2011. január 23., vasárnap

Nappal receptgyár, éjjel abortuszgyár:évtizedekig praktizált a kontár orvos

2011. január 23.

Évtizedeken keresztül végezte az az orvos üzelmeit az Egyesült Államokban, akit magzatok illegális abortálásával vádoltak meg. Az ügyészség szerint hajmeresztő körülmények között zajlottak az operációk, a nőket kontár módon műtötték meg, nemi betegségekkel fertőzték meg. Legalább ketten vesztették életüket a beavatkozások során.

Az épület külső részén "fogápolás" és "családtervezés" feliratok állnak nagy betűkkel, amelyet a "Szörnyűség házának" is neveznek. Kermit Gosner itt abortált el katasztrofális egészségügyi körülmények között nyolcadik hónapban lévő magzatokat is. A 260 oldalas vádiratban hét gyermek sérelmére elkövetett gyilkossággal és egy 41 éves nő megölésével vádolják. A nő valószínűleg az érzéstelenítők által kiváltott szívinfarktusba halt bele, az ő esete vezette nyomra a hatóságokat. A Philadelphia Inquirer nem volt szégyellős, a lap közzétette a gyanúsított és a társtettesek komplett önéletrajzát teljes névvel és lakcímmel együtt. A férfi társai közül egyik sem rendelkezik egészségügyi végzettséggel, a nőgyógyász felesége - aki szintén a "klinikán" dolgozott - például kozmetikus.

Tavaly februárban a rendőrök már átvizsgálták a philadelphiai klinikát, miután Gosnert azzal vádolták meg, hogy illegális fájdalomcsillapítókkal kereskedik. A helyiségek borzasztó állapotban voltak "tiszta kosz" és "visszataszító"volt minden a lap szerint. A lépcsőkön macskaürüléket találtak, vizelettől bűzlött minden, a földön vér volt. Félig elkábított nők vártak a várószobában és a betegszobákban, akik csak maguk elé bámultak. A pincében található hűtőszekrényben edényekben és műanyag zacskókban tárolták a magzatok maradványait.

Az orvos a pácienseknek veszélyes drogokat adott be sokszor túladagolva, nem steril eszközökkel nemi betegségeket terjesztett közöttük, ezen kívül a hanyagul végzett operációk során újra és újra megsértette a nők méhét, méhszáját vagy perforálta a belüket. Legalább két nő nem élte túl a beavatkozást. Az egyik páciens vastagbelét és méhét szakította szét, akinek rokonait nem engedték be a klinikára. Csak amikor azok a rendőrséggel fenyegetőztek, voltak hajlandóak a vérző nőt kiengedni, akit azonnal kórházba szállítottak.

Egy 19 éves lánynak egy rosszul sikerült kezelés miatt el kellett távolítani a méhét, egy másikat hazaküldött, noha még a magzat egyes részeit benne hagyta. Az orvos folyamatosan azt állította, hogy jól van a lány, pedig súlyos fertőzése volt, és később eszméletlenül, életveszélyes állapotban szállították kórházba.

31 éven keresztül működött a kórház, noha újra és újra felreppentek olyan hírek, hogy nem megy minden rendben. "De senki nem vetett véget ennek", állítják az ügyészek és a felelősök "teljes csődjéről" beszélnek. Több hatóság tudott az orvosról, de semmit nem tettek ellene. 46-szor jelentették fel az orvost, de csak ötször vizsgálta át a klinikát az egészségügyi hatóság.

Gosner évtizedes munkássága alatt milliókat keresett. A hatóságok szerint a nők 325 dollárt fizettek egy abortuszért az első harmadban, 1600 és 3000 dollár közötti összeget a 30. hétig. A klinika bevétele 10-15.000 dollár volt naponta. Az ügyészség jelentése szerint: "napközben receptgyárként, éjjel abortuszgyárként működött".

Pennsylvania államnak van a legkeményebb abortusztörvénye az Egyesült Államokban. A 24. hét után illegális a terhességmegszakítás, kivéve, ha az anya élete vagy egészsége van veszélyben.


Nincsenek megjegyzések: