2011. január 12., szerda


Hol jobb az egészségügy?

Svédország vs. Magyarország

Írtam egy rövid összefoglalót a legnagyobb különbségekről a magyar és a svéd rendszer között. Egész biztosan egy csomó minden kimaradt. Nincs olyan, hogy ez a jobb, vagy az a jobb, ezek helyett következzen a lista. Mindenki döntse el maga, érdemes-e, megéri-e a váltás. Nekem egyértelműen megérte. Magyarországon egy adott pillanatban 4 munkahelyem volt, hogy megéljek. Adminisztráltam, ügyeskedtem az egyéni vállalkozói munkavállalással, tűrtem hogy néhányan belém töröljék a lábukat a munkahelyeimen. Aztán egyszer betelt a pohár és váltottam. Életem legjobb szakmai döntése volt. Persze itt sincs kolbászból a kerítés, mindenért meg kell dolgozni. Az arányok mások: feleannyi munkával stresszmentesebben tízszer annyit keresek.


Ma egyetlen munkahelyem van, ahol megbecsülnek és elismernek és ahol a szakmára koncentrálhatok végre, mert nem szennyeznek a megélhetéssel kapcsolatos gondolatok és a paraszolvenciás megaláztatás.


Magyarország:


1. Feudális-autoriter kapcsolat az osztályvezető főorvos és beosztottjai, valamint az orvoskollégák között
2. Magázás orvos-orvos, orvos-beteg között
3. 120-130.000 ft kezdő szakorvosi fizetés
4. Van paraszolvencia (változó, a fehér bér kb. 1-2-szerese)
5. Ügyelet bentalvós és kényszerből történik (idősebb főorvosok alig vagy egyáltalán nem ügyelnek)
6. Alulképzett, kedvetlen nővérek, akik az ISO miatt szinte kizárólag csak adminisztrálnak. Minőségbiztosítási ellenőrzés kb. félévente-évente.
7. Van orvosi pecsét, papíralapú a recept
8. Betegfelvétel, kórlapírás, zárójelentés írás papíron
9. Lelet nyomtatás, 2 példány, pecsét, aláírás, elszámolási nyilatkozat.
10. Műtéteket osztályvezető főorvos úr osztja be, ügyelve arra, hogy ne operálj „túl sokat” – ne keress túl sok pénzt
11. Fáradt, kiégett egyetlen műtősnő, aki délután fél 4-kor szól az orvosnak, hogy „hát a Kovács néni elmarad holnapra mert megy a buszom”
12. A főorvos operál először, aztán csökkenő sorrendben a „kicsik”
13. Kiöregedett műszerpark, el-elromló operáló gép, esetenként rozsdás műszerek. Az orvos hiába kéri ezek cseréjét, mert úgysincs rá pénz, ezért megtanul ezekkel operálni.
14. Igazgató úr ismerősének megoperálása esetén telefonálni kell a titkárságra, hogy jól ment a műtét
15. Főorvosnő belejavít a lázlapodba, ezzel mintegy felülbírálva a terápiás elképzelésed, bár szakorvos vagy
16. Van szakvizsga
17. Szakrendelés szűk helyen, 2 rendelés megy egy légtérben, 40 négyzetméteren 2 orvos, 1 titkárnő, 2 asszisztens, egyidőben csengő 2 telefon, 2 beteg, 2-3 hozzátartozó. Mivel a 2 rendelésre csak 1 műszer van, vársz a sorodra szépen
18. 2 orvosi szoba 8 orvosra. A 2 szobában 2 ágy, egyiknek a matraca billeg, másiknak a lába esik ki, ha nem jól ülsz/fekszel rá
19. Liftben 3 havonta cserélődő kód, kód nélkül nem indul
20. + Magyar nyelv használata, magyar betegek, magyar közeg
21. + Szülők, rokonok, barátok, ismerősök Magyarországon
22. Műszerezettség hiánya (pénz nincs rá) – bizonyos vizsgálatok csak az egyetemi klinikán végezhetőek el
23. Közbeszerzési eljárások zárt ajtók mögött, titkos alkukkal
24. Kötelező pontszerzési rendszer a működési engedély 5 évenkénti meghosszabbításához. A továbbképző kurzusok díját, odautazást, szállást te állod. Vagy egy gyógyszercég, sok felírt gyógyszerért cserébe.
25. Munkatárs születésnapja alkalmából, gyermekének születésekor gratuláció
26. Osztályvezető nem érdeklődik afelől, hogy miként érzed magad az osztályon, min lehetne változtatni szerinted, mik az elképzeléseid a saját szakmai jövőddel kapcsolatban
27. Fizetés KJT szerint.
28. Korai nyugdíjazás, alacsony nyugdíjjal mivel a bevétel nagyja adózatlan paraszolvencia volt. Egy ügyesebb csempéző többet keres az orvosnál.

Svédország


1. Demokratikus rendszer a vezető orvos (verksamhetschef) és a kollégák között, a főorvosok és a rezidensek között.
2. Magázás hiánya, melynek - részben - nyelvi okai vannak (tegezés mint angolban).
3. 905.000 ft kezdő szakorvosi fizetés (a gyengébb helyeken)
4. Nincs paraszolvencia
5. Ügyelet otthonról telefonnal és megválaszthatod, ha akarod 1 hónapot teljesen ki is hagyhatsz. Jól megfizetik és szabadnapokkal kompenzáják, ergo motivált vagy, hogy ügyelj.
6. Igen magasan képzett, munkájukban motivált nővérek, akiknek papíradminisztrációjuk minimális, de azért van. ISO és minőségbiztosítási ellenőrzés nincs.
7. Orvosi pecsét nincs. A recept elektronikus, számítógépen megy a gyógyszertárhoz. Megyén belül tetszőleges patikában kiváltható.
8. Teljes adminisztráció számítógépesített. Az orvos diktál, a titkárnő beírja egy másik szobában, majd az orvos visszakapja a leletet a számítógépen elektronikus aláírásra.
9. A beteg leletet nem kap, de az kipostázható kérésre. A háziorvos és más kolléga hozzáfér a beteg teljes elektronikus dokumentációjához, mivel ugyanazt a rendszert használja mindenki.
10. A műtét egy elvégzendő feladat, külön juttatás nélkül. A napi mennyiséget az orvos magának szabja meg, de van egy elvárt éves szint, amit hozni illik. Gyors, pontos és szakszerű munkavégzés elvárt.
11. Több műtősnő van, akik cserélik egymást, ha fáradnak. Nem égnek ki, mert ők a hét minden napján nem a műtőben vannak.
12. Nincs feudalisztikus rangsorrend abban, hogy ki mikor használja a műtőt.
13. Vadonatúj, legmodernebb műszerek. Bármikor készek beszerezni újabb, modernebb műszert, ha az a műtétet gördülékenyebbé, biztonságosabbá teszi. Igaz ez időbe telhet. Mivel az orvos Magyarországról jött és mostoha körülményekhez szokott, természetesen itt profi módon operál a jobb műszerparkkal.
14. Azt sem tudod ki az igazgató. VIP beteg fogalma nem létezik.
15. Lázlapodba nem javítanak bele, mert nincs. Elfogadják a kezelésed, elvégre azért te felelsz, mert szakorvos vagy.
16. Nincs szakvizsga. Lejár a képzésed és megkapod a bizonyítványt erről. Onnantól szakorvos vagy és felelős a terápiáidért.
17. Minden egyes orvosnak külön szakrendelője van, ami egyben az orvosi szobád is. Minden műszer megvan benne, ami a betegvizsgálathoz szükséges.
18. 15 szoba 15 orvosra.
19. A lift kód nélkül működik és bárki használhatja
20. – svéd betegek, svéd közeg, nyelvi handicap
21. – szülők, rokonok Magyarországon, de idővel barátok, ismerősök Svédországban
22. Kisvárosban olyan vizsgálóműszerek, amelyeket Magyarországon kiváltságosok kezelhetnek egyetemi klinikákon
23. Teljesen nyilvános közbeszerzési eljárások, amelyre nővér is beülhet, kérdezhet, véleményezhet
24. Kötelező pontszerzés nincs. Mindenki maga képezi magát, ahogy jónak látja. Évente 1 belföldi és 1 külföldi utat áll a klinika, ebbe beletartozik a repülőút, szállás és részvételi díj is.
25. Munkatárs születésnapja alkalmából, gyermekének születésekor gratuláció, tortával ünneplés
26. Évente fejlődési beszélgetés a vezető főorvossal. Meghallgatják az óhajaid, észrevételeid, megpróbáljátok közösen tervezni a jövő évet.
27. Fizetésemelés évente kb. 1.5-2%-kal.

28. Késői nyugdíjazás magas nyugdíjjal. Paraszolvencia nem volt de a fizetés végig hivatalosan magas volt. Úgy értem az orvos többet keres mint a csempéző.


http://praxis.blog.hu


Nincsenek megjegyzések: