2011. január 2., vasárnap

11-01-02 írta Giulio

Miért is tartjuk a terheseket táppénzen?

Munka Törvénykönyve:

"85. § (1) A nőt terhessége megállapításától gyermeke egyéves koráig - munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi véleménybemutatása alapján - az állapotának egészségügyi szempontból megfelelő munkakörbe kell ideiglenesen áthelyezni, vagy meglévő munkakörében a munkafeltételeket kell megfelelően módosítani. Az új munkakör kijelöléséhez a munkavállaló hozzájárulása szükséges.

(2) Az (1) bekezdés alapján ideiglenesen áthelyezett, illetőleg áthelyezés nélkül módosított munkafeltételek mellett foglalkoztatott nő munkabére nem lehet kevesebb előző átlagkereseténél. Ha a munkáltató nem tud az egészségi állapotának megfelelő munkakört biztosítani, akkor a nőt a munkavégzés alól fel kell menteni, és erre az időre részére az állásidőre járó munkabért kell folyósítani.

(3) A munkáltató a munkaviszony fennállása alatt megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalót köteles - a külön jogszabályban meghatározottak szerint - az állapotának megfelelő munkakörben tovább foglalkoztatni.

(4) Az (1)-(2) bekezdésben foglalt rendelkezésektől érvényesen eltérni nem lehet."


Tehát a terhes nem beteg, nem kell minden nőgyógyásznak hazudoznia veszélyeztetett terhességről. A munkáltató dolga, hogy az egyébként egészséges terhesről gondoskodjon, és nem a háziorvosnak kell "segítenie" abban, hogy a munkáltató megússza a járulékfizetést a terhesség csaknem teljes időtartamára.



Nincsenek megjegyzések: