2011. január 17., hétfő

Ezt még mindenképpen le akartam írni, hogy az egész magyar egészségügy egy csődtömeg, egy működésképtelen kupleráj, ahol a madam a mindenkori kormányzat. Csak sóherok, így a lányok is elég kedvetlenül dugnak. A probléma nem specifikusan FIDESZ eredetű, hanem az elmúlt évtizedek, 50-60 év közös bűne, de közel a vég.

Itt is potyognak ki a csontvázak, meg a rothadó hullák a szekrényből, padlásról...Büdös is van. Toldozni-foldozni reménytelen, ezt bizonyítja harminc év impotens reformlendülete, bólogató miniszterek tucatjai. És az ellátás már régen nem látható színvonala, mert a vízvonal alatt van.

Ha erre valóban nem akarnak pénzt adni, jaj nekünk. Úgy értem nektek is. Kérjétek meg szépen Viktort, ne a focival foglalkozzon.

Addig, amíg az ÁNTSZ, a minisztérium, az önkormányzatok közreműködnek a helyzetet konzerváló jogsértések maszkolásában, és ehhez tevőleges segítséget nyújtanak, semmi nem fog javulni. Persze minden egyes ilyen szemetet ki kellene rúgni. De akkor üresen maradna az Országnak háza.


11-01-17 - írta Giulio

Kórházak csapják be saját dolgozóikat
2011. január 17. 05:00

Magyar Nemzet


Alapbértől függően 30–60 ezer forinttól eshetnek el az egészségügyi dolgozók amiatt, hogy a kórházak jelentős része nem választja szét az intézmény által elrendelt, illetve a magasabb bérért, önként vállalt órákat – értesült a Magyar Nemzet. A hazai intézményekben ráadásul rendszeresen megsértik az európai munkaidő-direktívákat.

A foglalkoztatók úgy játsszák ki a jogszabályokat, hogy pontatlanul végzik az általuk elkészített munkaidő-beosztásban szereplő órák minősítését, vagyis azt, hogy melyek sorolhatók a kórház által elrendeltek, illetve melyek a dolgozók által önként vállaltak közé. Az önként vállalt munkaórákért ötven százalékkal többet kellene fizetniük az intézményeknek, így a hamis adminisztráció miatt jelentős összegtől fosztják meg az egyébként is európai színvonal alatti bérért dolgozó hazai szakembereket. Ráadásul így a nyugdíj szempontjából fontos szolgálati idő is jelentősen csökken. Egyes munkáltatók nem csak az anyagiak terén használják ki beosztottaikat – olvasható a Magyar Nemzet hétfői számában, melyből további részleteket is megtudhat.

*****************

A fenti tömeges jogsértésekkel minden eddigi kormányzat tökéletesen tisztában volt az uniós csatlakozás óta. Az ügyben számtalan megkeresés ment konkrét panaszokkal a Munkaügyi Felügyelethez, minisztériumhoz, bírósági ítéletek is születtek. A mindenkori kormány azonban makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy márpedig az orvos ingyen IS dolgozzon.

Amit mi már 2004. május 1-e előtt észrevettünk, azt ők most engedik ki a nyilvánosság elé. Mert persze ők is tudtak minderről. Az ügyelet nyugdíjba történő beszámítása azonban úgy látom, még mindig tabu, én 33 munkaévem alatt legalább 50-et ledolgoztam.

Mindenesetre a nulláról való elmozdulás első jele ennek a hírnek a megjelenése. Kérdés, korrigálnak-e visszamenőlegesen, -ezt a FIDESZ természetesnek tartja- kártalanítanak-e visszamenőlegesen, ez pénz, és büntetnek-e ott, ahol a menedzsment lebukott?

A képet tovább árnyalja, hogy a fenti jogtiprások nem csak a kórházakban, hanem például a háziorvosi ügyeletekben is rendszeresen, tömegével zajlanak. Fiatal orvosok 72 órákat húznak le egyfolytában. Ezután már életveszélyesek lehetnek. Az ő önkizsákmányolásuk nélkül viszont a pénztelen ügyeleti rendszer AZONNAL összeomlana.

Láttam olyan ügyeleti beosztást még tavaly, ahol háziorvos kolléga 4 teljes naptári napot rendelt/ügyelt egyfolytában. Az ügyeleti beosztásokat megkapják az ÁNTSZ-ek, és mindezt ENGEDÉLYEZIK, pedig jogellenes. Betegellenes.

Tehát ismét belefutunk egy alapproblémába, az ÁNTSZ rendszeresen asszisztál e törvénysértésekhez, miközben vezetői esküt tettek, ezt megszegik, és akár bűnözők is lehetnek emiatt, minimum társtettesi minőségben.

Eszement polgármesterek , testületek néhány helyen állásvesztéssel fenyegetik azokat a háziorvosokat, akik a törvényt betartva szeretnének dolgozni, és háziorvost bíróság el is marasztalt azért, mert betartotta a törvényt. Ezért vagyunk ilyen lelkesek...

Emlékezzünk Dr. Herczegh Ferenc történetére Nyíradonyból. Egy fideszes kiskirály gyakorlatilag kinyírta a kollégát, mint a papírkutyát, az ÁNTSZ és a független magyar bíróság asszisztálásával.

Pedig csak a jogellenes munkavégzést szerette volna megszüntetni.

2004-ben kizárólag ügyészi beavatkozás segítségével tudtam elérni, hogy nekem se kelljen jogellenesen ügyelnem, és a cél érdekében gyakorlatilag szét kellett vernem a mezőkövesdi városi ügyeleti rendszert a magam jogos érdekében. Mindennel fenyegettek.

De azért lebontottam, és most hat éve egyáltalán nem ügyelek. Az igaz, hogy azóta nemigen csesztetnek feleslegesen holmi felfuvalkodott matyók városi polgármesteri székükből, mert látják, hogy a fagyi képes visszanyalni.

Az ügyben profi kiképzéssel rendelkezem.

Tanulságos:


Mezőkövesdi Városi Ügyészség,
Mezőkövesd

T. 121/2004/3-11. szám

Dr. Keszthelyi Gyulának
Tard
Béke u. 42. szám

A Mezőkövesdi Városi Ügyészséghez benyújtott, Mezőkövesd város orvosi ügyeleti beosztására vonatkozó beadványa tárgyában az alábbiakat állapítottam meg:

Az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló 2003. évi LXXXIV.törvény- mely jogsza-bály 2004. május hó 1. napján lépett hatályba - 5. § (5) bekezdése szerint az egészségügyi dolgozó által egy héten valamennyi, az e törvény III. fejezetében felsorolt jogviszony alapján végezhető egészségügyi tevékenység együttes időtartama - a 13.§ (2) és (4) bekezdésében foglalt kivétellel - 6 havi átlagban nem haladhatja meg a heti 60 órát, továbbá az egészségügyi tevékenység időtartama egy naptári napon a 12 órát akkor sem haladhatja meg, ha az egészségügyi tevékenység végzésére párhuzamosan több, vagy többfajta jogviszony keretében kerül sor.

A fentieken kívül az egészségügyi ellátás folyamatos működtetésének egyes szervezési kérdéseiről szóló 47/2004. (V. 11.) ESzCsM rendelet 15. § (6) bekezdése úgy rendelkezik, hogy az ügyeleti szolgálatot, valamint a központi ügyeletet (a továbbiakban: ügyelet) a területi ellátási kötelezettséggel működő háziorvos az önkormányzattal, illetve intézményével kötött szerződésének megfelelően látja el.

A területi ellátási kötelezettség nélkül háziorvosi tevékenységet végző orvos az ügyelet működtetőjével kötött szerződésben rögzített feltételek szerint működik közre az ügyelet ellátásában.

Továbbá az egészségügyi ellátás folyamatos működtetésének egyes szervezési kérdéseiről szóló 47/2004. (V. 11.) ESzCsM rendelet 23. § (1) bekezdése kimondja azt is, hogy ez a rendelet a kihirdetését követő ötödik napon lép hatályba, rendelkezéseit a 2004. júniusi munkarend meghatározásakor alkalmazni kell.

Az egészségügyi ellátás folyamatos működtetésének egyes szervezési kérdéseiről szóló47/2004. (V. ll.) ESzCsM rendelet a Magyar Közlöny 2004. május hó ll. napján megjelent számában került kihirdetésre, így a rendelet 2004. május hó 16. napján lépett hatályba. A 2004. május hó 1. napján életbe lépett jogszabály változás miatt az ügyeleti szolgálat, valamint a központi ügyelet ellátására a területi ellátási kötelezettséggel működő háziorvosokkal, illetve területi ellátási kötelezettség nélkül háziorvosi tevékenységet végző orvosokkal korábban kötött szerződéseket- annak érdekében, hogy érvényesüljön a napi 12 órás korlátozás - felül kellett volna vizsgálni, velük új szerződéseket kellett volna kötni, és az új szerződések alapján már 2004. június hónapra vonatkozóan ki kellett volna alakítani az új ügyeleti beosztást. Mezőkövesd Város Önkormányzatának Rendelőintézete azonban 2004. június hó 8. napjáig a jogszabályban írt kötelezettségét elmulasztva sem az új szerződéseket nem kötötte meg, sem a jogszabályváltozást figyelembe vevő ügyeleti beosztást nem készítette el.

A fentiekben leírt mulasztásban megnyilvánuló törvénysértés miatt a mai napon felszólalás ügyészi intézkedést nyújtottam be Mezőkövesd Város Önkormányzata Rendelőintézetének vezetőjéhez.


Mezőkövesd, 2004.június hó 30. napján


Dr. Tóth Béla
Városi vezető ügyész

A dolog teljes sikerrel járt, az út azóta ki van taposva. Csak néhány nagy arcot is meg kell sorozni hozzá. Ettől félnek a kollégáim. Meg vannak félemlítve.



Nincsenek megjegyzések: