2011. január 11., kedd



Az adósság és a hálapénz tartja fenn a rendszert?

A Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetségének állásfoglalása a rezidensek javaslatáról.


Pénz helyett újabb ötlet, amin vitatkozni lehet? címmel juttatta el állásfoglalását a zöldkeresztes mozgalomról a Szövetség az Egészségügyért – Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége a Weborvoshoz.

Az elmúlt időszakban országos vita folyt, folyik arról, hogy mekkora mértékű az egészségügyi intézmények, s főleg a kórházak számlatartozása beszállítóik felé, valamint arról, hogy milyen módon lehetne a magyar orvosokat, ezen belül a rezidenseket a magyar egészségügyi rendszernek megtartani. Egyszóval: hogyan lehetne az orvosokat itthon tartani.

A vita hevében szinte mindig - így most is - felmerült a hálapénz kérdése is.

Nyilvánvaló, hogy az egészségügyi rendszert - a jelenlegi alulfinanszírozott helyzetben – a beszállítók felé fennálló tartozások, s a hálapénz tartja még működésben. Az ismert, 2011. évi költségvetési számok alapján, a szállítók felé fennálló több tízmilliárdos tartozás-állomány nem fog jelentősen csökkenni.

Ebben a gazdasági közegben született meg a Magyar Rezidens Szövetség javaslata: 100 százalékos béremelést kapjon az a szakorvos, rezidens, aki csatlakozik az úgynevezett zöldkeresztes mozgalomhoz, s dekraláltan lemond a paraszolvenciáról. Feltéve és elfogadva az ezzel kapcsolatos közvélemény kutatás pontosságát, az orvos-társadalom bő hetven százaléka csatlakozna és elfogadná a zöldkeresztes mozgalom feltételeit.

Szövetségünk - tagjainktól bekért információk alapján – számításokat végzett. Eszerint a csatlakozó mintegy 25 000 orvos, 100 százalékos béremeléséhez, járulékokkal együtt, évente mintegy 60 milliárd forint plusz forrás szükséges.

A javaslatról parázs vita folyik. Megszólalt a kérdésben az egészségügyi rendszer szinte minden jelentős képviselője. Csupán az egészségügyi tárca állásfoglalása hiányzik. Nevezetesen: rendelkezésre tudja-e bocsátani a szükséges 60 milliárdot a mozgalom működtetéséhez. Ugyanis az adóssággal küzdő egészségügyi intézmények – az említett okok miatt – kigazdálkodni nem tudják ezt a pénzt. Ha nem, akkor nyilvánvalóan elvitatkozunk egy ideig a zöldkeresztes mozgalom kéréseiről, mindaddig, amíg valaki újabb pénzpótló, hamvában holt ötlettel elő nem hozakodik.



Dr. Balaton Péter titkár,

Dr. Pusztai Dezső elnök

Nincsenek megjegyzések: