2011. január 26., szerda


Kérjük, orvos helyett forduljon a

számítógéphez!

2011. január 25.

Nagy-Britanniában egymás után születnek takarékossági szükségintézkedések a hatalmas államadósság csökkentése érdekében. Legújabban azzal kívánnak megtakarítani egymilliárd fontot, hogy arra kérik a lakosságot: ha lehetséges, ne menjen el panaszaival a rendelőbe, vizsgálat helyett e-mailen küldje el orvosához a szimptómái leírását.

Az e-mailen beküldött adatokat a háziorvosnak a rendelés szüneteiben vagy az után kell feldolgoznia. Arra kérik a pácienseket, hogy a leírás ne legyen hosszú, szorítkozzék a lényegre. S ha van erre mód, a páciens mérje meg nemcsak a lázát, hanem a vérnyomását és a vércukorszintjét is.

A brit egészségügyi minisztérium szerint a távdiagnózis időt takarít meg, az orvos többet tud foglalkozni a súlyos esetekkel. A brit Egészségügyi Tanács azonban attól tart, hogy életveszélyes kórtünetek maradnak így felderítetlenül.

Valaki például, megírja, hogy csúnyán köhög, de nem tudja, hogy súlyos mellhártyagyulladása van, ami a szívére mehet. Persze azért sem lelkesednek az orvosok, hogy a rendelés után e-mail üzeneteket elemezzenek, és válaszokat írjanak. Felmerültek etikai kérdések is. E-mailen beküldött adatokat más is elolvashat, nem csak az orvos.

A minisztérium elsősorban a krónikus betegek esetében tartja praktikusnak a javasolt módszert. A szív- és cukorbetegek küldhetnék be így az állandó ellenőrzési adataikat. Ezt hatezer betegen máris elkezdték kipróbálni.



InfoRádió - Sárközi Mátyás (London)


KOMMENT :


"Fájdalom: egyes gomb.
Szédülés: kettes gomb
Légzéssel kapcsolatos panaszok, fulladás, köhögés: hármas gomb
Emésztéssel kapolatos panaszok, hasmenés, hányás: négyes gomb
Szivdobogás, ritmuszavar: ötös gomb
Bőrelváltozások: hatos gomb.
Amennyiben panaszai nem tartoznak az előzőekbe, nyomja meg a hetes gombot.
Viszalépés a főmenübe: nulás gomb.

Ön a hármas gombot nyomta meg.
Köhögés:egyes gomb
Fulladás, nehézlégzés: kettes gomb.
Vissza a főmenübe:nullás gomb

Ön az egyes gombot nyomta meg.
Száraz köhögés: egyes gomb
Fehér habos köpetürités: kettes gomb
Sárgás, zöldes köpetürités: hármas gomb
Véres köpet: négyes gomb
Vissaza a főmenübe: nullás gomb."


Na, valahogy így

Nincsenek megjegyzések: