2011. január 3., hétfő

Fenntartható egészségügyi rendszerek:
a magyar EU-elnökség egészségügyi prioritásai


2011 első félévében Magyarország tölti be az EU soros elnöki tisztségét, és az egészségügyi együttműködés területén a fenntartható egészségügyi rendszerek megteremtését tűzte ki célul.

2011 első félévében Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét. Hazánk első alkalommal látja el az elnökségi teendőket.


Az egészségügy nem tartozik az Unió közösségi politikái közé, mivel az egészségügyi ellátás megszervezése a tagállamok hatáskörébe tartozik. Ugyanakkor vannak bizonyos – elsősorban közegészségügyi - területek, amelyeken a tagországok nem tudnak kellő hatékonysággal fellépni, ezért közösségi együttműködés szükséges. Ezek a területek a következők: a táplálkozás, a túlsúlyosság elleni küzdelem, a dohányzás, a különböző fertőző betegségek és járványok (AIDS, tuberkulózis, hepatitis B és C, szezonális és H1N1 influenza) ellenőrzése, a határon átívelő egészségügyi szolgáltatások, valamint az emberi szervek (vér, szövetek, sejtek) felhasználásának szigorú szabályozása. A gyógyszerészeti termékek egységes piacának megteremtése szintén fontos részét képezi a tagországok közötti egészségügyi együttműködésnek, amely nem csak az egészségvédelmet szolgálja, hanem a gyógyszeripar fejlődését, a versenyképességet és a kutatást is ösztönzi.


Az egészségügyi rendszereknek EU-szerte hasonló kihívásokkal kell szembenézniük: a lakosság elöregedése, az egészségügyi szakemberek és a betegek mobilitása, az orvos-technológia gyors fejlődése, valamint az egészségügyi rendszerek finanszírozásának fenntarthatósága. A magyar elnökség célul tűzte ki a fenntartható egészségügyi rendszerek megteremtését; ennek érdekében elő kívánja mozdítani a jövő egészségügyi rendszereibe való befektetést, az egészségügyi ellátás hatékonyságát növelő új modellek támogatását; az egészségügyi humánerőforrás problémák uniós szintű megközelítését, valamint az e-egészségügyi rendszerek fejlesztését.


A gyógyszerügyet illetően, a magyar elnökség haladást kíván elérni a Bizottság által előterjesztett jogszabályjavaslatokból álló gyógyszercsomag még nyitott kérdéseiben. Célul tűzte ki a vényköteles gyógyszereken feltüntetett betegtájékoztatásról szóló tervezettel kapcsolatos politikai megállapodás elérését is.


Az egészségügyi biztonság megerősítése érdekében a magyar elnökség felül kívánja vizsgálni az EU influenzajárványra vonatkozó felkészülési tervét, valamint kiemelt figyelmet kíván fordítani a gyermekkori védőoltások határon átívelő aspektusaira is. Újra kívánja gondolni az EU Népegészségügyi Programjának jövőjét. Teret kíván engedni a mentális egészséggel kapcsolatos uniós és tagállami szintű kezdeményezéseknek. Prioritásként fogja kezelni a gyermekek és fiatalok egészséges életmódra nevelését is.(AZS)


Forrás: Az Európai Unió Tanácsának Magyar Elnöksége.
http://www.eu2011.hu/hu/foglalkoztatasi-szocialpolitikai-egeszsegugyi-es-fogyasztovedelmi-tanacs-epsco
(letöltés dátuma: 2011. január 3.)


2011-01-03 15:15:54

Nincsenek megjegyzések: