2008. november 29., szombat



Pirulásmentes arcok

Már egy ideje keringő hír, hogy a Malév pilótái - gondolom tanulva az ex-tulajdonos Alitalia dolgozóitól - inkább sztrájkra meg demonstrációkra készülnek, semhogy könnyítve cégük terhein, és részben szavatolva túlélését, lemondjanak bérük egy részéről.

"Miközben a Malév rendkívül nehéz helyzetben van, a társaság információink szerint többek között azt is felajánlotta a pilótáknak, hogy nem lesz pilóta elbocsátás, ha mindenki belemenne egy 4-6 százalékos jövedelemcsökkentésbe. A szakszervezet képviselői állítólag ezt nem fogadták el, így a pilóták nem hagyták jóvá az átlagosan bruttó 80-100 ezer forintos jövedelem-csökkentést. Ez az origo számításai szerint azt jelenti, hogy a pilóták havi 1,3 és 2,5 millió forintos fizetésükből nem engedtek semmit. (Ha a 80 ezer forint a pilóták fizetésének négy százaléka, akkor egy pilóta kétmilliót keres havonta, ha százezer forint a négy százalék, akkor 2,5 millió jön ki. Ha viszont a 80 ezer forint a hat százalék, akkor 1,33 millió jön ki havi bruttónak.) Valószínűsíthető, hogy a Malév adatvédelmi okokból nem adott ki pontosabb számokat, de forrásaink szerint az 1,3 milliós átlag az elsőtisztekre, míg a havi 2,5 milliós átlag a parancsnokokra vonatkozik"

óemgé, én tudom, hogy pilótának lenni nagy felelősséggel jár, meg minden, de tényleg ennyire fafejűek és pofátlanok vagyunk? Demagóg se lehetek igazán, mert mindjárt ott vannak az orvosok, akik szintén óriási értékű eszközökkel dolgoznak, ráadásul (többségében) emberéletekért. Ők aztán tényleg nincsenek túlfizetve. Olyannyira, hogy a párom havi százat ha hazavisz, és ebből jövő évben kénytelen lesz még 7-10 ezer forintnyit "visszaadni" az államnak. Persze, az állam másként működik, mint egy "magáncég", bár talán nem is sántít ez az analógia olyannyira. Merthogy a Malév és az állam úgyszint likviditási gondokkal, meg évről évre halmozódó adóssággal küzd; az orvosok külföldön sokszorosát keresik meg annak, amit itthon, ők is elmehetnek. Meg a pilóták is. Csakhát a nagyságrendek mások, meg az élethelyzet. Az orvos a szó szoros értelmében a túléléséért küzd (ne jöjjünk a hálapénzzel, mert azt nem mindenki kap!), a pilóta valószínűleg a Gucci és a Nike közti különbséget kell, hogy veszteségként elkönyvelje. Márha csökken a bére.

De egyelőre nem úgy tűnik, hogy ettől tartania kellene, mertugyebár a jelenlegi fizetésük az nekik jár, meg a biztos munkahely is jár. Ezt például az orvosoknak senki sem biztosítja. Meg az ápolónőknek, meg a mentősöknek, meg a tökömtudjakinek senem. Érdekes mód, arról eddig nem hallottam, hogy durcás orvosfiúk meg orvoslányok vonulnának az államkincstár, a MEH, meg a Pénzügyminisztérium elé, és ultimátumot adnának, miszerint nem gyógyítanak soha, de soha többet, ha nem őrzik meg a reálbérüket, meg a biztos munkahelyüket.

Most vagy a pilótaurak és hölgyek tévesztenek arányt, meg országot, vagy én látok valamit katasztrofálisan rosszul. Mindenesetre úgy döntöttem, mától én is demonstrálok. Addig nem dohányzok, amíg valaki nem biztosítja nekem, hogy az elszívott cigaretták nikotintartalma reálértéken változatlan marad, nem beszélve arról, hogy követelem a napi doboz cigimet. Mert már úgy megszoktam.


Nincsenek megjegyzések: