hangsúlyozza, hogy ez a költség nem terhelheti a megyéket és az önkormányzatokat.

(megjegyzés: Svédországban a megyék és az önkormányzatok finanszírozzák az egészségügyet a saját bevételeikből.) A Fertőzőbetegségek Intézetének vezetője Ragnar Norby is ezen az állásponton van. - ez az én személyes véleményem, de úgy gondolom, hogy a járványügy állami feladat és a kormánynak kell finanszíroznia az új védőoltásokat.Mind a két új védőoltás nagyon drága. A HPV védőoltás bevezetése a számítások szerint a védőoltás program jelenlegi 332 millió SEK éves költségét 483 millió SEK-re fogja emelni.

(Dagens Medicin, 08.02.28.)

Vizsgálják hogy mely védőoltások kerüljenek be az ingyenes gyermekoltási programba.

Az utóbbi években egyre több védőoltást fejlesztettek ki, ezért most a kormány át akarja tekintetni az egész védőoltás programot. Jelenleg a következő betegségek elleni védőoltások körül folyik vita: hepatitis B, pneumococcus fertőzés, influenza, enchephalitis, rota vírus fertőzés, vérmérgezés (?), bárányhimlő, human papilloma vírus fertőzés(HPV).A Socialstyrelsen az aki, a szakértők véleményére és a vizsgálatokra támaszkodva adja ki az ajánlást, hogy mely védőoltások kerüljenek be az ingyenes programba. Az nem elég, hogy egy védőoltás hatásos, sok más tényezőt is figyelembe kell venni.

Az oltás bevezetésével járó előnyöknek igen jól bizonyítottnak kell lenniük, a veszélyeknek minimálisnak kell lenniük mind az egyénre nézve, mint a népességre vonatkozólag. A kormány vizsgálatának ki kell terjednie arra, hogy mely védőoltások jönnek egyáltalán szóba, ezeknek milyen kritériumoknak kell megfelelniük, hogy bekerüljenek az oltási programba, melyek azok az információk amelyeket a szülőknek tudniuk kell a döntéshez, ki lesz a felelős a vizsgálatokért és ki fogja ezeket finanszírozni.Hogy ki fogja a vizsgálatokat elvégezni és finanszírozni még nincs eldöntve, ettől függetlenül az már biztos, hogy 2010 május 31.-ig kész kell lenniük.
(Dagens Medicin 08.11.05.)

Csak egy kis szuri
2008.11.08.

Mivel otthon most ez egy forrongó téma, gondoltam igazán aktuális az itteni védőoltásokról és az avval kapcsolatos vitákról írni.Svédországban a gyermekek védőoltási programját a nemzeti szakmai ajánlások és a Socialstyrelsen előírásai alapján végzik.A védőoltások nem kötelezőek, de minden szülőnek illetve gyermekének fel kell ajánlani. Egy részét a Gyermek egészségügyi ellátás keretében, másik részét az Iskolaegészségügy keretében adják. 2007-ben változások történtek a programban. Részben új védőoltással bővült és módosították a szabályokat, hogy a korábban nem immunizált gyerekeknek is hozzáférhető legyen.

8 fertőző betegség ellen kínálnak védőoltást:

gyermekbénulás, difteria, tetanusz, szamárköhögés, kanyaró, mumpsz, rózsahimlő, haemophilus influenzae. 2009 január 1.-től ez kiegészül a pneumococcus elleni védőoltással. Az újonnan revideált programba a 2002 után születettek tartoznak. Akik 2002 előtt születtek a régi séma szerint oltják. Svédországban nem tartozik az alap védőoltási programba a tuberculosis és hepatitis B elleni oltás, mert ezeknek kicsi az előfordulása ,úgymond kontroll alatt vannak. Csak a magas rizikójú csoportokat oltják. (Erről olvashattok a kollegáim blogjában is. Nekik itt születtek az iker gyerekeik és számukra rögtön felajánlották a tuberculosis elleni védőoltást, mert Magyarországot itt a magas rizikójú csoportba sorolják.)

Ezek tehát az ingyenesen felajánlott védőoltások. Annyi még az újdonság, hogy a HPV elleni védőoltás általánossá tétele is zöld utat kapott elméletileg a Socialsyterelsentől. Svédországban nővérek adják a védőoltásokat. Ez itt a svéd vaccinatios program:

DT = Vaccin mot difteri och tentanus (stelkramp)
DTPertussis = Vaccin mot difteri, tetanus (stelkramp) och pertussis (kikhosta)
Hib = Vaccin mot hämofilus influensa typ b
MPR = Vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund (kanyaró, mumpsz,rózsahimlő)


Ez meg itt a magyar: (ebben a táblázatban még nem szerepel a most nagy vihart kavaró Pneumococcus elleni védőoltás.)

http://psycho.blog.hu/

Folyt köv. az itt zajló vitákról.
Szólj hozzá!
Címkék: betegségek betegek egészségügy szabályok a svéd eü. ben védőoltások
A bejegyzés trackback címe:
http://blog.hu/goldmine/hedgehog.php/756561
Kommentek, trackbackek, visszapingek:



Nincsenek megjegyzések: