2011. január 27., csütörtök

Policisztás ovárium szindróma

(Polycystic ovary syndrome)

PCOS

Összeállította: Petrányi Gyula dr.

Legújabb frissítés a weboldalon: Újdonság: Szakirodalom hazai szerzőktől - 2011. jan. 10.
(az egyes fejezetek felújítási dátumait a tartalomjegyzék mutatja)

A PCOS a leggyakoribb hormonális zavar, világszerte a nők csaknem 10%-át érinti. Magyarországon ez mintegy félmillió nőt jelent, népbetegség, amire még nem terelődött kellő figyelem, számos területen szakmai-szakmapolitikai szemléletváltásra van szükség a kórkép felismerése és helyes kezelése érdekében.

A problémák sora röviden:

  • Már a kórkép köztudatba átment elnevezése is félrevezető, kizárólag nőgygyógyászati problémának álcázza az (alapvetően belgyógyászati) általános anyagcsere- és hormonzavart. A lényeg ugyanis a túlzott férfihormon-hatás a petefészek-működés zavarával, amiben a policisztás ováriumkép nem is mindig mutatkozik.

  • A PCOS sokféle lehetséges tünete sem mindig jelentkezik egyszerre, viszont az egyes tünetek bármelyikének leggyakoribb oka a PCOS: zsíros bőr, pattanások (acne), férfias típusú szőrösödés (hirsutismus), súlyfelesleg (leginkább a hasi területen), rendellenes havivérzés (oligo- amenorrhoea), teherbeesési nehézség, teherbeesés esetén korai magzati elhalás, terhességi cukorbaj. Panaszokat általában már a serdülőkortól okoz, de fennmarad az egész életen át. Gyakran társul 2-es típusú cukorbetegséghez, zsíranyagcsere zavarokhoz. Megfelelő kezelés nélkül lassacskán súlyos szív- és érrendszeri szövődményekhez vezet.

  • A beteg panaszai szerint fordul orvoshoz, viszont a vizsgálóban a PCOS gyanúja gyakran fel sem merül, vagy a megfelelő kivizsgálás érdekében nem irányítja betegét a témában naprakész isnmeretekkel és megfelelő gyakorlattal rendelkező belgyógyász-endokrinológushoz.

  • Nincs a PCOS-re specifikus diagnosztikus teszt, mely bizonyítja a kórképet, de a beteg kikérdezésével és alapos megtekintésével (anamnesis, fizikális vizsgálatok), néhány kiegészítő vizsgálat bevonásával a PCOS gyanúja könnyen igazolható, ill. elkülöníthető a hasonló tüneteket okozó, de sokkal ritkább egyéb betegségektől.

  • A PCOS-ben szenvedő tartós életmódi változtatásokra és gyógyszeres kezelésre szorul. Nemcsak az éppen panaszt okozó tünetet kell kezelni, mert ez nem jelenti a betegség kezelését. Az alapvető, többnyire örökletes okokat ma még nem tudjuk megszűntetni, de a háttérben meghúzódó csökkent inzulin-érzékenység (inzulin rezisztencia) tartós és komplex kezelése önmagában is visszaszorítja a tünetek döntő többségét és megelőzi a folyamat romlását. Ritkán van csak szükség kiegészítő kezelésre. A kezelés azonban tartós kell legyen, mert abbahagyására a tünetek visszatérnek.

  • A PCOS-ben nemzetközileg sikerrel alkalmazott gyógyszer Magyarországon a PCOS kezelésére egyéni engedélyhez kötött.

A PCOS a metabolikus szindrómakörhöz tartozik, ezért a vele való foglalkozás része kéne legyen az egész társadalmat érintő, a helyes életmódi-táplálkozási szokások kialakítására szolgáló törekvéseknek. Bár egyre többen felfigyelnek rá, még mindig sok a félreértés, a hiba. Legélesebb a felháborodás a teherbeesési nehézséggel küszködők körében, holott a meddőségi kérdés csak a jéghegy csúcsa: ez csak a teherbeesési szándék esetén derül ki, viszont a PCOS-ben szenvedők többsége sokáig nem is tud bajáról és csak évek múltán szembesül a kórkép káros következményeivel.

A helyzettel elégedetlenek önálló honlapot is alapítottak az információterjesztés, a kórkép jobb megértése és kezelése érdekében (www.pco-szindroma.hu). Több más magyar honlap és internetes betegfórum is foglalkozik a kérdéssel, de közöttük sok a kifejezetten téves nézeteket hirdető is (!).

Fentiek részletes kifejtése a tartalomjegyzékből választható oldalakon található, a gyakori felújítás miatt érdemes a dátumokat figyelni. A honlap tájékoztatásra, ismeretek szerzésére szolgál, nem önkezelésre. Számos részlet az ismertetett formában még nem szerepel a legújabb tankönyvekben sem, és egyes kezelési ajánlások is eltérhetnek a korábbi általános gyakorlattól. Az itt olvasottakat tehát a beteg beszélje meg orvosával a nézetletérések eloszlatása céljából, hiszen a jogi felelősség a beteget kezelőké.


http://pcos.comlu.com/index.html


A PCOS kezelése

I. rész

Az alapkezelés

ami minden PCOS-ben szenvedő számára javasolt
Frissítve: 2010. november 29.


1. Általános szempontok

A PCOS kezelésében is a korábbiakhoz képest alapos szemléleti változás szükséges. A PCOS továbra sem gyógyítható a szó teljes értelmében, de tartós tünetmentesség elérhető, az állapotromlás megakadályozható a megfelelő kezelés huzamos alkalmazásával. Viszont még a legújabb tankönyvekben, tanulmányokban is elsikkad a PCOS általános kezelésének szükségessége, mert a kezelési javaslatokat tünetek szerint csoportosítva sorolják fel. A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy a csak az egyes tünetekre irányuló kezelési próbálkozások (pl. a peteérés gyógyszeres stimulálása, a fogamzásgátlók, a petefészkek műtétei, az acne helyi vagy gyógyszeres kezelése, szőrtelenítési kisérletek) csak az adott tünetben hoznak ideig-óráig bizonyos javulást (vagy azt sem), miközben az alapbetegség kezelése elmarad, a problémák fennmaradnak, folytatódnak.

A legjobb kezelés mindig az, ami a betegség kórélettani alapjára irányul. A PCOS hétterében inzulin rezisztencia áll, tehát elsősorban ezt kell kezelni, akkor is, ha az inzulin rezisztencia tényét az erre alkalmazott tökéletlen vizsgáló módszer adott esetben nem mutatja ki. Az inzulin rezisztencia visszaszorítása a PCOS minden tünetére kedvező hatású. Kiegészítő kezelés akkor szükséges, ha az alapkezelés közben egyes tünetek nem javulnak kellő mértékben, vagy azok eleve más kezelést is igényelnek (részletesen l. a Kiegészítő kezelés fejezetben).

Az inzulin rezisztencia visszaszorítása tehát a PCOS alapkezelése. Enélkül nem érdemes másfajta kezelést folytatni, mert az egyéb kezelési formák döntő többsége (különösen a meddőségi kezelésekhez alkalmazott gyógyszerek) fokozzák az inzulin rezisztenciát.

Az inzulin rezisztencia csökkentésére három lehetőség együttes alkalmazása célszerű, ezért nevezem hármas alapkezlésnek. Ebből kettő feltételezi a beteg aktív közreműködését: életmódi kérdés, csak a harmadik összetevő a gyógyszeres kezelés.



2. A hármas alapkezelés



I. Diéta

A helyes táplálkozási szokások kialakítása mindenki számára alapvető, a PCOS-ben szenvedőnél ez különösen érvényes. Két szempontot kell párhuzamosan szem előtt tartani: az egyik a súlyfelesleg kialakulásának megelőzése, ill. a máris meglevő súlyfelesleg lefaragása, a másik pedig a táplálék megfelelő összetétele.

A súlyfelesleg a szükségeshez képest rendszeresen nagyobb mennyiségű energiabeviteltől (az napi étkezés túl nagy kalóriatartalmától) alakul ki, fokozatosan. Nem kell látványosan sokat enni ahhoz, hogy a hízási hajlam kiütközzön. A mérleg másik oldala a fizikai aktivitás: ugyanolyan kalóriabevitel csökkent fizikai aktivitás mellett hízást eredményez. Felnőttkorban már az életkor előrehaladásával csökken a szervezet energiaigénye, így már a megszokott étrend is fokozatos testsúlynövekedéshez vezethet, különösen a korral csökkenő fizikai aktivitással együtt.

A súlyfelesleg leadásához viszont jelentősen kell csökkenteni a napi étkezés össz-kalóriatartalmát, és ezen fogyás elérése esetén sem szabad lazítani, mert a kilók nagyon hamar visszajönnek. A tények beismerése az első lépés a siker eléréséhez. Ha nehéz csontozatra hivatkozunk, vagy azt hangoztatjuk, hogy szinte semmit sem eszünk, és mégis hízunk, önmagunkat csapjuk be. Csodák nincsenek: az energiamegmaradás törvénye a humánbiológiában is érvényes. Ha valaki nem eszik, lefogy - háborús körülmények között, haláltáborokban senki sem kövéren hal éhen. A túlsúlyos személynek azon kell elgondolkoznia, hogy hol visz be felesleges kalóriát, ami miatt gyarapszik a súlya, ahelyett, hogy leadná. A tiszta vízen kívül minden szájba vett anyag tartalmaz bizonyos menniységű energiát, mégha azt nem is étkezésként könyvelik el: rágógumi, fagylalt, nyalóka, üdítőital - a sok kicsi viszont sokra megy.

A Hírek... oldalon is ismertetett tanulmány megerősíti régi ismereteinket: a fogyás eléréséhez és megtartásához igenis a napi táplálék össz-kalóriamennyiségének jelentős csökkentésére van szükség, ezt nem helyettesíti csak a táplálék minőségi összetételének megváltoztatása. Az utóbbinak viszont a PCOS-ben van jelentősége, ezzel folytatom.

Az étrend alacsony glikémiás indexe PCOS-ben (és a fokozott IR-ral járó más állapotokban, pl. cukorbetegségben is) a másik fő szempont. Az étkezés ne váltson ki gyors vércukoremelkedést és ezzel fokozott inzulin-igényt.

Az adott étel glikémiás indexe (GI) az elfogyasztást követő vércukoremelkedés mértékét és tartamát jellemzi. Minél magasabbra emelkedik a vércukorszint az evés után és ez minél hosszabb ideig tart, annál nagyobb az adott étel glikémiás indexe. Ez sokban függ az adott étel összetételétől és az elkészítés módjától is. A GI-t megfelelő táblázatokból ismerhetjük meg. A GI egy adott ételmennyiségre vonatkozik, ugyanabból több étel magasabb GI-t jelent. A táplálékok biológiai hatásai ennél persze sokkal bonyolultabbak, a GI nem mindig áll egyenes arányban az elfogyasztott étel inzulintermelést provokáló hatásával, és nem tükrözi az adott étel energiatartalmát vagy annak telítőértékét sem. Utóbbira jó példa a fruktóz (gyümölcscukor). Az üdítőkben, édességekben, még gyümölcslevekben is (sokszor fel sem tűntetett adalékként) gyakran szereplő fruktóznak alacsony a glikémiás indexe, de a glukózzal (szőlőcukor) kalorikusan egyenértékű. Nem okoz telítettségi érzést, sőt, további fogyasztásra ingerel.

A PCOS-ben megfelelő diéta röviden összefoglalva:

  • Kerüljük a cukrot és cukortartalmú ételeket (édességek, üdítőitalok, gyümölcslevek)
  • Napjában gyakran, legalább öt-hatszor, de egyszerre csak kis mennyiséget együnk
  • A sok keményítőt tartalmazó ételekből csak keveset együnk (kenyér és pékárú, krumpli, rizs, tésztafélék)
  • Friss zöldség, saláta, gyümölcs (nem gyümölcslé!), nem rántott főzelékek, hüvelyesek képezzék az étrend alapját
  • Húsféléből a szárnyas és a hal (főve, grillezve) a legmegfelelőbb
  • Vizet ihatunk bőségesen, naponta egy pohár vörösbor nem árt.

Túlsúlyosakon ehhez még a napi étkezés össz-energiatartalmának (kalóriatartalmának) lényeges csökkentésével elért fogyás (a testsúly normalizálása) is szükséges (l. feljebb).

Vásárláskor tanulmányozzuk az étel összetételét, energiatartalmát. Ne dőljünk be ostoba hirdetéseknek! Ne szedjünk fogyasztószereket, "zsírégetőket", táplálékkiegészítőket, orvosi javaslat nélkül vitaminkészítményeket, - ugyanis nincs mellékhatás nélküli szer, a "vitaminok" normális táplálkozás mellett meg feleslegesek, drágák, túlzott bevitelük ártalmas is lehet, hízlalnak. Az un. diétás üdítők hosszútávú biztonságát sem ismerjük. Az ártatlannak, mellékhatás nélkülinek reklámozott növényi kivonatok sem közömbösek, gondoljunk arra, hogy a legtöbb méreg növényi eredetű (gombamérgezés, kábítószerek, nikotin, stb) és a legtöbb allergiás betegség is növényektől ered (parlagfű és társai).

(Vissza az oldal tetejére ↑)



II. A fizikai aktivitás fokozása

A rendszeres testmozgás, testgyakorlás részben elégeti a felesleges kalóriákat és egyben javítja az inzulin-érzékenységet. A lényeg a rendszeresség. Sok séta, futás, úszás, torna, labdajátékok - kinek-kinek elérhetősége és kedve szerint, olyasmi, amit naponta és szívesen tud csinálni, mert különben a lelkesedés nem lesz tartós. Minden alkalmat meg kell ragadni a testmozgásra: autó helyett gyaloglás, lift helyett lépcsőzés.

(Vissza az oldal tetejére ↑)



III. Gyógyszeres kezelés

Az életmódi változtatások önmagukban általában nem elegendők a PCOS tüneteinek visszafejlesztéséhez. A legmegfelelőbb, elsőként választandó gyógyszer a cukorbetegségben már régóta alkalmazott és olcsó metformin.

Metformin hatóanyagú tabletta Magyarországon is többféle márkanéven van forgalomban, 500, 850, ill. 1000 mg-os tabletta, továbbá 500 mg, 750 mg és 1000 mg-os elhúzódó hatású (retard) tabletta formájában (utóbbiaknál a név utáni XR vagy SR jelzéssel).

PCOS-ben szokásos napi fenntartó adagja normál testsúlyviszonyok esetén 3 x 500 vagy 2 x 850 mg, túlsúlyosakon 3 x 850 mg, maximálisan 3 x 1000 mg. Az elhúzódó hatású tabletta adagja napi 2 x 500 - 2 x 1000 mg.

Kis dózissal kell kezdeni, s csak fokozatosan szabad elérni a végleges (fenntartó) adagot, nehogy az esetleg jelentkező kellemetlenségek elvegyék a beteg kedvét a kezelés folytatásától. Emiatt egy hétig esete, vacsora után egy tabletta 500 mg-os metformin tablettával kezdünk, majd a második héttől reggel - este 500 - 500 mg-mal folytatjuk. A teljes adagot csak a harmadik kezelési héttől javasoljuk, ami napi 3 x 500 mg, folyamatosan, a menstruációtól is függetlenül.

Az elhúzódó hatású tablettával kevesebb az ellenőrzött, publikált klinikai tapasztalat (nekem sincs), de azoknál érdemes próbálkozni vele, akik a szokásos tablettákat nem tolerálják (l. lejjebb).

A metformin viszonylag rosszul szívódik fel a bélből, a szokásos tabletta bevétele után a metformin a vérplazmában csak néhány óráig mutatható ki. Biológiai hatása lényegesen elhúzódóbb, mint amit a plazmakoncentrációból gondolnánk, mert a vörösvértestekben hosszabb ideig raktározódik. Hatásának lényege az inzulin-érzékenység fokozása, a máj fokozott glukóz-kibocsátásának a csökkentése. Gyakorlatilag nem metabolizálódik, főleg a vizelettel ürül a szervezetből.

A metforminkezelés bevezetése, mellékhatások

A kezelés megkezdésekor egyeseken a gyógyszer kellemetlenségeket okozhat. Ezektől nem szabad megijedni, nem káros mellékhatásokról van szó, mindenesetre az adagemeléstől el kell tekinteni mindaddig, amíg ezek el nem múlnak a gyógyszer szedésének folytatása közben. Szédülés, haspuffadás, hasi fájdalomérzés, vizes hasmenés fordulhat elő, mely az alkalmazott adag folytatása mellett általában megszűnik, és akkor érdemes az adag további emelését megkezdeni. A teljes dózis elérését tehát nem szabad siettetni. Akiken a panaszok a kis dózis folytatása mellett továbbra is fennmaradnak, még kisebb adagot kell szedjenek, pl. csak fél tablettát este, és ha az tűrhető, akkor érdemes kétszer fél tablettára emelni. A kis dózis is még mindig jobb, mint semmi. A hasmenés-hajlamot tejtermék fogyasztása, cukrot vagy sok keményítőt tartalmazó ételek fokozzák. Esetleg érdemes másfajta metformin készítményt szedni, esetleg egyes készítmények vivőanyaga miatt az jobban tolerálható (egyelőre eldöntetlen kérdés).

A panaszok a metformin bélbeli jelenlétével függenek össze, de ezek nem tévesztendők össze a nagyon ritka, veszélyes mellékhatásokkal, ami csak súlyos vese-, máj- vagy szívelégtelenségben szenvedőkön jönne szóba. Ezekben a súlyos betegségekben úgysem a PCOS kezelése a feladat.

Rendszertelenül vagy egyáltalán nem menstruáló nőn a kezelést (negatív terhességi teszt után) megvonásos vérzés gyógyszeres kiváltásával egyidőben célszerű indítani.

Kiegészítő kezelésre csak azok szorulnak, akiknél egyes tünetek a huzamos időn át folytatott hármas alapkezelés ellenére fennmaradnak.

A metformin szedése átmenetileg felfüggesztendő altatásos műtétek idejére, illetve jódos kontrasztanyagos röntgenvizsgálatok napjára. Más gyógyszerekkel való együttes szedése lehetséges, legfeljebb ne ugyanabban az órában.

Okoz-e a metformin hipoglikémiát? Gyakran merül fel, hogy a metformin hirtelen vércukorcsökkenést (hipoglikémiát) okozhat. Elvileg önmagában nem, mert a metformin nem direkt vércukorcsökkentő szer. Azonban leginkább a kifejezetten hiperinzulinémiásakon (akiken a kezelés megkezdése előtt is volt cukoréhség, azaz spontán hipoglikémiás epizódok, leginkább túlsúlyosakon, illetve magas glikémiás indexű ételeket fogyasztását követően) előfordulhat. Valószínűen a metformin hatására javuló inzulin érzékenységet nem követi párhuzamosan az inzulin túlermermelés kellő csökkenése, ezért a cukoréhségnél leírt tüneteket okozó vércukorszint csökkenés előfordulhat. Ezt a helyes diéta tartásával (gyakori, egyszerre azonban csak kevés szénhidrátot tartalmazó étkezések) lehet megelőzni.

A metformin részlegesen csökkenti a B12 vitamin felszívódását, ami leginkább a vegan (tejterméket és tojást sem fogyasztó) vegeteriánusoknál van jelentősége, de másokon is előfordulhat. Emiatt célszerű évente a B12 vérszint ellenőrzése. A probléma jelentkezésekor B12 vitamintabletta szedésével kiküszöbölhető (nem szorul injekciós kezelésre, hiszen csak részlegesen csökkenti a vitamin felszívódását).

(Vissza az oldal tetejére ↑)



3. A kezelés követése

A PCOS diagnózisát nem pozitív laboratóriumi eredményekre alapozzuk, így a kezelés ellenőrzésében, a betegkövetés során sem a laboratóriumi vizsgálatok az elsődlegesek. A kezelés eredményessége értelemszerűen a tünetek javulásában mutatkozik meg.

A beteg követése során azt vizsgáljuk, hogyan szorulnak vissza a PCOS tünetei. Ehhez türelem is szükséges. A tünetek nem egyidőben javulnak. Leghamarabb csökken a bőr zsírossága. A pattanásosság már három hónapra észrevehetően javul. A szőrösség makacsabb, mert a szőrszálak nem hullanak ki hamarabb a kezelés hatására (élettartamuk 6 - 9 hónap!), viszont egyre kevesebb új szőr képződik. Ezt a beteg úgy érzékeli, hogy egyre ritkábban kell szőrtelenítenie.

A menstruáció néhány hónapon belül a legtöbb esetben szabályossá válik. Spontán teherbeesésre viszont már a kezelés első hónapjában is van kilátás, ezért az időben nem jelentkező menstruáció esetén terhességi teszt is végzendő.

A kezelés terhesség alatti folytatása jelentősen csökkenti a korai vetélés lehetőségét, a terhességi cukorbaj kialakulását, a terhességi toxicosis fellépését, a placenta-ártalmakat, a magzat túl nagyra fejlődését, és ugynacsak ritkább az újszülöttkori hypoglycaemia.

Ha az alapkezelés kellő várakozás ellenére sem hozza meg a várt eredményt, akkor a következőket kell mérlegelnünk:

  • A beteg együttműködése kezeléssel
    • Szedi-e rendszeresen a tablettát (nem hagyta-e abba esetleges mellékhatások miatt), fokozta-e fizikai aktivitását, tartja-e a megfelelő diétát? Utóbbit túlsúlyos egyénen a testsúlyméréssel egyszerűen lehet ellenőrízni, hiszen a felesleges testsúly lefaragása elsődleges cél.
  • Más betegség nem áll-e fenn?
    • A diagnózis revideálása felmerülhet: valamit nem vettünk észre a kivizsgálás során. Pl. a 21-hidroxiláz-hiány enyhébb formája nem ütközött ki az első vizsgálatkor, ezt utólag is kimutathatja az ACTH terhelésre a 17-OH-progeszteron kóros megugrása.
  • A metformin esetleg genetikus okoknál fogva nem hatásos
    • Ennek vizsgálata egyelőre még csak kutatás tárgya.

Ha fentiek rendben vannak, de az alapkezelés mégsem hozza meg a kellő javulást, akkor a kezelés módosítására vagy kiegészítésére is lehet szükség (l. a Kiegészítő kezelés c. oldalon).

(Vissza az oldal tetejére ↑)



4. A metformin PCOS-beli felírása

A metformin PCOS-beli adása minden országban hivatalos javallaton kívüli (off-label) gyógyszerhasználatot jelent. A legújabb hazai szabályozás szerint (1) minden személy számára egyénileg kell engedélyezési kérelmet benyújtani az Országos Gyógyszerészeti Intézethezhez (OGYI). A szükséges űrlapok az OGYI honlapjáról is letölthetők (2), valamint az eljárással kapcsolatban hasznos információk találhatók a 2. PCOS. konszenzusértekezlet publikált anyagában (3), amit egyébként is minden PCOS iránt érdeklődő orvosnak célszerű áttanulmányozni. A kérelem szakmai indoklásánál egyszerűen az első engedélyre, az, 5668/56/09 ügyszámra kell hivatkozni.

  1. 39/2008. (X.18). EüM rendelet. Magyar Közlöny 2008/149:16996-16998.
  2. http://www.ogyi.hu/formanyomtatvanyok_root/ (30-32. sz. űrlapok)
  3. A PCOS metforminkezelését áttekintő II . Interdiszciplináris Konszenzuskonferencia (Budapest, 2009. május 13.) Diabetologia Hungarica (2009) 17: 169-176.

Érdemes tudni...

A metformin Magyarországon aránylag új gyógyszer, csak lassan lépett a cukorbetegeknél korábban használt buformin (Adebit) helyébe, ezért is viszonylag ismeretlen a diabetológiában kevésbé járatosak számára. PCOS-beli alkalmazása még újabb, amit a szakmai ismeretek hiányán kívül hátráltatott a hivatalos indikáción túli gyógyszerfelírást gyakorlatilag ellehetetlenítő korábbi rendelkezés. Ez utóbbin sikerült valamennyire túllépni: 2009. április 8-án megszületett az első OGYI engedély metformin PCOS-beli alkalmazására.

A metformint 1957-ben az "időskori", ma 2-es típusúnak nevezett cukorbetegek kezelésére vezették be, hatásmódja nem volt ismert. Az 1970-es évek végétől terhességi cukorbetegségben (GDM) is sikerrel alkalmazták, anyai vagy magzati károsodást nem észleltek. Később a terheseknek mindeféle tablettás antidiabetikum szedését megtiltották (nem a metformin hibájából).

A metformin inzulin rezisztenciát csökkentő hatását csak jóval később ismerték fel, viszont éppen emiatt ma már a metformint a cukorbetegség minden fajtájában alkalmazzunk, 10 éves kortól kezdődően, a 2-es típusú cukorbetegségben pedig az elsőként választandó gyógyszer. A világban mintegy százmillió cukorbeteg szedi, sokan évtizedek óta.

PCOS-ben is, az inzulin rezisztencia alapvető szerepének felismerése óta a metformin 1996-tól sikkerrel terjed. Az off-label javallat miatt a fejlett egyészségügyi kultúrájú országban felírását csak informed consent-hez, a beteg megfelelő tájékoztatása utáni írásos beleegyezéséhez kötik, nem kell egyéni engedélyezési procedúra (ez volna kivánatos Magyarországon is).

A metformint egyébként más off-label indikációkban is alkalmazzák, pl. cukorbetegség kialakulásának megelőzésére veszélyeztetett személyeken, nem-alkoholos zsírmájban, és a megfigyelések szerint bizonyos rák-kockázat csökknető hatása is van, kifejezetten előnyös az emlőrák megelőzésében. Ezek taglalása persze meghaladja e honlap kereteit.

Égető probléma viszont a metformin terhességi alkalmazása (l. a PCOS és terhesség fejezetben is). A gyógyszertájékoztató a metformint terhesség és szoptatás alatt nem javasolja, külön indokolás nélkül. Negatív tapasztalatok ugyan nincsenek, de a terhességi biztonsági vizsgálatok a gyógyszer forgalombahozatalakor (1957!) még nem voltak kötelezőek, és hivatalosan azóta sem történtek meg. A gyógyszer gyártási szabadalma ugyanis már régen lejárt, a több tucatnyi előállító egyike sem hajlandó az indikáció kiterjesztéséhez szükséges költséges vizsgálatokat elvégezni, hiszen csak a többi cégnek adna ingyen előnyt, akiknek már nem kellene ugyanezt megtennie. Zsákutca.

A kiút lehetőségei. Terhesség vonatkozásában a gyógyszereket világszerte három kategóriába osztják: A: terhesség alatti használata biztonságos, B: terhességben való biztonságáról nincs kellő adat, C: magzatkárosító. Mindeddig a metforminnak sem terhesség, sem szoptatás alatt káros, vagy akár csak kedvezőtlen hatását nem észlelték, és számos kisebb tanulmány is a szer biztonságosságát mutatja. Ezek alapján az USA-ban, Angliában és Ausztráliában a metformin B-kategóriájú, tehát terhességben nem tiltott gyógyszer, terhességben, ill szoptatáskor való alkalmazásakor a fentebb említett tájékoztató-beleegyezési eljárást alkalmazzák.

2008. májusában az angliai NICE (National Institute for Clinical Excellence) a metformint terhességben mind a már meglévő, mind a terhesség alatt kialakuló cukorbetegség kezelésére elsőnek választandó gyógyszerként javasolja, annak ellenére, hogy a gyógyszertájékoztatóban más szerepel.

Sajnos, hazánkban egyelőre a terhesség tabu a metformin adására. Ha a metformint szedő nő teherbe esik, előbb-utóbb leállíttatják vele a metformin szedését, aminek következtében sokaknál ráadásul még a terhesség lezajlása után sem merül fel a kezelés újraindítása.

(Vissza az oldal tetejére ↑)


Nincsenek megjegyzések: