2011. január 26., szerda



Hollandia: A bábás szülés kockázatai




2011-01-12

Hollandiában a szüléseket alacsony kockázatú terheléseknél alapvetően bábák vezetik. Mégis egy rizikószülés perinatális halandósága, ami orvosi ellenőrzés alatt történik, alacsonyabb. Ez derült ki egy prospektív kohorsztanulmányból a brit orvosi szakfolyóiratban (BMJ), ami a szerzők véleménye szerint kérdéseket vet fel a szülési segély hollandiai útja iránt.

Hollandiában a bábák és a nőorvosok közötti illetékességek világosan el vannak választva. A korai terhességben döntik el, hogy egy terhest egy bába fogja-e gondozni, aki szülést vezeti. A szülés a terhes kívánsága szerint otthon vagy a klinikán történik-e, azonban ott is a bába felügyelete alatt.

Orvosi szülés csak rizikóterhességek esetén van előirányozva, amire egy világos indikációjegyzék érvényes. Az orvosok által végzett szülések aránya 50% alatt van. Az illetékességek váltása a szülések alatt lehetséges és egyáltalán nem ritka.

E rendszer iránti kételyek akkor merülnek fel, amint két tanulmányból az adódott, hogy nyugat-európai összehasonlításban Hollandiának van a legmagasabb perinatális halandósága. Ennek sok oka lehet. Megnevezték az idősebb anyák magas számát és a többes terhességeket valamint az etnikai kisebbségekből való terhesek magas arányát.

Most vitatják a szülések külön útjának lehetséges okait. Az ok az utrechti egyetem elemzésének az eredményei, amely 2007-ből és 2008-ból több mint 37000 szülés adatait értékelte ki a klinika neonatális intenzív osztályának vonzásterületéről (Hollandia 13%-a).

Az eredmény: a perinatális halálozások száma összességében kevés volt: 60 gyermek halt meg szülés előtt, 22 szülés közben és 17 további a neonatális intenzív klinikára való beutalás után. Ez 1000 gyerekre 2,62 perinatális halálozási arány. Ez lényegesen alacsonyabb, mint a tanulmányokban. Mindenesetre az egyetemi szerző a kiértékelésből minden gyermeket veleszületett hiányos képződményekkel kizárt.

Az adatok azt mutatják, hogy egy neonatális halálozás abszolút veszélye igen alacsony. A viszonylagos kockázat azonban egy bába vezetése alatti szülésnél emelkedett, bár ezek kizárólag alacsony kockázatú terheseket gondoztak.

A kutató egy 2,33-szor nagyobb halálozási kockázatot számított ki ha a szülés egy bába vezetése alatt kezdődött. Az összefüggés egy 95%-os konfidenciaintervallumnál 1,12-től 4,83-ig volt szignifikáns. Egy véletlen kizártnak tűnik.

Azon terhesekre, akiknek a gondozását a szülés alatt a bábáról orvosra adták át, egy perinatális halálozás relatív kockázata 3,66-szorosára emelkedett (1,58-8,46). Ebben a csoportban a perinatális intenzív klinikára való beutalás kockázata is 2,51 tényezővel emelkedett (1,87-3,37).

Ezek az adatok bizonyára ösztönzést adnak heves vitákra. Megkezdte a Bradford Royal Infirmary szülésze. Az orvos nem beszél le minden nőt egy bábák által vezetett szülésről. Az alacsony abszolút kockázat alapján a terheseknek meghagyható a szabad választás.

Ő a magasabb perinatális halandóságot a terhességi kockázat hibás megítélésére vezeti vissza. A „Risk Assessment” tudományosan pontatlan és nincs szülés kockázat nélkül, írja a BMJ folyóiratban a hivatkozott szülész.

Az eredeti szerző az utrechti egyetemről, aki egy intenzív orvosnő, esetleges hiányosságokat lát azoknak a terheseknek a magas számában, akiknél a szülési fázis alatt vezették tovább az orvosok a bábák helyett. Ebben a csoportban az összes szüléssel kapcsolatos halálozások egyharmada lépett fel (36-ból 12).
Esetleg a veszélyt sok bába túl későn ismeri fel, véli a szerző.


http://aerzteblatt.de, 2010, 11, 3. (Tömörítvény)




Nincsenek megjegyzések: