2011. január 23., vasárnap

11-01-23 1- írta Giulio

"A Magyar Orvosi Kamara (MOK) 2010-es bértáblája szerint 200.000 és 1,3 millió forint közötti nettó fizetést kellene kapniuk az orvosoknak. Az orvost azért kell megfizetni, hogy ne pénzért dolgozzon – kezdte előadását dr. Nagy Ferenc, a MOK alelnöke, aki a köztestület bértábláját mutatta be egy szakmai konferencián. Szerintük csak ezzel az életpályamodellel lehet hatékonyan küzdeni a hálapénz ellen.

...A szakmai előrehaladással kapcsolatos kívánalmakat is megfogalmazták a kamaránál, eszerint az öt éve a pályán lévő doktoroknak önálló szakorvosként kellene dolgozniuk, míg 10 évvel a munkába lépés után vezetésre alkalmas tudással, döntési lehetősséggel kellene rendelkezniük."

***************

Mindezekkel kapcsolatosan néhány alapvető tény:

1. A sebészek (!!!), szájsebészek, gyermeksebészek, idegsebészek, kardiológusok, ortopéd-traumatológusok, szívsebészek szakképzése több mint 5 év.

2. Mivel évente 2-3 alkalommal lehet szakvizsgát tenni, emiatt az 5 éves szakképzésű szakmák (ebből sok van ám!) esetén sem lehet a szakvizsgát 5 éve belül megszerezni.

3. Az orvosnők jelentős része az első szakvizsga előtt-alatt megy el szülni. Emiatt a MOK szakmai kívánalmát képtelenség teljesíteni.

Összefoglalóan megállapíthatjuk, hogy az előterjesztés a hatályos jogszabályokat és az eddigi tapasztalatokat teljes mértékben figyelmen kívül hagyja.


11-01-23 - írta Giulio

A fuldokló magyar egészségügy bérezése a mindenkor kommunista kormányzatok szégyene.

Ebből a szempontból a fidesz is csak egy csúcskommunista, rabszolgatartó hatalom. Nincs pénz, mondják, miközben mindenki jobban keres nálunk, orvosoknál. A focisták, bankárok, és más semmittevők, vagy, hogy egyebeket ne említsek, politikusok.

A rezidensek méltányolható, de tétova, és kormányzati gyeplővel irányítgatott tántorgása helyett itt egy korrekt, konkrét ajánlat:

Nincs pénz az összegre? Legyen akarat a sorrendre. A pénzhiányra való hivatkozás is hazugság persze, de ne vegyük észre. Ha nincs pénz, hát nincs. De azt nem mondja senki, hogy csak azért, mert Réthelyi egyedül betalál (betalál?) a minisztériumba, többet érdemel politikusként, mint mondjuk egy szívsebész.

Szegény ország vagyunk, tenger az adósság, de én azért fontosabb vagyok, mint a miniszterelnök, aki a mostani fizetése nélkül is elnyomorogna azért.

Ennek a javaslatnak az alapján sajnos minden orvos megelőzné fizetés (nem jövedelem) tekintetében például Orbán Viktort, vagy Matolcsy Györgyöt. Ajjaj...

Viszont helyre zökkenne a kificamodott társadalmi értékrend.

Mi lesz az ego-val?


Tízezer forintos órabér felett
2011. január 21.

Az Amerikai Egyesült Államok Munkaügyi Minisztériumának nyilvántartása szerint a legjobban fizetett mintegy 800 állás között az első helyen: az aneszteziológusi áll. A "megkerülhetetlen" orvosok átlagos órabére hetven dollár (megközelítőleg 13 ezer forint), évi fizetésük 145 ezer 600 dollár (29 millió forint). Őket követik a belgyógyászok, a szülészek és nőgyógyászok, a sebészek, valamint az általános orvosok ("háziorvosok").

A hatodik legjobban fizetett foglalkozás a gyermekorvosi - az ő keresetük (a 65 dolláros órabér és az évi 136 500 dolláros átlagfizetés) épp csak hajszállal marad el előbb említett kollégáik bérétől.

Szinte meglepő, hogy az orvosok közé hetedikként be tudtak "csúszni" a vállalati elnök-vezérigazgatók - éves fizetésüket a munkaügyi tárca 136 400 dollárban állapította meg; e mögött 65 dolláros órabér van.

Utánuk a pszichiáterek következnek, majd a repülőgép-pilóták, akiktől ismét az orvosok, méghozzá a fogorvosok veszik át a stafétabotot. S csak a 14. helyen bukkannak fel a jogászok, 44 dolláros órabérrel, azaz 92 700 dolláros évi átlagkeresettel.

Innen kezdve már színesebb a paletta. A 90 ezer dolláros éves keresettel rendelkező informatikai csúcsvezető például csupán a 17. a rangsorban. (Persze ez is igen jó keresetnek számít az 55-60 ezer dolláros átlaghoz képest.) Megközelítőleg ugyanennyit keresnek a csillagászok, a közlekedési mérnökök, a jogi tanszéken tanítók, a marketingmenedzserek és az atomkutatók is. A 26. helyen állnak a gyógyszerészek, 39 dolláros órabérrel és 82 ezer dolláros éves fizetéssel.

Jól fizetik - persze csak az orvosi csúcsszakmák után! - a politikusokat is Amerikában, akárcsak a pénzügyi igazgatókat és a biztosítási statisztikusokat. Közel egyforma összeget visznek haza a közgazdászok és a HR-menedzserek, és nem sokkal kevesebbet (évi 68 ezer dollárt) a körzetiorvos-asszisztensek. A csontkovácsoknak sincs okuk panaszra - övék az 56. hely a listán; náluk valamivel kevesebbet keresnek az állatorvosok (65 300 dollárt). A százas lista végén találjuk a rendőrség és nyomozóhatóság menedzsmentjét (63 200 dollár) és a gyógytornászokat (58 700 dollár), a szociológusokat pedig már csak a 116. helyen.

Jóval alattuk tűnnek fel a táblázatban a piackutatók (54 800 dollár), a divattervezők (54 500 dollár) vagy például az ingatlanügynökök (54 400 dollár). És csak utánuk kullognak a producerek és a rendezők.

Nos, mindez így néz ki - papíron. De ha utánanézünk, kik lakják az elegáns környékeken pompázó kastélyokat, rögtön világossá válik, hogy a hivatalos statisztika, mely átlagbéreket tartalmaz az néhány egyéb bevételi forrást nem vesz (nem tud) figyelembe, ezért nem a valós képet mutatja.

Csernyánszky Judit, Washington (Forrás: Magyar Orvos)


WebDoki

http://www.webdoki.hu/cikk.php?cid=63777

Nincsenek megjegyzések: